Nyitókép: etrend.sk

 

Mint eső után a gomba, úgy növekednek a szélerőművel szerte a világban. A környezetvédők szerint jó hatással vannak az életkörnyezetre, és sokszor a klímaváltozással szembeni harc egyik példájaként hozzák fel őket.

 

Csakhogy előjön a dolog árnyoldala is, amint lejár a szavatosságuk – írta a Trend című gazdasági hetilap.

 

Egyre hangosabban mutatnak rá ugyanis arra, hogy a szélből nyert energia egyáltalán nem olyan zöld, mivel a szélerőművek lapátjait csak nagyon nehezen lehet újrahasznosítani vagy likvidálni.

 hirdetes_810x300  

 

Kép: npr.org

 

Európában harminc évvel ezelőtt kezdték el kihelyezni az első szélerőműveket, mára azonban ezek már túl elavultakká és ráfizetésessé váltak ahhoz, hogy megérje tovább működtetni őket. A zöld energiából származó hulladék egyre csak gyűlik, ami a szélenergia-parkok végét jelentheti.

 

Amerikában ugyanezzel a problémával küzdenek. Szakértők szerint az elkövetkező két évtizedben az USA-ban mintegy 721 millió tonna nem felhasználható hulladék gyűlik össze a szélerőművek turbináiból.

 

Kép: npr.org

 

Az iparág emiatt saját vállalásaival kerül szembe. Míg a szélerőműveket működtető vállalatok, mint a Budweiser, vagy a Hormel Foods eddig a klímaváltozással szembeni harc képviselői voltak, akik ráadásul munkahelyeket teremtenek, mára megváltozott a helyzet.

 

Etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.