Nyitókép: SITA

 

Szlovákia ezúttal hulladékgazdálkodása miatt kapott figyelmeztetést az Európai Bizottságtól. A tárcát másfél éve irányító Ján Budaj (OĽaNO) elődje a korrupciós botrányok és rendőrségi ügyek sokasága kapcsán is ismert Solymos László (Most-Híd) volt.

 

Az Európai Bizottság konkrétan 111 hulladéktárolót nevezett meg súlyos problémaként, rámutatva egyúttal, hogy továbbra is magas a hulladék tárolása és alacsony annak feldolgozási mértéke. Emiatt formálisan feljelenthetik Szlovákiát. Az országban jelenleg a lakossági hulladék több mint fele végzi a hulladéktelepeken, ami komoly büntetést vonhat maga után.

„Minden erőnkkel igyekszünk megvédeni a lakosságot, ezért olyan intézkedéseket foganatosítunk, hogy minden hulladéktároló megfeleljen az előírásoknak. Támogatjuk a szelektálást, újrahasznosítást, és csökkentjük a hulladék tárolásának mértékét,“ nyilatkozta Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter.

 

 hirdetes_810x300  

Az elégtelen hulladékgazdálkodás pusztító hatással bírhat az emberei egészségre, a veszélyes hulladék szennyezheti az ivóvizeket és a talajt. Az Európai Bizottság ezért figyelmeztette Szlovákiát a hiányosságokra e téren, melyek minden egyes területen fennállnak. Az ország a hulladékgazdálkodás miatti formális feljelentés mellett kritikát kapott azért is, mert elégtelenül látja el a siketfajd életterének védelmét, és nem kellően védi a levegő minőségét sem.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!