További képekkel frissítve augusztus 15. Mayer Éva neve sokaknak nagyon ismerősen cseng, nemcsak a budapesti, de már a csallóközi művész közegben is. Nem hiába, hisz Éva (Somorján s a továbbiakban csak Évus) nemcsak  mint képzőművész-grafikus, de az elmúlt két hónapban mint  rendezvényszervező, a kulturális élet felpezsdítője, is ismert Somorján. Jelenleg a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria TRANSCOM.HU kiállítását szervezi, ennek kapcsán kérdeztük.

A somorjai DunArt.com művésztelep sikere után a kiállítás mögött is te állsz, melynek neve hasonlóan cseng. Évus, minek köszönhető a téma és névválasztás?

A kiállítás címe napjainkban sokat kutatott, és több szinten értelmezett identitásformákkal kapcsolatos kérdésekre a művészet lehetőségein keresztül keres és fogalmaz meg válaszokat.

A TRANSCOM.hu kiállítás azt a társadalmi diskurzust, azt a „réteget” kívánja pótolni, ahol az egymással való kommunikációban számos ellenszenv oldódik fel, és egy új, termékeny közös útkeresés valósul meg. Az alkotások és a befogadó közönség közötti párbeszéd olyan fogalmakon keresztül nyer értelmezést, mint az érzékelés szabadsága, a személyes szabadság és identitás meghatározása. Arra keresik a választ, milyen módon jelenik meg a fiatal generáció munkáiban a nemzeti identitás, valamint a művészetnek milyen utakat kell keresnie az egyre szélesedő kulturális sokszínűségben.

Kiket várhatunk a kiállításon? Milyen művek kerülnek kiállításra? Honnét hívtál TRASZnacionális művészeket, hogy a kommunikáció magyar, de ugyanakkor „transz“, azaz határon túli is lehessen?

 hirdetes_810x300  

2011. augusztus 5-én (pénteken) 18 órakor TRANSCOM.hu címmel nyílik meg a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria új nemzetközi tárlata. A csoportos kiállítás résztvevője tizenkét kiállító fiatal művész, mind hölgy. Blahó Borbála, Dobó Bianka, Fa Marianna, Jakatics-Szabó Veronika és Könyv Kata Magyarországot, Mayer Éva, Pézman Andrea, Kosziba Klaudia és Szőke Erika a Felvidéket képviseli, Pál Katja Szlovéniából, Kiss Adrienn Ausztriából érkezik. A kiállítást Uszkay Tekla művészettörténész nyitja meg. Közreműködik Mayer József klasszikus gordon előadóművész és Rónai-Balázs Zoltán költő. A dunaszerdahelyi kiállításon nemzetközi képzőművészekből álló csapat mutatkozik be, öt ország képzőművészei képviseltetnék magukat. Az alkotók közös pontja, hogy bár különböző ország identitását hordozzák, mindegyikük 20-30 év körüli, magyar érzelmű és magyarul beszélő alkotó. Munkáik során bemutatott formációk egyszersmind otthonuk szimbólumai, amelyek a helyhez kötöttséget, valamint a közép-európai országok metaforáit mutatják be.

Dunaszerdahelyt választottad a rendezvény helyszínéül, ez minek köszönhető?

 A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria programjait és kiállításait már régóta figyelemmel kísérem. Fontosnak tartom az összmagyar képzőművészet reprezentálása szempontjából, egyfajta összekötő kapcsot, kulturális hidat jelent a kárpát-medencei magyar képzőművészek számára. Értékes gyűjteménye figyelemreméltó és egyedülálló értékkel bír a magyar galériák körében. A galéria helyszíne is tökéletes és nívós egy kiállítás létrehozására. Tavaly meghívottként szerepeltem a galéria évente megrendezett művésztelepén, és itt fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy csoportos, majd jövőre önálló kiállítással pályázzak a galéria bizottságához. A pályázatunk sikeres lett, így már szeptembertől folynak a szervezési háttérmunkák: a művészekkel való kapcsolattartás, a minisztériumi pályázatok megírása és végül a kiállítás realizálása.

