ŐSZ… bleee… Az ember legszívesebben fogná a kedvenc takaróját meg a maciját (vagy a maci élő verzióját), hozzábújna, és ki se dugná az orrát a szélbe-esőbe, mondjuk úgy márciusig. Nagy hiba! Így teljesen kimarad egy jó kis kultúrsokkból, hiszen az élet nyár után se áll meg a koncert- és programszervezőknél. Az alábbiakban 4 ország kulturális felhozatalából mazsolázgatunk. Igazából a cikk írásakor a bőség zavarosában halásztunk, így elég szubjektív lett a válogatás (magyarul: akikről már hallottam és/vagy tetszenek belekerültek, akikről még nem, az kimaradt :D), de sosem állítottuk magunkról, hogy objektívek vagyunk (én biztos, hogy semmiképp).

Bécs                                                  

Az osztrák sógoroknál kezdjük egy kis  exotikával: október 1-jén egy este lép fel a Mahalai Rai Banda Romániából, a Besh o droM Magyarországról és a szívem csücske Zdob si Zdub Moldovából. Balkán-fanatikusok és a cigányzene kedvelői jelentkezzenek. Ki az, aki ugyanúgy mint én látta vagy 85-ször a Pretty Womant? Mert ha más nem, akkor legalább az It Must Have Been Love szám alapján ismeri a Roxette –t. Igaz a svéd duó különféle problémák miatt a a 2000-es évektől már nem igazán aktív, de a 80-as és a 90-es évek nem lettek volna nélkülük igaziak, így a nosztalgiázni vágyók október 10-én leshetik meg őket. Kicsi napsütést hoz a hidegbe Bruno Mars Hawaii-ról (okt. 12.), könnyen emészthető pop muzsikájával, de csak azért, hogy Alice Cooper kellően sokkolni tudjon (okt. 18.). A rocklegendákkal az a baj, hogy soha nem tudjuk 26 éves koruk után, hogy éppen mikor fulladnak bele ilyen-olyan kellemetlen dolgaikba, lövik túl vagy főbe magukat, szóval érdemes minden koncertjükön ott lenni, nem tudhatjuk melyik lesz az utolsó. Aki a Szigeten volt olyan csacsi és kihagyta a Hurts-t (mint pl. mi), esélyt kap idén még egyszer, hogy megnézhesse a két tagból álló angol szintipop zenekart október 24-én.  A nyugodtabb dallamok kedvelői biztos örülnek Tori Amos fellépésének (nov. 12.). Az amerikai hölgyeménynek rettenetes jól áll a zongora, kellemes a hangja, és remek dalokat ír. Komoly témákat feszeget, mint a szexualitás, a vallás és személyes tragédiák.

 

 

 

 

Majd itt jönnek a „nagy nevek” – amiket úgy is értelmezhetünk, hogy a rádiókból unalomig ismertek, de most nem ez a lényeg, hanem a szórakozás, szóval: Lenny Kravitz (nov. 18.), George Michael (nov. 22.), 30 Seconds to Mars (nov. 26.), Scorpions (nov. 29.), Red Hot Chilli Peppers (dec. 7.), Maroon 5 (dec. 13.), Coldplay (dec. 19.) – hát, azt hiszem senkinek sem kell bemutatni őket. Ehhez már csak annyit tennénk hozzá a kevésbé kommersz ízlésűeknek: dec. 4.-én a dEUS nevű belga rockegyüttes jön koncertezni, új albumot bemutatni, zenei berkekben pedig azt rebesgetik, hogy az egész korrekt zenéjükért igazán szerethetőek, koncertjeik pedig fergetegesek.

Amit talán még kiemelnék  az érdekességek közül az inkább turisztikai látványosság, de Bécs kultúrájához mindenképp hozzátartozik. Mégpedig a téli lovasiskola bemutatói. Dédnagypapa kocsis volt, és apukám szerint a  véremben van a rajongás e kecses patások iránt (nyomkereső kolléga pedig állítja, hogy a szókincsem is a dédnagypapától örököltem), szóval én mindenképp csak ajánlani tudom. A híres bécsi lovasiskola, ahol magas szintű, már-már nem is díjlovaglásra, inkább „lovastáncra” idomítják a lipicai méneket, remek program a városba látogatóknak, akik összeköthetik a városnézést az esti koncertezéssel.

