…Fishing On Orfű, VOLT, Pohoda, DH tábor, Ozora, Beseda u bigbítu, Sziget, Uprising…

Bármily szomorú, vége van a nyárnak. Jön a hideg, esős ősz és az iskolapad, a munka…A nyárra már csak a szép emlékek és a kezünkön fityegő néhány karszalag emlékeztet. Mert néhányunk számára a fesztiválozás a maga sátrazós, hálózsákos, túrahátizsákos, sárban gumicsizmában tocsogó, vagy épp a porban szandálban tipegő romantikájával olyan kihagyhatatlan része a nyárnak, mint másnak a strandolás, a csokis fagyi, vagy a térképpel eltévedés a világ kisebb-nagyobb városaiban, felfedezve annak kincseit.

Nyár elején a Körkép csapata nagy projektbe kezdett. Eldöntöttük, hogy igyekszünk minél több fesztiválra eljutni és helyzetjelentéseinkkel bombázni az otthonmaradott nagyérdeműt. Az alábbiakban tapasztalatainkat, észrevételeinket olvashatják.
 
 
Fishing On Orfű
 
Mi ez?: Fishing on Orfű
Helyszín: Orfű – Pécs mellett, H
Belépő: 8000 forint / bérlet
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
Ami tetszett: Meg kell hagyni, Lovasi András és Rátgéber László roppantul kellemes helyszínt szemelt ki magának annak a bizonyos, évekkel ezelőtti horgászatnak a kedvéért. Az idén negyedszer megrendezett Fishing on Orfű egy olyan fesztivál, ahova nem a komersz kínálat miatt érkezik a közönség, és amely a főszervező állítása szerint nem is fog (és ezt mi is reméljük) egyhamar bundzsidzsampingok és egyéb óriáskonstrukciók parkolóhelyévé válni. Ezek helyett viszont részt vehetsz gyalogtúrán, biciglitúrán, fröccstúrán… illetve foci- és pingpongbajnokságon, s hogy ki ne hagyjam: horgászhatsz. Az idilli hangulat délelőtt madárcsiripeléssel, majd a késő délután kezdődő koncertekkel egészül ki, ahol (szinte kizárólag) magyar zenekarok játszanak.  
Ami nem tetszett: Talán a sátorjegyek vásárlása nem volt teljesen tisztázott. Neten ugyan előre foglalhattál és jelölhettél magadnak sátorhelyet (ennek fontosságra a szervezők kiemelten figyelmeztettek a limitált befogadóképesség miatt), a sátorhelyed ennek ellenére esélyed nem volt megtalálni a helyszínen, mivel hamarabb érkezett, szemfüles fesztiválozó már rég eltávolította a sátorhelyedet kijelölő táblácskát. Ez a csekély szervezési elégtelenség viszont egész bizonyosan nem szegi kedvét annak, aki kilenc órát utazott a rendezvény kedvéért, és bármennyire igyekszem, nem tudok épkézláb rosszpontot összeszedni a Fishingnek. 
Összegezve: Igaz, hogy nem vetheted magad a mélybe a nagyszínpad fölött és nem látsz egy rakat szupersztárt a nagyszínpadon, de egyértelmű, hogy itt nem erre megy ki a játék. Reméljük, a fesztivál képes lesz megőrizni kellemes, vidéki-hazai hangulatát, és évek múltán sem válik belőle megaprodukció, hiszen ezt szorgalmazzák a rendezők is, akik a zárónapon kibiggyesztették a MEGTELT táblácskát a fesztivál kapujára.
Hivatalos oldal:
/hormiga/
 
