Nyitókép: learnenglish.britishcouncil.org.cn

A levegő, a víz, az éghajlat létezésünk jelentős részét képezik. S ezek védelme tőlünk függ… Hiszen szeretteink, önmagunk érdekében nem vághatunk ki minden fát, pusztíthatunk el mindent, ami körülvesz minket.

 

Negyvennyolc évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szervezete (továbbiakban ENSZ) „Ember és bioszféra” elnevezésű világkonferenciáján, Stockholmban nemzetközi nyilatkozatot adtak ki, miszerint június 5-ét környezetvédelmi világnapnak fogadták el. Ezt követően hivatalokat, szervezeteket alapítottak, melyek tevékenységi köre a környezetvédelemre összpontosított.

 

Míg április 22-e a Föld napja, melynek középpontjában a természetvédelem áll, addig június 5-e környezetvédelmi világnap, mely a környezetvédelemre fókuszál. A június 5-i világnap felhívja a figyelmet a nagy horderejű problémákra – mint pl. tengerszennyezés, globális felmelegedés, fenntartható fogyasztás, stb.

 

 hirdetes_300x300  

A jeles nap célja, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy mindenki felelősségteljesen tegyen a természet, környezet óvásáért. A múltban történt  természeti csapások – pl. , árvíz, erdőtűz, világjárvány – bizonyította, hogy egymásra vannak utalva.

Az évek során emberek milliói kapcsolódtak már be  a nemzeti és nemzetközi környezetvédelmi politika megváltoztatásának elősegítésébe.

Az ENSZ évente más-más témakört jelöl ki a környezetvédelmi világnap fő témájaként. Idén arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy számottevő növény- és állatfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. A kihalási folyamat megállításában sokat segíthet például a szelektív hulladékgyűjtés is.

Laky Erzsébet
Források:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!