SOLD OUT – lóg a felirat már több mint egy hete a Pohoda hivatalos oldalán. Akinek sikerült jegyet venni, örül magának, akinek még nem, az serényen írkodja az üzeneteket a fesztivál Facebook oldalára…hátha szerencsével jár. Mit tud a Pohoda, hogy MINDENKI ott akar lenni?

Csehszlovákia valamire való zenei szférája a kettéválás után Csehországban maradt, Bécs közelsége miatt pedig a nagy nevek sokáig el is kerülték Pozsonyt (jó, azt azért tegyük hozzá, hogy ezen a téren mára hatalmasat fejlődött a város). Aztán két éve volt ez a sátras baleset, amiben valaki meghalt, és sok fórumon már a Pohodát is temették. Mégis él, és virul. Pedig annyira a program sem fantasztikus – ha az elmúlt pár évben eljárt az ember a nagyobb fesztiválokra vagy néha-néha koncertekre, akkor már szinte mindenkit látott. És itt válaszoltuk meg a bekezdésben feltett kérdést. A Pohoda attól jobb, mint az összes többi fesztivál, hogy nem arra fókuszál, hogy legyen a line up-ban napi egy nagy név, hanem próbálja az egészet nagy nevekből összerakni. Tíz nappal a fesztivál előtt már nem lehetett jegyet venni – sikerült nekik!
 
 
Az előzőekben írtunk már a fesztivál hátteréről és a csütörtöki, illetve pénteki programról, most pedig a szombat kerül górcső alá.
 
Elnézve a szombatot, a pénteki nap dilemmái máris icipici problémává zsugorodnak…nos, vagy rohangálni fogunk, mint a mérgezett egér, esetleg klónoztatjuk magunk, de az is egy opció, hogy dobjuk a programfüzetet az első szembejövő kukába, és random választjuk ki a színpadokat, egyikkel sem járhatunk rosszul alapon.
 
 
Szombaton ismét megéri a délután beköszönte előtt kimászni a sátorból, és azonnal az Európa Stage felé venni az irányt. A Café Európa fémjelezte előadáson három egyetemi professzor (Martin Mojžiš – UK, Pozsony: mat-fiz, Vladimír Šucha – UK, Pozsony: természettudományi kar és Miroslav Beblavý – UK, Pozsony: közgazdasági és társadalomtudományi kar) beszélget a felsőfokú oktatás problémáiról.
 
A közélet iránt érdeklődők (vagy az akutt zene-túladagolásban szenvedők) szombaton nyugodtan letáborozhatnak a Dobrá Krajina nevet viselő színpad elé. Kezdésnek ajánljuk Vrabec Mária könyvbemutatóját. Az írónőn kívül ott lesz még Hedvig is, az ügyvéde és az esettel foglalkozó pszichiáter, Jozef Hašto.
Hedvig után Mikuláš Dzurinda beszélget Shareef Ghoneimmel arról, milyen volt átélni a tahriri tüntetéseket és az egyiptomi forradalmat.
Ezután a .týždeň szervezésében Daniel Lipšic belügyminiszter és Marek Vagovič SME-s újságíró tárgyalják meg, milyen is a szlovák igazságszolgáltatás.
Lipšicék diskurzusát Richard Sulík és Dag Daniš beszélgetése követi majd – téma az euróval és a Plan B.
Este 8-tól a British Council, a CIForum és a Kosice2013 képviselői próbálnak megegyezni arról, mi fér bele még filmekre és zenére vonatkozó jogszabályokba, és mi minősül már törvénysértésnek.
 
 
Ha viszont a közéletből lett elegünk így évközben, és szeretnénk inkább jó zenékre bulizni, akkor sem lesz okunk a panaszra.
 
Háromtól a komolyzene kedvelői hallgathatják meg Vivaldi Glóriáját Trencsén város kamarazenekarának előadásában a Bažant Stage-en. Ugyanitt lép fel 5 órától a Peter, Björn and John nevű formáció. Peter Morén, Björn Íttling és John Eriksson külön-külön már az együttes megalakulása előtt is népszerű volt skandináviában, de miután megalakították a bandát, és elfütyörészték a Young Folks-ot, az egész világon közkedveltek lettek. Pohodás koncertjük középpontjában az idén tavasszal megjelent Gimme Some nevű album lesz.
 
