A legfőbb célkitűzés elérése nélkül ért véget az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülése Madridban. A klímacsúcson a résztvevő országoknak nem sikerült megállapodásra jutniuk az új szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszer létrehozásáról.

 

A csúcs elnöke nem is titkolta csalódottságát:

 

„Rajtunk a világ szeme. Konkrét megoldásokat várnak tőlünk, jelentősebb megoldásokat, úgyhogy nem vagyunk elégedettek a most elértekkel, mert nem elégségesek ahhoz, hogy szembenézhessünk a klímaválság súlyosságával”

 

– mondta Carolina Schmidt chilei környezetvédelmi miniszter (nyitóképünkön).

 hirdetes_810x300  

Maga a csúcstalálkozó vasárnap, az elhúzódó viták miatt a tervezetthez képest két nappal később ért véget, de Ola Elvestuen norvég környezetvédelmi miniszter szerint így legalább az alapokban sikerült megegyezni: „Jobban végződött, mint ahogy akár csak egy pár nappal ezelőtt tűnt. De most előre kell lépnünk. Növelni kell az ambícióinkat, azzal a sebességgel, amit a világ súlyos helyzete szükségessé tesz.”

 

„Ez a madridi konferencia valóban a klímaváltozást érintő multilateralizmus mélypontja volt. Most az EU Zöld Megállapodásán a sor, hogy előre haladjon, a karbonsemlegességre vonatkozó világos vízióval”

 

– ezt már a német Greenpeace ügyvezetője, Martin Kaiser mondta.

 

A csúcs záródokumentumában a többi között rögzítették, hogy az országok klímadöntéseit a tudományos ismeretek vezérlik majd. A tíz napos madridi találkozón a világ 196 országa képviseltette magát több mint 25 ezer résztvevővel.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!