A komáromi Duna Menti Múzeumban nagyszerű kiállítás nyílott Utazás az időben a játékautók és a vonatok birodalmába címmel. A gyermekkort visszaidéző szívmelengető tárlat egy ikerpár, Bokros Roman és Bokros Róbert magángyűjteménye, amely közel 1200 darab kisautót és vonatot sorakoztat fel, esztétikus elrendezésben.

 

Az időszakos tárlatról Sipos Anna, a kiállítás kurátora tájékoztatott bennünket. Megtudtuk, hogy a testvérpár játékgyűjteményét közel 20 000 tárgy képezi, tehát a múzeumban megtekinthető válogatott összeállítás ennek csupán egy töredéke.

 

 hirdetes_300x300  

 

A Gyulamajorról származó Bokros Róbert és Roman játékgyűjtő szenvedélye még gyermekkorukban, a hetvenes években kezdődött, amikor édesapjuk és keresztapjuk játék vasúti pályát készítettek számukra, aminek nagyon örültek. Ettől kezdődően a családtagok, rokonok mindig ilyen jellegű ajándékokkal lepték meg a két fiúgyermeket, különféle ünnepnapok alkalmával, vagy kirándulásokról hozott szuvenír apropóján.

 

Ezzel magyarázható az is, hogy a múzeumi tárlaton ugyanúgy láthatunk a Szovjetunióból, NDK-ból, Magyarországról származó játékautókat, vonatszerelvényeket, mint csehszlovák gyártmányokat. (A hetvenes, nyolcvanas években csakis a szocialista tömb országaiba lehetett utazni, melyet maga a gyűjtemény összetétele is igazolni látszik.)

 

 

Bokros Roman és Bokros Róbert a későbbiekben már tudatosan gyarapították gyűjteményüket, amelyet egyéb jellegű retro játékokkal is bővítettek, azonban a többezres kollekció nagy részét közlekedési eszközök teszik ki. A kiállításon, mely nagyjából 40 év anyagát fogja össze, a személyautók, teherautók, kamionok, autóbuszok vonatok között különféle munkagépeket, darukat is láthatunk, és a légi közlekedés eszközei sem maradnak el.

 

Nagy valószínűséggel minden gyermek, de minden felnőtt is jól érezheti magát ebben a játékbirodalomban, hiszen itt a lélek az emberi akarattól függetlenül is gyermekivé válik, és egy szép világot álmodik maga köré.

 

 

A tárlat június 10-ig tekinthető meg. Jelenleg, még a téli időszakban hétköznapokon 16.00 óráig, április 15-től pedig keddtől szombatig, 9.00–17.00 között. Iskolás csoportok a következő telefonszámon jelentkezhetnek be: 035/ 77 31 476

 

Aki megszemléli a játékautók és a vonatok birodalmát, semmi esetre sem marad pozitív élmény nélkül.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!