Múlt hétfőn, azaz május 11-én, Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából emlékestre került sor Prágában is. Az emlékest szervezői között voltak a prágai Károly Egyetem Bölcsészkara Szláv és Kelet-európai Nyelvek Intézetének Közép-európai stúdiumok szakcsoportja, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete és az Iglice Egylet Honismereti Iskolája.

A közel egyórás kellemes kis előadás alapját Radnóti eklogái alkották, az „Erőltetett menet”-tel és egy kis zenei hangulataláfestéssel színesítve. A versmondók széles palettáján szinte mindegyik korosztály képviseltette magát. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, a terem csordultig telt, a későn érkezőknek már csak az állószektorban maradt helyük. A teljességhez hozzátartozik, hogy a bevezetőt Grendel Lajos író mondta, és az összhatást Lőrincz Zsuzsa festőművész a témát érintő grafikus alkotásaiból készített kiállítása emelte.

Radnoti emlekest Pragaban
Radnoti emlekest Pragaban
Az előadók szavalataiból rongyosan és kopaszon, horkolva repültek a foglyok, többnyire Szerbia vak tetejéről és pár láger „meghitt idilljéből” a búvó otthoni tájra. Arra a kérdésükre, hogy a nézőtéren értették-e a hexametert is, csak az előadás végén kaphattak választ. De addig még párszor beborult a színpadon, és a bombák zuhanni vágytak. Szerencsére a székek elég távol voltak. Persze nem mindenki volt ilyen szerencsés, Garcia Lorcát eltalálta, mert közben kiderült, hogy meghalt. Bár vele talán nem a bomba végzett. Talán tarkólövés? Ach, der springt NICHT noch auf (azaz ő már nem mondja el senkinek szerelme rejtett csillagrendszerét, mert már fú fölötte a förtelmes halál). Mindenesetre a versek komor hangulata mindenkit magával ragadott, azt is, aki először hallotta őket, és azt is, aki már ezerszer szavalta el otthon a kádban, a tükör előtt. Noha gépen nem szálltunk fölébe, és a hitvesnek sem írtunk levelet, bár megérdemelte volna, hogy elmondjuk neki, mit érzünk, amikor dolgozunk, s óvó tekintetét érezzük kezünk felett. De mindent egybevetve, kellemes előadásnak sikeredett.

(tibi)

(a tudósítás a Prágai Református Missziós Gyülekezet hetilapjába, az Üzenetbe íródott, és tőlük is vettük át a szerkesztőgárda teljes beleegyezésével;)

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!