 
VOLT
 
Mi ez?: Volt fesztivál
Helyszín: Sopron
Belépő: 9990 Ft (37 €) / bérlet
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
Összegzés:
Ami tetszett: Mindenképpen pozitívumként könyvelhető el, hogy idén még több volt a WC. Ennek ellenére ez a tény nem jelentette azt, hogy megrövidült volna a várakozás az áhított illemhelységre, hiszen a WC-k gyarapodásával a fesztiválozók létszáma egyenesen arányosan nő évről évre.  További jópontnak számít egy idén bevezetett újítás: a fesztiválkártya, melyet kötelező volt beszerezni, és amely a Voltra és a Szigetre egyaránt érvényes volt. A kártya arra szolgált, hogy miután pénzt töltöttél fel rá, vele fizettél mindenhol, így megrövidítette a büfénél a várakozási időt. A kártyán maradt különbséget a fesztivál végén lehetett visszaváltani. Más kérdés azonban, mennyire volt ez jól átgondolt marketingfogás – hiszen rengetegen csak azért támasztották egy-egy bár pultját, hogy „leigyák” a maradékot…
Ami nem tetszett: Már pár éve teljesen egyértelművé vált, hogy a Volt belépett a nagy és komersz fesztiválok kategóriájába. A szervezők ugyanis nem tesznek mást, mint becserkésznek egy-két húzónevet (Moby, Thirty Seconds to Mars, Ting Tings) és meghívják az összes magyar valamit is számító együttest (így történik meg, hogy egyazon színpadon Hobót az R-Go váltja). A sztárok biztosítják a napi közönséget, a magyar fellépők pedig a szórakozást azoknak, akik az egész fesztivált ott töltik. Ezt a koncepciót egyedül a nyitónapi, multikulti jegyében megrendezett Gipsy Rock! programja mentette, ahol balkáni, cseh, lengyel és magyar cigányzenét húztak a bandák.  
Összegezve: Felmerül a kérdés, vajon mennyire kapnak teret a Volton igényes zenét játszó, (nálunk) kevésbé ismert reménységek?  Ha ismered a magyar alterzenekarok többségét, megeshet, hogy a fesztivál nem tud semmi újat nyújtani számodra.
Hivatalos oldal:
/hormiga/
 
 
 
Pohoda
 
Mi ez?: Szlovákia legnagyobb fesztiválja
Helyszín: Trencsén, SK
Belépő: 69 EUR/3 nap
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
Összefoglalónk: 
Ami tetszett: A színpadelosztás: a 8 színpad mindegyikén kétóránként voltak koncertek, olyan elosztásban, hogy az egymás melletti színpadokon nem szólt egyszerre zene, s ennek hála nem tartott 10-15 percig, amíg a hangmérnökök eltalálták a megfelelő hangosítást, a fesztiválozóknak pedig  mindössze azt kellett eldönteni, hogy a nagy nevet, a kevésbé nagyot, az alig ismertet, vagy a közéleti előadást nézik meg. A Press Center felszereltsége minden elváráson felüli volt, a szervezők, biztonsági őrök és a staff hihetetlenül segítőkész, a line up-on szereplő előadók összetétele olyan, hogy évek óta először esett meg, hogy egy környékbeli fesztivál programjától hosszú percekig ne térjek magamhoz.
Ami nem tetszett: A szervezők elszámolták magukat a fesztiválozók érkezésének eloszlásánál, így a vonatállomásról kijutni a reptérre kisebb horror volt. A sátorpark megvilágításának hiánya okozhatott pár bokaficamot és kellemetlen percet azoknak, akik elfelejtették melyik parcellára tették le a sátrukat, az pedig külön döbbenet volt, hogy a konténeres WC-k egy fokkal sem voltak tisztábbak, mint a ToI ToI-ok.
Összegezve: Napsütés (mondjuk 15 fokkal kevesebbel én jobban kiegyeztem volna), tér, szlovákok, hangulat – valóban találó a Pohoda (nyugalom, béke) megnevezés, mert itt tényleg minden eszméletlenül nyugis és hangulatos volt. Ahogy már az összefoglalóban is írtam: I WANT POHODA EVERY DAY!!!
Pohoda hivatalos oldal:
/z.zrt/
 

 
DH tábor
 
Mi ez?: A Diákhálózat szervezte (legnagyobb felvidéki) egyetemista tábor
Helyszín: Krasznahorkaváralja, SK
Belépő: 25 EUR/1 hét + sátordíj
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
Összefoglalónk:

Ami tetszett: A Felvidékről származó, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és szerte a világon élő jelenlegi és volt egyetemisták mind egy rakáson – egyszóval MINDENKI ott van! Az előadások változatosak, a koncertek fergetegesek, hajnalig bulájozik a jónép és individuális programként akár a várbevétel is felmerülhet, a rendőrségen eltöltött pár óra kockázata mellett.
Ami nem tetszett: Szervezőként nehéz erre bármit is írni. Ami nem tetszett, illetve amit lehetett volna jobban csinálni, azt jövőre megcsináljuk jobban. A legtöbb panasz egyértelműen a melegvíz hiányára és a ,,szar helyzetre” jött, a hazafelé tartó RTO utasai valószinűleg nem repestek a boldogságtól, amikor egy defektnek köszönhetően megnövekedett a hazajutásuk időtartama pár órával, az én politizálásellenes lelkemnek néha túl sok volt a politika (a politika és a kultúra aránya lehetett volna jobb is!) és ezúton csókoltatom azt az illetőt, aki rumbót öntött a kávémba és pálinkát az egyik ásványvizes flakonba, ezzel kishiján fulladásos halált okozva nekem.

 hirdetes_810x300  
Összegezve: azt hiszem, az mindent elmond, hogy a táborra rádobtunk egy +1. napot és hogy egy héttel később már afterpartyztunk. A gombatábor a maga verebeivel, Babi nénijeivel, házipálinka és házibor dömpingjével az az esemény, amin mindenkinek ott a helye.
Táborblog:
/z.zrt/
 
 
O.Z.O.R.A.
 
