A következő hét Pozsonyban a színházrajongóké lesz. November 14-e és 20-a közt zajlik ugyanis az Astorka névre hallgató nemzetközi színházi produkciókat felvonultató fesztivál. Idén a nemzetközi vonalat a norvég, cseh, lengyel, szerb és magyar társulatok/művészek képviselik.

A fesztivált  Bjornson, Erőnkön túl című könyvének modern adaptációja nyitja, a norvég Teatret Vårt előadásában. A darab bemutatása Szlovákiában némiképp tisztelgés a Nobel-díjas Björnson előtt, aki élete során rengeteg cikket írt a nagy hatalmak álltal elnyomott kis nemzetekről. Fő témáját pedig a szlovákok ,,elnyomása" képezte (abba most ne menjünk bele, hogy ez mennyire volt valós elnyomás).

Csehország ,,színeiben” két színház is indul. 15-én és 16-án a prágai Švand Színház (Švandovo divadlo) előadásait tekintheti meg a nagyérdemű. Hétfőn a Hyde Park I (Temetési ünnepség), kedden a Rózsaszín szemüveg dioptriája lesznek műsoron. 17-én pedig Goncsarov Oblomov című klasszikusa kerül terítékre a szintén prágai Dejvicei Színház (Dejvické Divadlo) közreműködésével.

A szlovák vonalat az eperjesi Alexander Duchovic Színi Társulat (Timrava- Ťapákovci) és az Astorka – Oz BáPoDi kombináció (Piros aranyból készült kalitka) viszi. Az utóbbi elég érdekesnek igérkezik, ugyanis ennél a díszletet kivetített fotók és a vizuális efektek képezik. A lengyelek egy vígjátékkal készülnek (Levelek paradicsomokban), csakúgy, mint a szerb színjátszó csoport (Maratón– Claud Confortés szövege alapján).

Magyarországot idén a Vígszínház képviseli. Szikora János rendezésében a Romlás című darabot hozzák el nekünk november 19-én, este 7 órai kezdettel.

 hirdetes_300x300  

A színi előadások mellett lesz még úgynevezett Színpadi beszélgetés is. A moderátor Dávid Hrbek, beszélgetőpartnerei Anna Sisková és Szidi Tóbias színésznők.

A rendezvényt egy koncert zárja. Fellépők: Oskar Rózsa, Erich "Boboš" Procházka, Igor "Ajdži" Sabo, Martin Zajko, Pišta Lengyel.

A fesztiválra ellátogatóknak jó szórakozást kívánunk!

A fesztivál hivatalos oldala itt, Zebracsíkozó Zrt. twittere pedig emitt.

 

/Zebracsíkozó Zrt./

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!