A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria 13. alkalommal hirdette és rendezte meg a nemzetközi Akvarell Triennálét, amely verseny és kiállítás is egyben. Ez az egyedüli olyan szlovákiai művészeti rendezvény amely a nógrádi akvarell festők hagyományaira építve az akvarell festészet mai hazai és külföldi résztvevőire összpontosítja a figyelmét.

 

A 13. évfolyamra 5 ország 43 művészének (Szlovákia 16  művész), Magyarország (19), Csehország (6), Szerbia (1) és Ukrajna(1)) 109 alkotása érkezett. A kiállításon a legjobb 80 alkotás látható.

 

 

 hirdetes_810x300  

Az alkotásokat hattagú zsűri értékelte. Ľudovít Hološka (SK, elnök), Földi Péter (HU), Burgundi Diana (HU), Szabó Kinga (SK), Dušan Krnáč (SK).

 

 

Értékelésünk alapján az 1. helyezést a csehországi Teodor Buzo nyerte el a „Reggel nyugalom (Klidné ráno) és a Vízesések (Vodopády) című alkotásokért. Ezeken kimagasló absztrakcióval, eredetien jelenítette meg az organikus, növényi és biológiai formákat.

Teodor Buzu alkotásai

 

A 2. helyezett a szerbiai Stepanov Troll lett Eleunóra lett „Motherhood 1, 2“ alkotásaiért, aki ugyancsak kimagasló szinten, absztrakt formában jelenítette meg az organikus, növényi és biológiai formákat.

 

Stepanov Troll Eleunóra alkotásai

 

A 3. helyen a szlovákiai Ondrej Peťkovský végzett a „Leány” (Dievča), „Az anya leányával“ (Matka s dcérou) és az „Apa leányával“ (Otec s dcérou) című alkotásokért. Festményein a családi érzésekkel kapcsolatos  emberi jóindulatot, empátiát ábrázolja, mélységeiben kifejezve azok pszichológiai tartalmát.

 

Ondrej Peťkovský alkotásai

 

Különdíjat kapott Varga Emese a „Rúfus“ és az Embrió“ című műveiért, azok tapasztalt, rendkívüli festészeti kifinomultságáért. Formailag és színezésében ábrázolta motívumait, a videofelvételen alkalmazott  játékosságért és ötletességért.

 

 

Az  akvarell- vagy vízfestésnek több ezer éves múltja van. A barlangfestmények készítéséhez sűrű, átlátszatlan víz alapú festéket használtak. A kínai művészek selyemre és rizspapírra festettek, melyek halvány és átlátszó festékeket igényeltek. A vízfesték egyik fajtáját az ókori egyiptomiak is alkalmazták, melyet vakolatra felhordva a sírkamrák díszítésére használták. A 18. században Angliában a vízfestést a nemzeti művészet szintjére emelték.

 

 

Az akvarell festés egyik különlegessége, hogy nincs fehér akvarell festék. A fehér színt az alapot képező papír fehérsége adja. Nagy gyakorlatot igényel, hogy az alkotó megőrizze a papír fehérségét ott, ahol erre szükség van. A képet meg kell tervezni, a világosabb részektől kiindulva a sötétebb részekig haladva kell felépíteni. A javításra a képrészlet megvilágosításra csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak.

 

 

A jelenlegi formájában a középkorban Albrecht Dührer (1471-1528), német festő alkalmazta először, növények ábrázolására. Igazi nevét és hírnevét 16. századi angol tájképfestők teremtették meg, közülük a legjelentősebb J. M. W. Turner (1775-1851) angol tájképfestő volt. A legismertebb nógrádi akvarell festők közé Neogrády Antal (1861-1942),  Bacskai Béla (1935-1980) tartoztak.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!