Mi ez?: Psychedelic Tribal Gathering
Helyszín: Dádpuszta, Magyarország
Belépő: 93 EUR/bérlet
Amit a fesztiválról tudni érdemes:
Ami tetszett: Ez ozora, itt minden tetszik, az idei meg mégúgy. Már a kapuban érezni hogy ez itt valami nagyon jó. Tavalyhoz képest majd duplaannyi volt látogató (kb 27.000), mégsem zavart a tömeg, mindenki elfért, a mainen bárhol lehetett táncolni. Dekó zseniális, nagyon psy. Lineupot elemezni talán felesleges, aki annyira nincs otthon psytrance-ben, nem vágná amúgysem; lényeg: mindenki megtalálta a maga pampogósát, még az is, aki amúgy nem sűrűn szimpatizál a goával. Kisgyerekeknek is tetszik, nekünk meg tetszik a fejnagyságú fülvédőjük. Jófej a simontornyai önkéntes tüzoltóbrigád, mert a tüzoltókocsi tetején állva spricceli a tömeget. Boldog mindenki, elmondhatatlanul. A barátságosság, a kedvesség, emberség, közvetlenség, a mosolygás olyan mennyisége van itt, mint sehol máshol. Kiabálsz fel az égre az örömtől, és érzed hogy ez a szabadság.
Ami nem tetszett: Néha többet kellett sorban állni a csapoknál meg a zuhanyhoz, de addig összeismerkedtél a melletted álló nepálival vagy argentinnel. Drága volt a sör, de vittél otthonról egy egész csomagtartónyi mindenfélét, az őröket csak a szalagod érdekelte. Néhol nagy volt a sár a frissítő porlasztó-oszlopok miatt, de amúgy csak nem mertem futva beleugrani.
Összegezve: Talán erről a fesztiválról lehet a legkevésbé összegzést írni, de egy sokszáz oldalas publikáció teletömve fényképpel sem tudná visszaadni az ozorai szpiritet. Időn túli, társadalmi rendszeren túli, az univerzális egység manifesztációja egy hely, tele varázslattal. 
Hivatalos oldal:
/béla/
 
 

Beseda u Bigbítu

Mi ez?: Csehország 10 legjobb fesztiváljának egyike. 
Helyszín: Tasov, CZ
Belépő: 549 Kč (22,50 EUR)/2 nap
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
Beseda u Bigbítu, avagy kultúra más világból
Beseda u Bigbítu – kultúra z jiného světa
Ami tetszett: Akinek elege van a tömegrendezvényekből, de jó zenére vágyik távol a kommerszió világától, annak itt a helye. Varázslatos helyszín a Fehér Kárpátok lábánál, kellemes légkör, családias hangulat. A Bigbít immár 19. évadában jár, és stabil törzsközönséggel rendelkezik. Nem véletlenül. Jellegzetessége, hogy afféle mini Visegrád is egyben, ahol a cseh, lengyel, szlovák és magyar együttesek és szórakozni vágyó fiatalok is összejöhetnek. A koncertek alatt nincs tumultus, a sörért, kofoláért, helyi finomságokért nem kell sorba állni. Minden megy gördülékenyen, a két színpadon egymást váltják a fellépők. A szervezők, ha kell, két koncert közé sörivó-versenyt is beiktatnak. Mindezt a fűben heverészve, vagy a közeli napraforgók árnyékából is figyelhetjük.
Nagyon tetszett, hogy a a nagyszínpadon a széles közönség előtt eddig ismeretlen, a régió tehetségei is teret kapnak. Így történhetett, hogy a „heart beat“ zenét játszó, egyre nevesebb Longital mellett a szlovák zeneszerző Meluzína is pillanatok alatt az ujja köré csavarta a közönséget egy szem gitárjával.
Ami nem tetszett: Ha már Visegrád, a szervezők gondolhattak volna az eurozónából érkezőkre is, lehetővé téve az euróval való fizetést. Ezen kívül a csehekre sem éppen jellemző a vállalkozó-készség, ami hagyott némi kívánnivalót maga után, pl. a helyi szuvenírek vásárlásakor. Ugyanúgy a nemzetközi promón is van még mit javítaniuk (idén ebben a Körkép vállalt partnerséget), hogy a cseheken kívül a környező országokba is eljusson a fesztivál jó híre.
Összegezve: Ha a Sziget az igazi nagy mega fesztivál, a Pohoda pedig a nyugalom, béke szigete, akkor a Bigbít a családias, baráti hangulatban töltött kellemes szórakozást jelent Pozsonytól csak egy ugrásra. Ahogy a szlogenük is mondja, tényleg kultúra egy más világból… 
Beseda u Bigbítu hivatalos oldal:
www.besedaubigbitu.cz/

