Csaknem napra pontosan 10 évvel ezelőtt 2009. szeptember végén született meg a döntés, hogy bezárják az akkor valamivel több, mint 40 éves múlttal rendelkező losonci NOVOKER csempe- és burkolólap gyárat. Az üzem utolsó tulajdonosa, a PENTA 2007-ben vásárolta meg a Bloomsbury Pacific Slovakia cégtől, amely a csőd szélére vitte a vállalatot.

 

 

A korabeli tudósítások szerint a Szlovák Takarékpénztárnak 170 millió koronával tartoztak, az előző évet (2006) 18 milliós veszteséggel zárták. A gyárnak akkor 430 alkalmazottja volt, akik közül 172 személyt kényszerszabadságra küldtek. A fizetés is csak rapszodikusan érkezett a dolgozók számlájára.

 

 hirdetes_400x285  

 

A gyár vezérigazgatója szerint a pénzügyi válság, a szlovák korona megerősödése, az Ázsiából és Kínából behozott olcsó áru, a nyersanyagok, elektromos áram, üzemanyag  árának  emelkedése okozta a problémát. Nem egészen mellékes, hogy hasonló gondokkal küszködött a régió több hasonlóan sok embert foglalkoztató vállalata, mint a tornaljai Ozeta Neo ruhagyár, a lónyabányai Lovinit magnezitgyár, de sajnos további vállalatok is.

 

Ezekben az években épültek le a téglagyárak, az üvegipar, de az élelmiszergyártó üzemekből is csak hírmondók maradtak. A Novoker drasztikusan lecsökkentette alkalmazottjainak számát (440-ről 150-re), de nekik sem tudtak fizetni. A vállalat az azt megelőző öt évben mintegy fél milliárd koronát fektetett a gyártási technológia modernizálásába, a legtöbbet a energiaigény csökkentésébe. A drága szállítás miatt csökkentette a tengerentúli és a skandináv országokba való kivitelét.

 

 

A PENTA céla nyilatkozataik szerint a csempegyár konszolidálása és egy új, az addigi termelést folytató társaság létrehozása volt, amely munkát ad az alkalmazottaknak. Sőt, fizetésemelést is ígértek. A nagymúltú vállalat vezetősége és alkalmazottjai is azt várták, hogy az új tulajdonos rendbe teszi a céget, de – nem igazán okozva nagy meglepetést –  nem ez történt.

 

A gyártás egy, a Penta által meghirdetett új programmal ugyan folytatódott, de a termékek iránt csökkent a kereslet, mely folyamatot a gazdasági válság csak erősített. Az igazsághoz tartozik, hogy a Penta vezetése már a gyár többségi részvényeinek megvásárlásakor tudta, hogy csak kisebb csoda esetén tudja folytatni, fenntartani a termelést. De a megtermelt áru értéke nem fedte teljes mértékben a termelés kiadásait és a hitelezők igényeit

 

 

A cég nem talált új befektetőket, így az rövid felfutás után 2009 szeptemberében beszüntette a termelését. Mindössze 21 alkalmazottat tartottak meg, akik feladata a raktáron maradt termékek értékesítése volt.

 

 

Ez most akarva akaratlanul is a CBA üzlethálózat hasonló sorsát idézi fel. A losonci vállalatot egy lengyel cég vásárolta fel (ugyancsak a megújítás szándékával), amely néhány hete csődöt jelentett. Üzleteiben az elmúlt napokban 70 %-os árengedménnyel adták el az utolsó árukat. S mivel már nincs mit eladni, az üzletnek már nincs is miért kinyitnia. Az üzletek alkalmazottjai a „mi lesz Önökkel“ kérdésemre optimizmussal válaszoltak, nekünk azt mondták, nem kell aggódnunk“.

 

 

Visszatérve a Novokerhez a gyár egykori igazgatója többek között így fogalmazta meg gondolatait „Véleményem szerint a losonci csempegyár nem érdemelt ilyen kegyetlen sorsot. Megfelelő számú képzett munkatársakkal rendelkezett, biztosítva volt a nyersanyagbázisa, megvolt a tapasztalata, a hagyománya, a fejlődéshez szükséges gazdasági potenciálja. De az új, legfelső vezetés tevékenységének eredményeként csődeljárásba vitte a gyárat. Veszteséget termelt, nem tudta téríteni a beruházási hitelt, nem fizette az alkalmazottak utáni járulékokat, aznyersanyagot és az energiát sem.”

 

 

A gyár termékeit nemcsak a hazai közönség kedvelte, azok a világ számos országába jutottak el és kaptak elismerést. A teljesség igénye nélkül lehet említeni Ausztriát, Németországot, Franciaországot, Svájcot, Belgiumot, Dániát, Angliát, Hollandiát.

 

Pavol Hlodák

 

Miért is írtam le mindezt? A gyárnak az épületei még megvannak, csakúgy, mint az emlékek. Egy kis alkotói csoport néhány évvel ezelőtt pedig kigondolta, hogy írásban és könyvben örökítik meg a a gyár történetét. A több, mint három éves munka eredményét néhány napja a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában mutatták be. A „Výroba obkladačiek v Lučenci” (Csempék gyártása Losoncon) c. könyv szerzői Pavol Hlodák és Molnár Sándor, akik tényszerűen tekintik át a csempegyár történetét, sikereit és kudarcait.

 

Iveta Kaczarová, a Nógrádi Múzeum és Galéria átveszi Pavol Hlodáktól a felszentelt könyvet

 

A kora esti bemutatón a gyár több munkatársa is megjelent, akik közül Ladislav Sarvaš elevenítette fel a gyárban eltöltött éveit és tapasztalatait. A kötetet, annak tartalmát a szerzők ismertették a jelenlévőkkel, akik természetesen meg is vásárolhatták azt. A könyvet egy szép csempére helyezve, a csempe alapanyagával „avatták fel,”, a porral meghintett kötet a Nógrádi Múzeum és Galéria Könyvtárában lesz elérhető. A könyvbemutató részét képezte egy kis kiállítás is, melyen a gyár termékeiből volt néhány látható.

 

Dedikál: Pavol Hlodák és Molnár Sándor

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!