Hétfőn startol 19. alkalommal a Sziget. A legek fesztiválja ez – Európában a leghosszabb, Közép-Európában a legnagyobb, Budapesten a legmenőbb. Az alábbiakban pedig következzék a legtutibb programajánló a Szigetes hétvégére (a többi napét olvashattátok már itt) és egy röpke "goodtoknow".

Monumentalitásának köszönhetően mindenki találhat az épp aktuális programban egy nagy kedvencet, így ha az utcán random leszólítunk valakit 18 és 40 közt, valószínűleg el tudja mesélni, mi volt az első Sziget élménye. Erre aplikálva a szervezők összeállítottak egy ,,első élmény videó” csokrot.
 
 
Nekem az első Sziget élményem nem is a Szigeten volt. Néztem a TV-t, ült a kistehén a fa tetején, lógatta a lábát, és olyan nevek szálingóztak alatta, mint a The Cure, a Muse, a Pulp és Iggy Pop. Csak akkor én még a sötétedésre otthon kategóriába tartoztam, így a Sziget megmaradt TV-s összefoglalók szintjén. 
 
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és én is abszolváltam pár Szigetet. Sokat változott ott minden – a plakát, a nagy nevek stílusa, a színpadok száma,  a kistehént is lecserélték kisvárosi sustyisparasztra, majd egy hörcsögre. A reklámok kapcsán engedtessék meg egy kis kitérő – az első fellépők minden éven valamikor tavasszal válnak publikussá, és nem sokkal ezután kijön az első reklámfilm is. Így eshetett meg, hogy két éve felvettek egy anyagot, amin elhangzik a ,,na, majd akkor megyek a Szigetre, ha Jackson is ott lesz” mondat – ez a videó végül nem került forgalomba, nem úgy az idei reklám, amin még szerepel a nevek közt Amy Winehouse is. Az énekesnő később lemondta a koncertet, és sajnos pótlás sem lesz a jövőben, mivel a csapodár életvitelt folytató Winehous pár hete becsatlakozott a 27-esek klubbjába. 
 
 
Helyette lép fel szombat este a Thirty Second to Mars. Szerény véleményem szerint Jared Leto jobban tenné, ha maradna a színészkedésnél, de igy legalább nyugodtan hanyagolhatom a Nagyszínpad programját, és vonulhatok át Goran Bregovic koncertjére (Bregovicot az eddigi Szigetezéseim során sikerült mindig olyan bandákkal egy időbe tenni, mint például az REM). A szerb-bosnyák származású előadó munkáit ismerhetjük többek közt Kusturica filmjeiből, de szerzett már zenét Iggy Popnak is. Lesz még szombaton Kate Nash (szerintem ő a popzene egyik legaranyosabb jelensége), Kaiser Chiefs, Puding Pani Elvisovej, Csík zenekar, Eric Sumo Band, Hiperkarma,
 
 
Mint minden jónak, a Szigetnek is egyszer vége szakad. Végignézve a vasárnapi programot, ütős búcsú lesz. A Gogol Bordello feltünése a programban nekem az idei év legkellemesebb meglepetésnek bizonyult. A New York-i cigány-punk banda nem először lép fel a Szigeten. A 2006-os koncertjük olyan eszementül jóra sikeredett, hogy garantáltan jó bulira számíthat, aki vasárnap őket válassza. Bordelloékon kívül láthatjuk még a The Nationalt, a White Liest, Selah Sue-t, a Tankcsapdát, a P.A.S.O.-t, a Parno Grasztot,…
 
 
Összegezve a programot – rengeteg színpad, rengeteg előadóval (egy hetes tanulmányozás után még mindig nem igazodok ki a programon). Egy 19 éves fesztivál nem tudja nem ismételni önmagát, így a Szigetes öreg rókák a line up egy részét már láthatták az előző években. Sok viszont a magyarországon először fellépő zenekar, így fog még okozni meglepetéseket ez a Sziget2011.
 