/nyomkereső/
 
 
Sziget
 
Mi ez?: Európa leghosszabb, Közép Európa legnagyobb fesztiválja – A Sziget
Helyszín: Budapest, H
Belépő: 200 EUR/1 hét
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
Összefoglalónk:
Ami tetszett: A zene, az emberek, a programok elképesztő sokasága és kavalkádja. A biztonsági óvintézkedések tökéletesek voltak (amint jött a nagyobb szellő, szedték le a színpadok veszélyes elemeit), a higénia a toppon, a fesztiválkártya pedig tökéletesen működött (gyors volt, nem kellett előttünk a pénzzel szerencsétlenkedő félrészeg hollandok miatt plussz 5 percig sorban állni, nem kellett a sötétben az apróval szerencsétlenkedni, bankkártyáról is feltölthető volt, hallottunk erről ellenvéleményeket, de részemről ez volt a legpozitívabb újítás).
Ami nem tetszett: Már évek óta megvan a Szigettel kapcsolatban az ,,ezek minél jobban le akarják húzni a jónépet” érzésem. A jegy ára egyre magasabb, a program viszont évek óta nem tudott sok olyat mutatni, amitől önfeledt ugrabugrálásban törtem volna ki. Vannak minden évben jó koncertek, a hangulat továbbra is hibátlan, ezek után is szeretem a Szigetet és jövőre, ha egészben leszek, mindenképp ott leszek, de egyre kevésbé érzem az ár-érték arány korrektségét.
Összegezve: Hallottam élőben a ‘Say hello to the angels’-t, láttam végre Bregovicot, ez volt életem első sárbantocsogás-mentes Szigete és ami a legfontosabb: újra hallgatok gitárra alapuló zenét és rájöttem, hogy ami hiphop, vagy szintetizátort is tartalmazó zene, az nem feltétlen rossz (bármennyire is fogom hangoztatni ezt az elvemet még hosszú évekig). A végére pedig egy kérés: aki tudja, hogy hol lehet beszerezni egy elöl Eiland, hátul Anyádnak bajsza van (32 nyelven) feliratú pólót, az kérem, komment formájában jelezze. Köszönöm!
Sziget hivatalos oldal: 
/z.zrt/
 

 
 
Uprising
Mi ez?: Közép-Európa legnagyobb reggae fesztiválja
Helyszín: Pozsony, SK
Belépő: 25 EUR/2 nap
Amit az idei fesztiválról tudni érdemes:
A reggae-ről az emberek általában a vicces cigire és a napfényre asszociálnak (pedig mennyi mindenről szól még…). Sajnos a napfény csak a fesztivál első napján adatott meg, másnap jött a vihar és a szervezők biztonsági okok miatt végül lefújták a fesztivált. Reméljük, ez a jövőben nem vet árnyékot a fesztivál megvalósítására!
Uprising hivatalos oldal:
/z.zrt/
 
t
Az igazat megvallva, kultúrrovat-felelőskén kicsit féltem ettől a fesztiválozósditól. A főleg közéletről szóló Körképen ilyen még nem volt, nem tudtuk hogy fogadják majd az olvasók a tömény zene-ajánlókat és koncert kritikákat, ráadásul profi szinten tudósítóink nagy része ilyet még nem írt azelőtt. Összegezve, nagyon jól sült el a dolog – pozitív visszajelzések sorát kaptuk, így jövőre újra fesztiválozunk, akkor már az idei év tapasztalataival gazdagon. 
 
Itt az ősz, befejeződnek a fesztiválok, de mi nem állunk le, hisz jön egy koncertekben, új lemezekben, színházi szezonban, filmpremierekben és kiállításokban gazdag 9 hónap, tudósítóink pedig igyekeznek minél több helyre eljutni és ajánlóikkal, élménybeszámolóikkal bombázni a nagyérdeműt.
 
Köszönjük, hogy velünk tartanak!
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Összeállította: z.zrt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!