Végé van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a Körkép csapatának

konkrétan az, hogy a kultúrrovat teljes szerkesztősége visszaül lassan az iskolapadba, és újra jön a tanulás, dolgozat – ZH (vagy zápočet) írás – vizsgaidőszak mókuskerék. …Viszont ami a nyarat illeti, illene valami nagy bulival zárni. Ilyesmire pedig nem is lehetne jobb más, mint  a gigero.com szerver által Európa TOP 40 fesztiváljái közé sorolt pozsonyi Uprising.

Még július végén írtunk az Uprisingról, de az akkor még oly messzinek tűnt, most viszont már a hátralévő napok száma kevesebb mint 5, szóval itt az ideje komolyabban megvizsgálni ki? hogyan? mikor? kivel? és hányszor? kérdésekre a válaszokat.

A fesztivál kezdeteihez hozzátartozik, hogy 4 évvel ezelőtt két pozsonyi fiatal – Rasťo P. a Sveťo M. – elhatározta, hogy szerveznek egy reggae fesztivált, mivel „ilyen úgysincs még a közelünkben, és próbáljuk meg kicsit népszerűbbé tenni a jamaicai zenét“. Az évről évre egyre növekvő  látogatottság pedig csak igazolja őket – igenis kell az ilyesmi kicsi hazánkba. Tavaly a rossz idő ellenére a pozsonyi „felkelésre“ 15 ezer ember volt kíváncsi, most pedig a jó idő is meg lett rendelve, szóval a szervezők legalább ennyi emberrel számolnak.

Idén egy kis érdekességgel készültek a marketingesek a fesztivál népszerűsítésére – a meghívott előadók saját maguk invitálják a látogatókat kis youtube videókon keresztül:

 hirdetes_810x300  

 

 

És akkor tényleg, kivel kell számolni Zlaté Piesky-n augusztus 27.-28.-án? A négy színpadon (main stage, dancehall stage, mungo´s station, ska& balkan station) igazán nagy nevekkel találkozhatunk. Pénteki ajánlatunk egyértelműen Gentleman – a német előadó , aki Jamaicában élt évekig, így igazi otthonának is a reggae hazáját tekinti. Nem vita tárgya, hogy az európai reggae-dancehall előadók élvonalába tartozik-e, a dalai tökéletesen nyugtatólag hatnak az államvizsga közeli időpontjától tépázott idegrendszeremre (a tinédzser énem pedig elolvad a kis cuki akcentusától miközben angolul énekel)

Az ő fellépése viszont csak este 11-kor kezdődik, előtte mindenképp érdemes bemelegíteni  Perfect Giddimani-féle reggae-vel, akit a House of Riddim zenekar fog kísérni, és jön bemutatni aktuális stúdióalbumát a French Connectiont. Ki ne hagyjuk a Foreign Beggars együttes nagyszínpadi fellépését se, akiket már csak a show miatt is érdemes lesz megnézni. 15 év alatt az angol hiphop együttes körbeutazta a földet a koncertjeivel, és felléptek olyan előadók oldalán is mint a Prodigy, Snoop Dogg, De La Soul, vagy az idén elhunyt Amy Winehouse. A hivatalos sajtóközemény szerint az Uprising legenergetikusabb koncertje várható. Nálunk először lépnek fel, szóval mindenképp várjuk meg az éjfél utáni fellépésüket.

 

 

Aludni már csak azért sem lesz érdemes hamar elmenni, mert kettő után lép fel a brit dancehall királynője, Lady Chann és az érdekesen hangzó Kya Bamba formáció, akik dancehall és a soundsystem kultúra svájci képviselői, ami személy szerint nagyon kíváncsivá tesz, mit tudnak a Lindt csoki országából jött reggae-sek.

Pénteki nap még egy érdekességet tartogat a mungo´s stage-en fellépők közt: a ragga-jungle apja Congo Natty nemcsak először van Szlovákiában, de pont a színpadon fogja ünnepelni a 46. születésnapját is, ami ígérete szerint óriási buli lesz.

Szombat délután belekóstolhatunk a cseh hiphopba is Prago Uniun & Livě Band és Oliver Lowe & Friends formációk személyében. Az előbbi a zenekritikusi körök szerint is Csehország legjobb hiphop bandája, Oliver Lowe pedig bemutatja a hiphop, a jazz és a funky keveredéséből mi sül ki (szintén kritikusi vélemenyek szerint: csak jó dolog).

Ha mégis inkább a külföldieket preferálnánk, akkor mindenképp érdemes ellesni  General Levy & Solid Vibes koncerjére – a brit ragga és ragga jungle ikonja ő, akinek a zenéje a híres Ali G filmben is feltűnik.

 

 

Ezen a napon lép fel a világ másik végéről érkező Katchafire, a kivik és a Gyűrűk Ura díszletének hazájából, majd rögtön következik a szombati nap ruszofil egyetemi kollégák által kitippelt fénypontja svéd hiphop banda, a Looptroop Rockers. Ők három év után térnek újra vissza a szlovák fővárosba. Már akkor is gondoskodtak arról, hogy az ottlevők ne feledjék el egyhamar a nevüket, most pedig az új albumuk- a Professional Dreamers bemutató körútján vannak Szlovákiában.   Embee, Cosmic, Supreme, és Promoe 1991-től működnek együtt, és azon kevés európai együttesek egyikét alkotják, akik Amerikában is sikert arattak.  

A fesztivál utolsó koncertjeinek egyike a jamaikai Capleton, vagyis a Proféta fellépése a saját együttesével, ami a David House Crew nevet viseli. 1989-ben indult karrierje óta 15 albumot adott ki, és ontja a slágereket , mint pl . “Jah Jah City“, “That Day Will Come”, “Who Dem”, “Who I Am”, “Leaders Let The People Down”. Capleton dolgozott már együtt olyan nevekkel mint pl.  Method Man, Lil Jon, Damian Marley, Luciano, Anthony B, Sizzla, Gentleman vagy Promoe a Looptroop Rockers-ből,  és mivel ez utóbbi kettő a fesztiválon is fellép, nem kizárt, hogy készülnek majd valami kis meglepetéssel is, és élőben is előadják a közös produkcióikat.

 

 

A jamaicai veterán, Bruno Banton nagyon várt fellépese viszont sajnos elmarad, az énekes eltűnt ugyanis valahol az éterben, így  helyette  a nem kevésbé legendás Daddy Freddy-t, a világ leggyorsabban rappelő előadóját csodálhatják meg azok, akik hajnal kettőkor a Dancehall stage felé vetődnek.

A szombati nap zárása képpen ajánljuk még a lengyel Eastwest Rockers bandát – nem tehetek róla, de szerintem nagyon jó kis muzsika a végeredménye, ha a jamaicai zenét kombinálják egy szláv nyelvvel.

Elnézve a fesztivál line up-ját, nem egy előadó először jár Szlovákiában, sőt a környező országok közül is először nálunk fognak megfordulni, így aki tökéletes nyárbúcsúztató bulit keres, annak mindenképp itt, a pozsonyi Uprisingon a helye.

Hetijegyet (még ezen a héten) 29 €, a helyszínen 35 €

Napijegy (csak a helyszínen)  23 €

Bővebb infót a fesztivál hivatalos honlapján találtok

Kapcsolódó cikkek:

Ébresztő-fel kell kelni Pozsonyban!!!  – Uprising ajánló

Szigetelünk! – helyszíni közvetítés

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!