 
Még a jazznapok okán hiányoltuk Peter Lipa fellépését, aztán tibi kolléga említette, hogy lesz a kürti kocsmában koncertje, el kéne rá ugrani…de Kürt sajnos messze van Prágától, így a jazznapok főszervezőjének koncertje akkor kimaradt. Na, majd Pohodán, gondoltam magamban látva a programot…aztán olvastam tovább, és mit látok…a Söndörgő ugyanakkor lép fel a szomszéd színpadon. A zenekar olyan nagyok munkáit dolgozta már fel, mint Bartók Béla, és fő nyomvonaluk a délszláv hagyományok terjesztése. Nem csak ők lesznek a fesztivál egyetlen magyar vonatkozású zenés atrakciói, szintén szombaton lesz ugyanis a táncházban egy csárdás-gyorstalpaló.
 
,,Ever get the feeling you've been cheated? Good night!" – mondta Johnny Rotten, majd lesétált a színpadról – ezzel vége lett a Sex Pistols-nak, és végérvényesen meghalt a punk…RIP. Rotten viszont úgy gondolta, hogy számára a zenélés még nem lefutott lemez – megalapította a Public Image Ltd-t, s ezzel megszületett a postpunk. A poptörténelmi zeneóra kihagyhatatlan darabja a Bažant Stage-en este 7 órától lép fel.
 
 
Akinek nem prioritás annyira ráncos, a két lábán alig álló bácsikat hallgatni, annak Susana Baca koncertjét ajánljuk. Kétségtelen, hogy a perui énekesnő a dél-amerikai zene nagyasszonya. Az afro-perui kultúrát melankolikus dalain keresztül közvetíti közönségének.
 
Őt az én egyik nagy kedvencem, az amerikai Beirut követi majd. Ha filmrendező lennék, az összes filmem zenéjének szerzését a Beirutra bíznám. Stílusilag belőni őket nem könnyű – ott vannak valahol a balkáni zene és a popzene találkozásánál (ha van ilyen egyáltalán), de megtalálható zenéjükben a kelet-európai vonal, valamint az indie is. Zach Condon előtt le a kalappal. Arra sosem fogok rájönni, hogy a fenébe tud egy amerikai olyan zenét írni, aminek a hallgatása közben az egyik pillanatban Párizsban érzem magam, a másikban pedig egy horvát kocsma teraszán.
 
 
Mindeközben a fő színpadon sem hal meg az élet. 9-től lép fel a brit, de Sri Lankai gyökerekkel rendelkező rapper-énekesnő, M.I.A., majd ezután jön a mi másik nagy kedvencünk, a Portishead. Mikor javaslott a Portishead hallgatása? Mértéktelen melankóliához és depresszióhoz. Azokban a helyzetekben, amikor legszívesebben elsírnánk magunk – olyankor elég betenni a Glory Box-ot, és törik a mécses. Mégis miért ajánljuk ezt a trip hop bandát? Csak hallgassátok meg az alábbi számot, és megtudjátok 🙂
 
 
Vasárnap délelőtt a fesztivál ökumenikus istentisztelettel zárul.
 
Összegezve az előzőleges benyomásaimat a Pohodáról, nem tudok rosszat mondani. Van egy korrektül összeállított program, ami mögött egy komoly szervezőbrigád áll. Itt emelném ki, hogy bármi kérdésem, kérésem volt a press-részleghez, azt azonnal megválaszolták, megoldották. 
 
A fesztivál holnap nyitja kapuit. Az előrejelzések alapján az esőkabát és gumicsizma nem fog rosszul jönni. Minden résztvevőnek jó szórakozást kívánunk, az otthonmaradottakat pedig igyekszünk helyszíni közvetítéseinkkel minél jobban tájékoztatni a fesztivál eseményeiről.
 
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!