Nyitókép: ng.hu

 

Az Ocean Cleanup szervezete technikai fejlesztéseket követően idén nyáron kezdte tesztelni az új, továbbfejlesztett szemétbefogó rendszerét, amelyet a Csendes-óceán északi részén lévő szemétszigeten próbáltak ki. Az utolsó tesztek október első felében zajlottak, és a rendszert bevetésre késznek ítélte meg a csapat, számol be róla a National Geographic.

 

A korábbi, 2018-as és a 2019-es tesztelések sikertelenül zárultak, részben a rendszer nem bírta a munkát, részben pedig nem volt hatékony, így nem az elvárt eredményt hozták, ám a szervezet közleményéből úgy tűnik, a legújabb fejlesztések révén már megfelelően működik a rendszer. A Jenny becenevű, U alakú szemétbefogó rendszerrel sikeresen kiemeltek egy kb. 10 tonnás szemétadagot az óceánból.

 

Kép forrása: ng.hu

 

  hirdetes_300x300   

A rendszer nagyban hasonlít a vonóhálós halászathoz, azonban ezúttal a felszínen lebegő szemét kihalászása a cél. A tölcsér alakú hálórendszert két hajó vontatja, és, amikor megtelt szeméttel, kiemelik a hajóra, és a szemetet a partra szállítják újrafeldolgozásra. A hálót kb. 2,7 kilométer per óra sebességgel vontatják, így az Ocean Cleanup szerint a szemét közt esetleg előforduló élőlények könnyedén ki tudnak úszni az útjából, ám a hálórendszeren kamerák is figyelik az esetlegesen mégis bekeveredő állatokat.

 

Számos tengerkutató biológus azonban attól tart, hogy ez mégse ennyire egyértelmű. A tengeri élővilág egy része ugyanis kimondottan e felszín közeli rétegben él, csigák, rákok, medúzák, fiatal teknősök egyaránt előfordulhatnak e közegben. Ráadásul számos állat kimondottan menedékhelyként kezeli a szemétszigeteket sajnos (és ezzel gyakran el is fogyasztja az itt úszó műanyagot), így e probléma összetettebb annál, mint első ránézésre tűnik.

 

Abban mindenki egyetért, hogy a műanyagot nem elsődlegesen kiemelni kellene, hanem az volna a legfontosabb, hogy az óceánba jutást megakadályozzák. Csak a csendes-óceáni szemétsziget kb. 1,6 millió négyzetkilométer kiterjedésű (több mint 17-szer nagyobb Magyarország területénél!), így ennek a hatékony eltakarításához is hatalmas munkára lesz, lenne szükség.

 

Emellett a szennyezés, amely jelenleg évente kb. 8 millió tonna frissen az óceánokba jutó műanyagot jelent és nagy mértékben növekedni fog a továbbiakban, lehetetlen feladat elé állítana bárkit, aki pusztán a kiemeléssel szeretné megoldani a problémát. Ameddig nem lesz a bejutást megakadályozó, valóban hatékony program világszinten, addig az Ocean Cleanup tevékenysége sajnos, még a legoptimálisabb esetben is halottnak a csók.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.