A közelmúltban portálunkon idézve korabeli leírásokat egy kis egy kis időutazást tettünk Gács történetében, ahol a 19. századi kisváros történelmével, gazdasági helyzetével ismerkedhettek meg.

 

A Losonc szomszédságában fekvő település az érdekes történelme mellett nem kevésbé érdekes jelennel is rendelkezik. A néhány éve felújított várkastélya, a kastélypark, rendezett központja, műemlékei, temetői s nem utolsó sorban Csontváry Kosztka Tivadar itteni tevékenysége igazi csemege lehet az élményeket és értékeket kereső turisták számára.

 

 

 hirdetes_810x300  

A látogatók ezentúl egy vaskos, közel 600 oldalas monográfián keresztül is megismerkedhetnek a településsel. Szerzői, Ján Hikker és Peter Fíze, összeállításában több mint 20 társzerző segítette a munkájukat. A Gácsi Községi Hivatal által kiadott kötet szerkesztésében megjelentetésében meghatározó szerepet vállalt Ján Šesták és a Nógrád történelmének barátai Polgári Társulás (OZ Priatelia histórie Novohradu).

 

Alexander Udvardy

Ján Hikker több évtizede gyűjti a Gácsra vonatkozó fényképeket, írásokat, dokumentumokat, kiemelt figyelmet szentelve a Forgách-családnak, akik családi történelmét DVD-n jelentette meg, s nagyban segítette a családról kiadott kötet összeállítását is. Egyik kezdeményezője volt a Forgách-család sírjai rendbetételének, azok információs táblákkal való ellátásának, melyek a család tagjainak életrajzát, tevékenységüket mutatják be.

 

Ján Hikker

 

A kötet másik szerzője Peter Fízeľ a Gács környéki települések családtörténetével és személyiségeivel foglalkozik. Ez minden kétséget kizárva hatalmas munkát igényel. Az egyes fejezetekben nyomon követhető a Gács letelepedési folyamatai, a családok és nemzetségek története, a családnevek évtizedekre lebontott előfordulása és gyakorisága.

 

Kötetavató, agyagporral. Középen Peter Fízeľ

 

Ezen adatok értékét némileg csorbítja, hogy a nevek a mai szlovákiai gyakorlatnak megfelelően, szlovák írásmódban jelennek meg, nem pedig az eredeti formában Azt a látszatot keltve, mintha örök idők óta szlovákok lettek volna. Ezen folyamatban az sem nyerte meg a tetszésemet hogy pl. a kötetben több helyen idézett Losoncz és Vidéke c. hetilap „Lučenec a okolie” címmel van jegyezve.

 

A kötet tartalma levéltári források, a községgel foglalkozó kutatók írások és nem elhanyagolható nagyságrendben magángyűjtemények anyagaira épül. Számos, ritka fényképanyaggal színesítve.

 

 

Előszavát Alexander Udvardy, a község polgármestere írta.  Idézném néhány gondolatatát.

 

Bárhogyan is tekintünk Gácsra, távolról, magasból, nem lep meg bennünket az, hogy elődeink ezt a helyet választották ki a letelepedésre. Azt gondolom, hogy a Gácsi Várkastélyból kitekintve mindenkinek egyértelművé válik, miért éppen azon a helyen áll.  Ezért itt is elkezdtek íródni a fantasztikus és mégis autentikus emberi sorsok, melyeket a hely szellemisége hatott át. …Valóban, a szépséges várkastélyunk, néma tanúként hosszú évszázadokon keresztül kísérte számos gácsi lakos élettörténetét, vonzotta az uraságokat és kereskedőket, védelmet és menedéket nyújtott, s napjainkig az egyik fő devizája a község fejlődésének. A jövőt illetően is. A vár alatt virágzott a kereskedelem, sikereket sikerre halmozott az ipar és a manufaktúra. Csak kevés olyan község tud olyan gazdag történelemmel dicsekedni mint Gács. A kötet is erről szól.

 

 

A kötet mottója: „Aki alkot, hibákat is elkövet, de a munkája eredményét is maga mögött hagyja”, ami nemcsak a kötetet elkészítő szerzőkre és munkatársakra, de a község történelmének kialakítóira is maradandóan érvényes.

 

 

A könyvet Gácson, a Községi Napon mutatták be, a szerzők, a társzerzők, az önkormányzat és baráti községek képviselőinek jelenlétében. A kis ünnepségen nem pezsgő került a könyv borítójára, hanem a község gazdasági történetében jelentős szerepet játszó fazekasok cserépedényeinek alapanyaga, az agyag pora.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.