Napjaink világgazdasági válsága közepette talán nincs olyan téma, mely időszerűbb lenne  számunkra, mint a szlovák-magyar viszony. Politikai nyilatkozatok tömkelege, újságcikkek, blogbejegyzések egész sora, az utca emberének napi szintű reakciói is bizonyítják, hogy  valóban aktuális, szinte  kimeríthetetlen témáról van szó. Felvidéki magyarként most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Lampl Zsuzsanna: Magyarok és szlovákok című  frissen megjelent könyvével az egész kérdéskör egy új,  szociológiai kutatásokkal is alátámasztott  plusszmuníciót kap. A kötet rendkívül jól időzített, tényszerű, aktuális és tanulságos ismeretekkel szolgál. Képet és tükröt mutat fel, bevett általánosításokat,  tévhiteket dönt meg, felmérési eredményekre támaszkodó tényeket vonultat fel, miközben mélyreható szociológiai ismeretekkel gazdagítja az olvasót.

Ki az értelmiségi és mik a fő ismérvei? A  Selye János Egyetem (SJE) image003és a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának (KETK) diákjai a kutatási minta alanyaiként vajon mennyire felelnek meg az általuk felvázolt kritériumoknak?  Milyen szempontok vezérelik őket iskolaválasztáskor? Vajon szán-e magának valamilyen feladatot, küldetést napjaink szlovákiai magyar értelmiségije, és ha igen, milyet? Lehet kétféle identitása a szlovákiai magyarnak?

Milyen a nemzetiségi status quo? Akadály-e a szlovákiai érvényesüléshez a magyarság? Változott-e a két nemzet viszonya a legutóbbi választások óta, és van különbség a kapcsolatrendszerek egyes szintjei között? Mi a helyzet dél-szlovákiában a vegyes házasságok terén? Sérül-e az identitásunk, ill. kié forog valójában veszélyben? Ki diszkriminál kit ? A szlovák vagy a magyar nemzettudat a fejlettebb?

vamberykavehazMilyen a kulturális életünk, fogyasztásunk minősége? Mit olvasunk, nézünk és hallgatunk? Hogyan értékeljük nemzeti kulturális szervezeteink, a Matica slovenská és a Csemadok működését? Befolyásolni tudják a két nemzet együttélését? Elégedettek vagyunk a kapott kínálattal? Mennyire tudunk és akarunk élni a meglévő lehetőségeinkkel? Mit mondanak minderről a felmérések?

Ezekre, és sok más izgalmas kérdésre is választ kaphat mindenki, aki 2009. március 12-én 18.00 órakor ellátogat a dunaszerdahelyi, Fő utcai Budapest kávéházba. Lampl Zsuzsanna: Magyarok és szlovákok című könyvét a Körkép bloggere, Nyomkereső mutatja be. A beszélgetést a könyv szerzőjével A. Nagy Ildikó vezeti.

 hirdetes_810x300  

Minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk a Vámbéry Polgári Társulás és a Fórum Kisebbségkutató Intézet nevében is csütörtökön a Vámbéry irodalmi estre, a dunaszerdahelyi Budapest kávéházba.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!