Persze nem kell egész nap koncertekre járni – elvégre multikulti fesztiválról van szó. Lehet jógázva kelni, táncórára vagy színházi előadásra menni, filmezni, vidámparkozni, cirkuszozni, vért adni (csakis józanon!), házasodni, mindenféle tornyokból ugrálni, vagy csak szétterülni a fűben, és nézegetni az esőfelhőket.
 
Ha valaki mégis úgy döntene, hogy kinézne a Sziget határain túlra, és felfedezné Budapestet, annak ajánlják a szervezők a Citypass névre keresztelt kártyát. Ez egy 13 napos bérlet, ami mellé számtalan kedvezmény jár Budapest különböző múzeumaiban és fürdőiben, az ára pedig 25 €. (Megjegyzés: a havi diákbérlet, amit gond nélkül adnak bárkinek, 17 €, és a Sziget karszalaggal is elérhető számos kedvezmény városszerte).
 
 
Idén az összes Sziget-szervezőiroda által szervezett rendezvényen csak a fesztiválkártyával  lehet fizetni. Ezt a karszalagunk átvételekor kapjuk meg, és a fesztivál különböző pontjain tudjuk feltölteni bankkártyáról vagy készpénzzel. A kártyákat a megadott telefonszámra küldött SMS-sel beregisztrálhatjuk, így ha azok elvesztjük, vagy ellopná őket valaki, egy SMS-el letiltható a kártya, és visszakapjuk a rajta maradt pénzünket. (Arról, hogy külföldi bankkártyával fel lehet-e a fesztiválkártyát tölteni, vagy hogy nem magyar szolgáltatón keresztül be tudjuk-e regisztrálni, nincs információnk).
 
De ha már fizetés, nézzük meg, hogy mi mennyi:
hazamenős jegy – 170 € (ebben nincs benne a 0. És a -1. nap),
ottalvós jegy – 200 €,
napijegy – 45 €,
Gesztivál – 30 €,
0. nap – 52 €,
a mindenféle olasz, francia, Karaván és VIP kempingek (ez utóbbi medencével is rendelkezik) –  90-110 €,
fesztiválóra (annak, akinek a fesztiválkártya nem elég – funkciójuk ugyanaz) – 30 €,
sör – csapolt Dreher 2 €, dobozos Pilsner 3 €
kaja: 3 €-tól
üdítők: 1-1,5 €
bor: 1-1,5 €/dl
presszó: 1,5 €
 
Végignézve a listát…sok…azt, hogy mennyire fog ülni a jegy ár-érték arány, egyenlőre nem tudjuk megmondani. Prágai egyetemistaként, a 3 € egy doboz Pilsnerért tételnél enyhén kiakadtam. Felesezés, de legfőképp a koktélozás szintén nem javaslott (veszélyes tud lenni, főleg ha vödörből issza az ember lánya), a presszó jelenlétének kifejezetten örülök (emlékezvén a csúfos időkre, amikor csak instant kávét lehetett kapni), a Szigeten vásárolható borok az eddigi évek tapasztalatai alapján teljesen korrektek (némelyiket ugyan fel kell önteni szódával, kólával vagy dzsússzal). A Szigeten lesz több ATM (K&H – kezelési költség nem ČSOB-seknek kb. 5 €) és pénzváltó, idén először lesz mosoda(!!???) és McDonald´s.
Ami pedig a fesztiválkártyát illeti, a kupon/kártya-rendszer nyugaton már bevett fizetési mód a fesztiválokon, mi jazznapokon nem szerettük, mert lassította az egész vásárlási procedúrát.
 
