Tavaly hallottam először erről, őszintén megvallom. Ki gondolta volna, hogy Pozsony is ilyen fesztiválozós központ? A Sziget, az ok, meg Sopron a VOLT-tal…na de Pozsony??? És méghozzá nem is akármilyen. A szlovák fővárosban augusztus 26-27-én a rasztások idén már  4-szer fognak összeröffeni, hogy megszervezzék a legnagyobb felkelést Pozsonyban. Remélhetőleg nem reggel 7-kor.

Zlaté Piesky-n megrendezésre kerülő fesztivál Uprising névre hallgat, és komoly elismerésnek örvend Közép-Európa szerte. Sőt, az idei fellépők közt lesz új-zélandi zenekar is! Ők az időeltolódás miatt, elmondhatják, visszautaztak az időben, hogy részt vehessenek a saját koncertjükön Szlovákiában.

A négy év alatt Közép-Európa legnevesebb reggae fesztiváljává nőtte ki magát. A névválasztás és az időpont összefüggenek – uprising, vagyis felkelés névvel augusztus végén a szlovák nemzeti felkelésre engednek asszociálni a szervezők. Szerencsére az idelátogató német vendégeket már nem várják csőre töltött puskával. Főleg, hogy az egyik húzónév a német úriember, Gentleman lesz.

 

 

 hirdetes_300x300  

Tovább szemezgetve kicsit a programból, elég nemzetközi összeállítást sikerült a szervezőknek összedobni. Az említett új-zélandiak a Katchafire maori reggea zenekar lesz, ami elég bizarr kombinációnak hallatszik már így elsőre is. A napfényes Jamaicáról Bob Marley honfitársai jönnek a Capleton, Lutann Fyah, Perfect Giddimani és Burro Banton személyében. Itt említeném meg a fesztivál hivatalos sajtóközleményéinek zárósorait. Idézem: „és szeretnél mosolyt varázsolni  az arcodra, vár az Uprising!“ Szlovák verziója pedig: „Ak existuje festival, po ktorom vám ešte dlho zostane  úsmev na tvári, musí to byť Uprising.“  Szóval a jamaicaiak igazán ütős anyaggal készülnek.

 

 

Ne gondolja senki, ha nincsenek rasztái, nem is érdemes elmennie … a reggae sztárjai mellett  dancehall, hip-hop, ska, dubstep, ragga-jungle, dnb és a latin stílusok is képviseltetve lesznek, négy különböző színpadon, melyek a következőek– main stage, dancehall stage, mungo´s station és a ska&balkan station.

Ott lesz General Levy, a Foreign Beggars és Lady Chann, Nagy-Brittaniából, a Looptroop Rockers hip-hop banda Svédországból (ki hitte volna hogy az északiak vidámabb dolgokat is tudnak, mint a koncerteken a saját beleiket felvágni, és értelmetlenül hörögni közben a mikrofonba) és az Eastwest Rockers Lengyelországból. A cseh és szlovák zenei életet a Prago Union, Oliver Lowe, AMO & Band és a Medical képviseli.

 

 

A látogatók számára lesz futballmérkőzés (tibi kolléga, benevezhetnénk egy körkípes csapatot, hm?), vízibicikli, kerékpár- és gördeszka-bemutató, dancehall workshop, jóga és capoeira órák. Utcai művészetek kiállítása a művészetekre szomjazóknak, és ismerkedés az exotikus konyhával a gyomorforgató dolgokra éhezőknek. Bár én nem támogatom a gyerekek fesztiválokon való kínzását, de a szervezők a fiatalabb korosztály fogadására is készülnek gyereksarokkal.

 Az Uprising  nagy plussza talán még a környezet –  a tó melletti fekvése. Éjjel 1-kor, ha rád jön a fürödhetnék, így nem kell elkeseredetten keresnie a tavat (vagy a Dunát) a világ végén, mivel ott van a fesztivál közvetlen közelében. Szóval, ha szeretnél a legnagyobb szlovák felkelésben részt venni, és mondjuk hajnal ötkor jobb híján a pozsonyi várat bevenni, vár az Uprising.

A fesztivál programja még nem végleges, a legfrissebb infókat a fellépőkről és a jegyárakról a hivatalos honlapon lehet megkukkantani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!