Nyitókép: Körkép.sk

 

Egy újabb kültéri kiállítás nyílt meg Losoncon, ezúttal az egykori református temető alatti Járková utcában, a Pedagógiai Középiskola és Szociális Akadémia kertjének kerítésén. A Losonci Városi Hivatal és a losonci LUKUS városi költségvetési szervezet által szervezett kiállítás a Föld Napja rendezvénysorozat részeként nyílt meg, a bemutatott képeken szlovákiai lápok, mocsarak, azok növény és állatvilága látható.

 

Teknősök a losonci patakokban is előfordulnak.

 

A hód. Akinek van kellő türelme, az a Losonc határában folyó Ipoly partjain is megfigyelheti őket.

 

A kiállítás részét képezi az utca vonala és a losonci Pedagógiai Szakközépiskola és Szociális Akadémia épülete közötti, egykor Tornakertnek kialakított fás-füves terület. Eredetileg az említett iskola elődje, az Állami Tanítóképző Intézet részére készült – azzal a céllal, hogy a diákok az elméleti képzés mellett az egészségükkel, a testükkel is tudjanak foglalkozni.

  hirdetes_300x300   

 

És foglalkoztak is! A kert sok évtizeden, majd két évszázadon keresztül szolgálta az iskolát. Egy része ma is ezt teszi, a másik része viszont benőtt, bozótos szemét lerakóhely lett. A benne található idős fák bizonyára sokat tudnának mesélni a megpróbáltatásaikról…

 

 

Aki vállalja, hogy áttöri magát a bozóton (a belsejébe vezető keskeny utacskák arra utalnak, hogy vannak ilyenek) az tapasztalhatja, hogy mintegy 100 méter megtétele után egy hangulatos, széles patakmederhez jut, amelyben az időjárástól függőn víz is szokott lenni. Partján tekintélyes mérető, sajnos többségében már eléggé beteges (fűz)fák is megtalálhatóak. Vannak itt szép diófák is, s az aljnövényzetben hasznos gyógynövények is gyűjthetőek.

 

 

 

 

A kert ezen részének kitisztításával egy egészen érdekes, parkosított zöld területhez juthatna a város lakossága. Ezt célozza meg a YOUNG FOLKS LC polgári társulás és pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola építészmérnöki kara köré összpontosuló fiatal losonci építészek tervezete is, melynek anyaga önálló paneleken szintén látható.

 

Ennek a csoportnak nem ez az első munkája. A teljesség igénye nélkül elkészítették már Apátfalva központjának, a Tugári tér, a város több utcájának felújítási terveit. A jövőbe tekintő embereknek érdemes odafigyelni a tevékenységükre és tervezeteikre.,

 

 

A tudatosan, vagy véletlenül arra  járók  május végéig tekinthetik meg a kiállítás fényképeit és a kerttervezet részleteit.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.