Reggel az első gondolatom: ,,a fenébe a Buzzocksszal” (rájuk csörög ugyanis az ébresztőóra); bekapcsolom a gépem – az első klikk a Q zeneajánlója; ülök a metrón, az iPodom végtelen memórijából előtűnik egy rég nem hallott dal, és mosolygok, mert eszembe jut egy szép emlék (máris szebb a napom); délután a könyvesboltban fél órát azon gondolkodok, mi a címe a rádióban elhangzott dalnak; este kinyitunk egy üveg bort a lakótársakkal, kutatok a gépben, milyen háttérzene illene legjobban a napi témához….

Kodály szerint ,, a zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő, sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik”. S valóban: akarjuk vagy sem, egész napunkat

Street2
Street2
végigkíséri, nem tudjuk kivonni magunkat impulzusai alól.

A zenében az a jó, hogy mindenkinek szól. A különböző stílusok nagyon mások, de mégis összeköti őket valami – ha már végképp nincs közös elem, akkor maga a tény, hogy zenéről van szó. Ez vezérelte a múlt század második harmadában Yehudi Mennuhin hegedűművészt, hogy életre hívjon egy napot a zenének. 1975-től október elsejét az UNESCO a Zene Világnapjává nyilvánította. Ezen nap céljának a népek közti ellentétek semmivé válását tűzte ki, melynek eszközéül a zene mindenek fölött álló hatalmát határozta meg.

Street3
Street3
Mennuhin elképzelése alapján ennek a napnak arról kell szólnia, hogy az emberek hangszereikkel kivonulnak az utcára zenélni egy jót. És valóban: ki nem derül jókedvre, amikor a nagy rohanásban az aluljáróban meghall egy jó kis dallamot, és meglátja az embert, aki szívvel-lélekkel adja elő azt?

Erre alapozva az elmúlt pár évben Budapesten a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája meghirdet egy versenyt. Arra szólítják fel az embereket, hogy október első napján fogják a hangszerüket, és adjanak koncertet! A helyszínnek csak a képzelet szab határt – lehet az a mozgólépcsőn, a közértben, a villamoson stb. A jelentkezőket kérik, készítsenek videófelvételt a koncertről, majd töltsék fel a YouTube-ra! Ezután a legötletesebb alkotás kiötlője díjat kap (egy 3 számból álló demo felvétel elkészítési költségét).

Street1
Street1

 hirdetes_300x300  

Ezenkívül a város különböző rendezvényekkel tiszteleg a zenenapnak – természetesen ingyenes koncertekről van szó. A részletes program megtekinthető ezen az oldalon.

Aki nem tud / nem akar leutazni Pestre, az sem marad zene nélkül. Szerencsére nem kell ahhoz külön világnap, hogy zenei események kerüljenek megrendezésre. Üzemelnek a klubok, koncerttermek, végső megoldásként pedig mindig ott egy üveg bor, a barátok, egy jó könyv és az iPod.

Mindenkinek szép zenenapot kívánunk!

/Zebracsíkozó zrt./

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!