Március 8. és 17. között kerül megrendezésre Prágában, immáron 13. alkalommal, a Jeden Svět (Egy Világ) névre hallgató filmfesztivál. Más ünnepe ez a filmnek, mint a világhírű Oscar vagy Arany Medve. Nincs vörös szőnyeg, a happy end is hiányzik, és sztárok sem villogtatják hófehér fogsorukat a kamerák kereszttüzében. Itt a történet maga az élet, a szereplők pedig nem választották szerepüket, hanem (és elnézést a közhelyért) az élet választotta őket.

A 10 nap alatt 104, több kategóriába csoportosuló dokumentumfilmet nézhet meg az érdeklődő. A  fő kategóriák a következők:

Korrupció: A posztkommunista országok azon társadalmi rétegét ábrázolja, akik a rendszerváltás után hatalmas vagyonra és befolyásra tettek szert.

Harc a korral: A ma emberét három dolog foglalkoztatja: egészség, fiatalság, szépség. Az elmúlással senki sem törődik. A filmek olyan embereket mutatnak be, akik előrehaladott koruk ellenére is teljes életet élnek. Mik egy idős ember lehetőségei? Milyen szerepet tölt be családja életében?

Harc a szabadságért: Háború sújtotta övezetekbe kalauzolnak az ide tartozó filmek. A szereplők a szegénységgel és a politikai rendszerrel küzdve próbálnak utat találni a demokráciához, ami számukra egyenlő a szabadsággal és túléléssel.

 hirdetes_400x285  

Környezetvédelem: Van az emberek egy részének olyan hozzáállása a dolgokhoz, hogy ha ő eldobja a szemetet (messze van a három méterre lévő kuka), akkor még nem történik semmi, hisz egyszeri alkalomról van szó. Aztán ez újra és újra megismétlődik. Sajnos nem egy ilyen ember él földünkön. Hogy ez mit eredményez? Menjünk ki az utcára, és nézzünk csak körül.
A jelenleg legnagyobb környezetszennyező problémákon kívül az újrahasznosítás szerepe, módjai is bemutatásra kerülnek..

Női sorsok: Míg a Nyugat civilizációinak nője napjainkban már egyenjogúnak számít a férfiakkal, addig léteznek a világ másik felén patriarchális társadalmak, ahol a nőknek olyan, számunkra természetes dolgokért kell harcolniuk, mint hogy sportolhassanak vagy kimehessenek férfi kísérete nélkül a városba.

Panoráma: Főleg nemzetközi fesztiválokon már bemutatott filmek sorolódnak ide, mint például az idei Oscarra jelölt Waste Land. Ez a film a világ legnagyobb szeméttelepén, Rio de Janieroban élő emberek portréja.

NonComm: rövid ,,helyszini szemlék” a családon belüli erőszakról, droghasználatról, rasszizmusról.

Rövidfilmek: A tematika kevert. Vagy a hozzájuk ,,illő” film kiséretében, vagy nagyobb blokkokban kerülnek levetítésre.

Nem lenne a Jeden Svět filmfesztivál díjak nélkül. A filmeket három kategóriában versenyeztetik: Fő verseny, Van jogunk tudni, Napjaink médiája megváltoztatja a társadalmat.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy megpróbálják megmagyarázni a nézőkben felmerülő kérdéseket. Minden film után lesz egy elemző vita, és lehetőség lesz találkozni a rendezőkkel is (a programban fel van tüntetve, hogy ez melyik filmekre vonatkozik).

A Jeden Svět nemcsak Prágára korlátozódik. Március és április folyamán Csehország további 33 városában vetítik a fesztivál filmjeit. Aki esetleg lemaradna, az egy egyszerű nyomtatvány kitöltése után pár, a fesztivál ideje alatt a nézők szavazataival kiválasztott filmet kölcsönözhet, majd akár otthon, a nappalijában (de projektoros filmvetités keretein belül is) levetítheti.

Kinek ajánljuk: akit érdekelnek a világ dolgai.

Kinek nem: aki egy könnyed esti filmezésre vágyik.

További részletek a hivatalos honlapon

Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Kapcsolódó cikkek:
1. Egy Világunk 1.
2. Egy Világunk 2. – A zene ereje

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!