Kiállítás

Akvarell Triennále kiállítás Losoncon, tizenharmadszor

Ez az egyedüli olyan szlovákiai művészeti rendezvény amely a nógrádi akvarell festők hagyományaira épít

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria 13. alkalommal hirdette és rendezte meg a nemzetközi Akvarell Triennálét, amely verseny és kiállítás is egyben. Ez az egyedüli olyan szlovákiai művészeti rendezvény amely a nógrádi akvarell festők hagyományaira építve az akvarell festészet mai hazai és külföldi résztvevőire összpontosítja a figyelmét.

 

A 13. évfolyamra 5 ország 43 művészének (Szlovákia 16  művész), Magyarország (19), Csehország (6), Szerbia (1) és Ukrajna(1)) 109 alkotása érkezett. A kiállításon a legjobb 80 alkotás látható.

 

Hirdetés(x)

 

Az alkotásokat hattagú zsűri értékelte. Ľudovít Hološka (SK, elnök), Földi Péter (HU), Burgundi Diana (HU), Szabó Kinga (SK), Dušan Krnáč (SK).

 

 

Értékelésünk alapján az 1. helyezést a csehországi Teodor Buzo nyerte el a „Reggel nyugalom (Klidné ráno) és a Vízesések (Vodopády) című alkotásokért. Ezeken kimagasló absztrakcióval, eredetien jelenítette meg az organikus, növényi és biológiai formákat.

Teodor Buzu alkotásai

 

A 2. helyezett a szerbiai Stepanov Troll lett Eleunóra lett „Motherhood 1, 2“ alkotásaiért, aki ugyancsak kimagasló szinten, absztrakt formában jelenítette meg az organikus, növényi és biológiai formákat.

 

Stepanov Troll Eleunóra alkotásai

 

A 3. helyen a szlovákiai Ondrej Peťkovský végzett a „Leány” (Dievča), „Az anya leányával“ (Matka s dcérou) és az „Apa leányával“ (Otec s dcérou) című alkotásokért. Festményein a családi érzésekkel kapcsolatos  emberi jóindulatot, empátiát ábrázolja, mélységeiben kifejezve azok pszichológiai tartalmát.

 

Ondrej Peťkovský alkotásai

 

Különdíjat kapott Varga Emese a „Rúfus“ és az Embrió“ című műveiért, azok tapasztalt, rendkívüli festészeti kifinomultságáért. Formailag és színezésében ábrázolta motívumait, a videofelvételen alkalmazott  játékosságért és ötletességért.

 

 

Az  akvarell- vagy vízfestésnek több ezer éves múltja van. A barlangfestmények készítéséhez sűrű, átlátszatlan víz alapú festéket használtak. A kínai művészek selyemre és rizspapírra festettek, melyek halvány és átlátszó festékeket igényeltek. A vízfesték egyik fajtáját az ókori egyiptomiak is alkalmazták, melyet vakolatra felhordva a sírkamrák díszítésére használták. A 18. században Angliában a vízfestést a nemzeti művészet szintjére emelték.

 

 

Az akvarell festés egyik különlegessége, hogy nincs fehér akvarell festék. A fehér színt az alapot képező papír fehérsége adja. Nagy gyakorlatot igényel, hogy az alkotó megőrizze a papír fehérségét ott, ahol erre szükség van. A képet meg kell tervezni, a világosabb részektől kiindulva a sötétebb részekig haladva kell felépíteni. A javításra a képrészlet megvilágosításra csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak.

 

 

A jelenlegi formájában a középkorban Albrecht Dührer (1471-1528), német festő alkalmazta először, növények ábrázolására. Igazi nevét és hírnevét 16. századi angol tájképfestők teremtették meg, közülük a legjelentősebb J. M. W. Turner (1775-1851) angol tájképfestő volt. A legismertebb nógrádi akvarell festők közé Neogrády Antal (1861-1942),  Bacskai Béla (1935-1980) tartoztak.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket