Zuzana Čaputová nyerte a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat. A szlovák ügyvédnő és környezetvédelmi aktivista a bazini (szlov. Pezinok) hulladéklerakó üzemeltetője ellen lépett fel sikeresen. A Goldman Díj hat győztesét ma reggel ismertették.

 

Zuzana Čaputová ma este San Franciscóban veheti át a Goldman Díjat. A rangos elismerés az elhíresült bazini hulladéklerakó megszüntetésének kezdeményezéséért és több éves jogi munkáért jár, amelyet a környezetvédelem területén végzett.

 

gldmn_logo_v5_gld_hor-out

 

 hirdetes_300x300  

A bazini hulladéklerakó esete

 

A bazini hulladéklerakó története néhány éve kezdődött és nagy vízhangot keltett a helyi lakosok körében, sokáig sajtótémát szolgáltatva. A hulladéklerakó jelenleg zárva van, a szemetet nem hordják már ide, ami az aktivisták és Bazin városa munkájának eredménye. Az esettel a Legfelsőbb- és az Alkotmánybíróság is foglalkozott, majd az Európai Unió Bírósága is. A baziniak petíció formájában az Európai Parlamentbe is tiltakoztak.

 

nXAahSJJSjDhTjRl4vw9NA~Pet-ciu-proti-skl-dke-podp-salo-vy-e-8-600
A hulladéklerakó elleni petíciót több mint 8600 lakos írta alá. (Kép: cas.sk).

 

Bazin_szemettelep
A bazini szeméttelep. Kép: nechcemeskladku.szm.com/

 

A hulladéklerakó ellen nem csak Bazinban tiltakoztak, hanem a pozsonyi kormányhivatal-, illetve a környezetvédelmi minisztérium előtt is.

 

Az első nagy tüntetés 2008-ban volt. Öt év múlva a Legfelsőbb Bíróság megtagadta a hulladéklerakóhoz szükséges engedély kiadását. Az ügyben a bazini lakosokat Čaputová képviselte, ő volt a „Hulladéklerakó nem való a városba” (Skládka nepatrí do mesta) nevezető polgári kezdeményezés arca is.

 

A Goldman Környezetvédelmi Díjat 1990 óta osztják ki. A díj az alulról jövő környezetvédelmi kezdeményezéseket ismeri el. A kitüntetést a világ hat különböző régiójában élő olyan aktivisták kapják, akik a legsürgetőbb környezetvédelmi problémákkal foglalkoznak. Motiválva ezzel a helyi közösségeket arra, hogy aktív szerepet vállaljanak a természetvédelmi tevékenységekben és álljanak ki jogaikért.

 

TA SR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.