Hogy néz ki az ilyen kulturális rendezvény szervezése, és mivel jár?

Elsősorban a kiállító művészek érdeme, hogy lelkiismeretesen elkészültek munkájukkal, elhozták a felvidéki közönségnek, és örülök, hogy átérzik a kiállítás célját és lényegét. Ez nagy köszönetet érdemel. Valamint a galéria bizottságának köszönöm, hogy elfogadta a pályázatunkat és helyet, megfelelő ellátást biztosítanak a kiállítás létrejöttéhez. A galéria korábbi vezetőjének Derzsi Gaál Ildikónak is szerepe van a folyamatos közreműködésben, a mostani vezetőnek Iván Péternek úgyszintén. Pézman Andrea, grafikusművész barátnőm is rengeteget segített a szervezőmunkálatokban, valamint a pályázatok megírásában. A szervezés egy csapatmunka, közösségkovácsoló dolog mindenképp, amit mindig is kihangsúlyozok. Mindenki munkája és támogatása egyformán fontos, hogy egy ilyen jellegű kezdeményezés létrejöhessen.

A kiállítás alkalmával magyarországi, szlovákiai, szlovéniai és ausztriai magyar alkotók az identitás és a hozzá szorosan kapcsolódó kérdések vizsgálatával foglalkoznak. Milyen módon jelentkezik a nemzeti identitás, akár politikai, akár kulturális értelemben egy fiatal alkotó generáció munkásságában? Milyen új művészeti feladatokat eredményez az egyre inkább szélesedő kulturális sokszínűség?

A kiállítás közös célja a kortárs művészet új lehetőségeinek kutatása és a kommunikáció, mely a művészet és a közönség, az egyes művészeti ágak és különböző kultúrák között valósul meg. Izgalmas fórum lehet ez azok számára, akik a nemzeti hovatartozástól függetlenül egységesnek, korlátok nélkülinek fogadják el a művészetet, illetve a művészet eszközeivel alakítanak ki párbeszédet.

Mi történik a Transcom.hu kiállított képeivel? Sorsuk hasonló lesz, mint a DunArt.com műveinek? A város galériájának a tulajdonába kerülnek?

A galéria nonprofit szervezet, munkákat közvetlenül nem árul. A művészek közül elképzelhető, hogy valamelyikünk felajánl egy-egy munkát a galéria gyűjteményébe. Ha akadnak érdeklődők, vásárlók a képekre, a művészek galériásainál, illetve közvetlenül a művészeknél is jelentkezhetnek.

Mik a jövőbeli tervek? Újabb kiállítás, Transduna.sk, esetleg? További vízió és küldetés?

A következő kiállításunk szeptember 6-án az Óbudai Társaskörben lesz Budapesten, Szakítópróba címmel. Majd szeptember 9-11-én a Molnár Ani Galéria közreműködésével és segítségével készülünk a berlini Art Fairre, ami egy nagyon nagy lehetőség számunkra. Szeptember közepén pedig önálló kiállítással mutatkozom be a Molnár Ani Galériában, Budapesten. Sűrű időszak, de nagyon élvezem, és várok minden kedves érdeklődőt a kiállításokra.

A kiállítás megtekinthető augusztus 26-ig.

dscf0211.jpg

dscf0215.jpg

dscf0275.jpg

dscf0280.jpg

dscf0283.jpg

dscf0286.jpg

dscf0287.jpg

dscf0289.jpg

dscf0290.jpg

dscf0291.jpg

dscf0292.jpg

dscf0293.jpg

dscf0310.jpg

dscf0312.jpg

dscf0325_0.jpg

dscf0329.jpg

dscf0330.jpg

dscf0336.jpg

dscf0346.jpg

dscf0357.jpg

orokkon_orokke.jpg

Domonkos Lívia

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!