 
A Szigetre nyavajogni amolyan kötelező kör a magyarországi sajtóorgánumokban: Ha esik – na, az nemjó…ha nem esik – por van, és hát az se a legideálisabb…ha 10 napos  – sok…ha lerövidítik – kevés…ha sok a nagy név – előjön a döntésképtelenség…ha nincs sok nagy név – ,,mi ez a szar?". Kicsit olyan ez az egész, mint a magyar mentalitás, nemde? Ami van, az nem  jó, de ha változtatunk rajta, az se tetszik…
 
…bezzeg a külföldiek, ők kapnak a Szigetre, és évről évre egyre többen jönnek. Nincsenek nekik saját fesztiváljaik? Pontosítva: saját fesztiváljaik jobb line up-al? Sose értettem, hogy tud egy spanyol, egy angol vagy egy dán eljönni a Szigetre, ha ott van nekik a Primavera, a Glastonbury, vagy a Roskilde. Aztán egyszer sikerült egy international partyba keverednem, és a sokadik macifröccs után megkérdeztem a dán, Roskilde pólóban feszítő kollégától, hogy mégiscsak…mi a fenét keres itt? ,,Buli, barátok…a zene másodlagos, de ehhez el kell jönnöd, hogy megértsd”.  Roskildézni, Primaverázni és Glastonburyzni, amíg a mat-fiz berkein belül egyetemistáskodok, tuti nem fogok (I <3 vizsgaidőszak), de azért a kettő programját nézegetve össze lehet rakni, mi a lényege annak, amit a dán srác a sokadik mézespálinka után mondott. Tőlünk nyugatabbra a fesztiválok csak a zenéről szólnak. 3 nap alatt, reggel 11 és éjfél közt megnézel 50 koncertet (a legmenőbbeket és a nagy kedvenceket) – tehát egy 3 napos zenei orgia, ami után mindennemű koncertigény kielégítve…nade bulizni is kéne. Erre pedig itt van ez az egy hetes fesztivál semmi pénzért (mert nekik ez annyi). Ennek az egyhetes fesztiválnak pedig meg van a maga atmoszférája – eshet, fújhat, lehet iszonyatos por és 40 fok, attól még az a feeling, ami az egész fesztivált körbejárja, mindenért kárpótol.
 
 
A végére pedig kis jótanács az első fesztiválozóknak. A Pulpnak van egy ,,Do you remember the first time” cimű száma. Nem pont az első fesztiválozásról szól, de azért itt is megállja a helyét a folytatás:,,I can’t remember a worse time”. A nyár a strandolás és a semmi kis ruhák évszaka. A Sziget is nyáron van, ezért megeshet, hogy hét ágra fog sütni a nap, de eshet, fújhat, szakadhat (tipikusabb)…így alapfelszerelésként ajánlanám a gumicsizmát/bakancsot, svájci bicskát, laposüveget és termokabátot (fogkefét árulnak az Auchanban, sebtapasszal és gumifáslival pedig tökéletesen fel van szerelve az egészségűgyi csoport).  A Tesco márkás sátor és hálózsák terén semmiképp sem javasolt. Ha leszakad az ég, 2 nap után elvérzik a sátor, a hálózsák pedig nem sokat segit éjjel 5 fok alatt. A ToiToi WC-ket reggel 9 környékén ürítik, de ezeket csak végszükség esetén használnám – legkésőbb 11ig, elvégre ott vannak a konténeres WC-k, amiket 2-3 óránként takarítanak (csak el kell kapni a takarítás utáni fél órát). Melegvíz reggelente általában van, hajvasalót is lehet vinni, mert konnektor a mosdókban akad, de az idei Sziget esősnek igérkezik, ezért felesleges tétele lesz a túlélőfelszerelésnek. Nem úgy az antibakteriális törlőkendő – az kb. a laposüveggel egyenlő funkcióval bír egy-egy gyanús anyagba történő beletenyerelés után.
 
 
A Szigetet csak azoknak ajánljuk, akiket nem riaszt vissza pár napos zuhogó eső, a sár vagy a por, a tömeg, a zaj és utána van minimum egy hetük a regenerálódásra. Mi idén ismét bátrak leszünk, és a jövő héten majd.holnap kolleginával áttesszük székhelyünket Budapestre.
 
Mindenkinek, aki úgy dönt, hogy kinéz egy kicsit, vagy egy kicsit többet, jó szórakozást kívánunk!
 
Részletes program és további infók itt és emitt.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!