Egy augusztusi postban feltettünk egy kérdést: „Mi lesz veled PKO?” Kerestük a miérteket és a lehetséges alternatívákat a jövőre nézve. Aztán októberben elmentünk „jazznapozni” ugyanide, írtuk is, hogy valószínűleg utoljára, de szerintem egyikünk sem gondolt bele abba, hogy ez a több évtizede álló hely pár hónap múlva már egy építkezés helyszíne lesz. 

November végén, a választási hercehurca közepette szinte észrevétlenül jött a hír: a PKO bérleti szerződését a leköszönő polgármester felbontotta, ami – ha nagyon drámaian akarjuk kifejezni magunkat – ekvivalens az épület és az azt övező kultusz halálával.
 
A városnak december 22-ig bérleti szerződése volt a jelenlegi tulajdonossal (Henbury Development, továbbiakban HD). Ďurkovský ezt november 26-án, a választások előtt egy nappal felbontotta, vagyis az ott székelő BKIS-nek maradt 4 napja költözni, a technikát átköltöztetni és helyszínt keresni a már meghirdetett programokra.
 
Érdekes csavar a dologban, hogy egy nyáron aláírt szerződés értelmében (Ďurkovsky & HD)  ha a PKO november 30-ig nem lesz kész a lebontásra, akkor bizony a lebontási költségek a város számláját fogják terhelni. Az előzőek függvényében a készenléti állapotot azt hiszem, nem kell bemutatni.
 
Mit tud tenni Ftáčnik, az új polgármester? Semmit, bármennyire is szeretné és igyekszik, ő a Pozsonyt érintő ügyekben még nem kompetens személy december végéig. Dicséretes részéről, hogy próbálkozik. Felülvizsgálta a szerződést, próbált haladékot kérni, próbálja megmenteni legalább az ott található szobrokat, emlékműveket,…
 
Február végéig még állni fog a PKO, szerződésileg erre még kötelesek, de a HD sem hülye. A bontási engedélyük a jövő év végéig szól, s ezt valószinűleg meghosszabítani nekik senki sem fogja, muszáj minél hamarabb nekikezdeniük a munkálatoknak.  Annyi kompromisszumot adtak, hogy a PKO helyén épülő River Park II-ben lesz majd egy koncertterem, ami teljesíteni tudja az eddig itt megrendezett programok technikai, illetve térigényeit.
 
Mit mond erre Ďurkovský? Semmit. Elment nyaralni.
 
Mi lett a programokkal? Amit lehetett, áttettek máshova, így eddig semmit sem kellett lemondani.  Számomra kicsit ironikus a pillanatnyi ,,last event”-je, ami a hajléktalanok hagyományos karácsonyi műsora volt. Az utóbbi években ugyanis a körülötte zajló építkezések következtében eléggé hajléktalantanyává vált a környék.
 
És ennyi, itt ér véget a szlovák főváros több mint 40 éve létező helyének a története. Békéset és boldogat, Pozsony!
 
Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!