Ment-e a könyvek által a világ elébb?
Ment, hogy minél dicsőbbek népei,
Salakjok annál borzasztóbb legyen,
S a rongyos ember bőszült kebele
Dögvészt sóhajtson a hír nemzetére.
De hát ledöntsük, amit ezredek
Ész napvilága mellett dolgozának?
A bölcsek és a költők műveit,
S mit a tapasztalás arany Bányáiból kifejtett az idő?

(Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban, részlet)

Kérdések millióit tudnánk feltenni egy könyvvel vagy könyvekkel kapcsolatban. Hogy mi van bennük, mit is akar bennük kifejezni az író, vagy hogy milyen célt is szolgálnak. Válaszok? Legegyszerűbb elolvasni őket.

Ezzel kapcsolatban mi sem egyszerűbb, mint kinyitni egyik partnerünk, a Bookstar weboldalát, és egyszerűen otthonról, kényelmes fotelból, vagy kanapén 90°-os dőlésszögben körbenézni a kínálatban és megrendelni a könyveket. Vagy magunknak, ajándékba. (Ajándékba könyvet vásárolni amúgy is kifizetődő, mert aki nem tudná, előnye a dolognak, hogy bármikor kölcsönkérhetjük a megajándékozottól).

Egy kis böngészés után aztán rádöbbenünk, hogy a Bookstar kínálata eléggé impozáns: van magyar, szlovák, német és angol nyelvű könyvük is, valamint hangoskönyveket, CD-ket és DVD-ket is árusítanak. A műfaját tekintve standard, minden korosztályt és stílust kielégítő.

 hirdetes_400x285  

 

Arra a kérdésünkre, hogy mégis hogyan működik az online (azaz az interneten keresztül való) keresés és vásárlás, a következő információt kaptuk:

„A navigáció egyszerű és gyors. Kategóriánként lehet böngészni az oldalon, valamint a Keresés funkció könnyíti meg a kedvencek megtalálását. A weboldal áttekinthető, szinte gyerekjáték megtalálni az áhított kiadványokat, s kedvcsináló gyanánt a könyv tartalmát is elolvashatjuk. Csak leülünk a számítógép elé, regisztrálunk az oldalra, és már böngészhetünk is a magyar és a szlovák könyvpiac legjavából. Ha valami megtetszik, a virtuális kosárba helyezzük, és a Kassza gombra kattintva rendelünk. Az áru napokon belül házhoz érkezik.”

Kell ennél kényelmesebb és egyszerűbb vásárlási lehetőség? – teszem fel a költői kérdést. (Költőinek persze nem azért nevezik, mert rímel, hanem mert nem várnak választ a kérdésre. Persze ezt is csak könyvekből és művelődés útján tudhatjuk meg, ill. ha figyelünk magyar irodalom órán, vagy olvassuk a Körképet;)… Ezzel a módszerrel rövid időn belül csillapíthatjuk kulturális étvágyunkat, és szinte minimális erőfeszítésünkbe kerül.

A Bookstar jövőbeni tervei közt szerepel az e-könyvek (internetről letölthető elektronikus könyv) és e-könyvolvasók forgalmazása is. Néhány mű már most is megtalálható, és ingyenesen letölthető a honlapról. A kínálat bővítése pedig folyamatosan zajlik. Hónapokon belül a szlovák és a magyar klasszikus irodalom legjavát már ingyenes letölthetjük a Bookstarról. 

Hogy az e-könyvek olvasása élvezetessé váljon,  a Bookstar egy műszaki újdonságot is kínál: a már említett e-könyvolvasót, amely egy könnyű, mobilis (azaz hordozható) eszköz. Legfontosabb része az e-papírmegjelenítő.  

Hogy mi is az az e-papír és az e-könyvolvasó, a következő választ kaptuk:

„Itt a szöveg vagy kép megjelenítéséhez nincs szükség hátulról történő megvilágításra. A hagyományos képernyők háttérmegvilágítással működnek, és ezért az olvasás hosszú távon fárasztja a szemet. Az e-papír ezzel ellentétben csak külső megvilágításnál használható, akárcsak az igazi papír. Tehát nincs vibrálás, nincsenek fáradt szemek. Az e-olvasó további előnye a minimális energiafelvétel (nem kell megvilágítania a kijelzőt), így az elemek egyszeri feltöltésével akár nyolcezer-tízezer lapot is elolvashatunk, mielőtt újra kellene tölteni. A tárhely több ezer könyv tárolását teszi lehetővé, ennek köszönhetően akár egy könyvtárnyi tartalmat tarthatunk a kezünkben. A Bookstar oldalán több könyvolvasómodellt találhatunk.

Tetszetős, igényes kivitelezésű e-könyvolvasókat, melyeket érintőképernyőjük és billentyűzetük révén adatrögzítésre is felkészítettek. Fő funkciójuk az ePub vagy pdf formátumú e-könyvek olvasása mellett mp3, wav és wma formátumú hangfelvételek lejátszása, sőt, egyes modellek diktafonként is használhatók.”

Mit lehet erre mondani?!

“Sokat olvastam. De az olvasással is úgy van az ember, tudod… csak akkor kapsz a könyvektől valamit, ha tudsz is adni olvasmányaidnak valamit. Úgy értem, ha olyan lelket viszel feléjük, amely az olvasás párharcában hajlandó sebeket kapni és adni, hajlandó vitatkozni, meggyőzni és meggyőződni, s aztán gazdagodva attól, amit tanult a könyvből, életben vagy munkában építeni abból valamit…”. (Márai Sándor: Az igazi)                          


Szóval kellemes olvasást kíván a Bookstar és a Körkép is mindenkinek!
 

Bookstar
www.bookstar.sk
Ha bármilyen kérdése lenne, bármilyen könyvet keres: [email protected]

Ha szeretsz olvasni, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

/x/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!