 

 

I want to get away, I want to fly away …

 

Pozsony

Hogy az őszi búskomorság ne ragadjon ránk a szlovák fővárosban se, arról a magyarországi humor-Haroldok fognak gondoskodni a Dumaszínházban, október 4-én Hadházi László és Lorán Barnabás személyében. JAIK-os szervezésben még a magyarbuli lesz az október második hetében, ami tényleg tömegeket megmozgató akció, a tavalyin is több mint ezer ember röffent  össze, hogy énekelje a Szállj el kismadarat. Majd jön Xbit és a rap… na, tőle ismerek össze-vissza egy számot. Meg az MTV-s (és itt nem a magyar televízióra gondolok) autós műsorát. De aki szereti, az biztos örul az október 12-i fellépésének. Mellesleg lehet már most spórolni a belépőkre, hiszen szinte mindennapra akad valami érdekes október második felében. Az elektronikus zene kedvelői ujjongjanak – három év után újra visszatér okt. 15-én az Electronic Beats nevezetű fesztivál, z.zrt kollegina exluzív ajánlásával, hiszen: „lesz Lamb!” 20-án a Gipsy King Katalóniából köszön be és jön minket elvarázsolni, flamenco popdalaikkal (Bamboleio, ugye megvan? ;). A Körkép csapatának már pár éve a konstans programja októberben a Jazz Napok. Tavalyi ajánlónkat lehet olvasni itt, a beszámolót róla pedig itt, az idei cikk meg már készül gőzerővel, szóval most inkább nem kezdenék bővebb fejtegetésbe, lényeg: 21.-23. Incheba! Mikor pár évvel ezelőtt jöttek először hozzánk a szteppelő írek, plusz egy fellépést kellett beiktatni, mert olyan hamar elkapkodták a jegyeket. Azóta a zöld sziget lakói évente két fellépéssel jönnek hozzánk, az aktuális Lord of the dance fellépés, okt. 24-re ígérik. Aki látta a Spíler című filmet az: 1. tudja, hogy Guy Ritchie fantasztikus filmeket tud produkálni, 2. rettenetes jó a zeneválasztás hozzá, 3. ismeri a The Subways-t. Bár a hozzáértők szerint a Rock and Roll Queen-nel ki is merül a The Subways hallgatható számainak listája, de akinek bejön az angol alternatív punk-rock banda zenéje, annak kötelező ott lennie 28-án.

 

 

A Rammstein nagy kedvencem még abból a korszakból, mikor feketét meg bakancsot hordtam mindenhova (ma már csak ünnepnapokon veszem elő). Szerintem a német az egy olyan nyelv, amivel világot lehet leigázni. Főleg, ha az még orosszal (mint a Moskau című számban) és metálos-hard rockos rammsteinos hangzásvilággal van kombinálva. A szívüket felgyújtani (Mein Herz brennt) november 6-án fogják a németek.

Mrázik na ľade–jégrevü. Szeretjük, mert szép. Elegáns. Romantikus. És még ha a kedvenc orosz mesémet viszik jégre musical formájában, az már csak jó lehet. Iván és Násztyenka szerelmét december 17-én tekinthetjük meg, ami azért is remek időpont, mert pont varázsol majd egy csepp karácsonyi hangulatot nekünk.

Nyitráról a színház az, ami igazán megfogott. A  Nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál keretében 10 országból érkeznek különféle vendégelőadók, többek közt Nagy-Britanniából, Litvániából, Belgiumból és Oroszországból. Magyar vonatkozása a dolognak, hogy a Magyar Nemzeti Színház is vendégszerepel, Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabjával, Alföldi Róbert rendezésében. Alföldiről pedig tudjuk, hogy nem éppen a szolid és konzervatív rendezés elkötelezettje. Radikális és provokatív színháza igazi csemegének ígérkezik.

Brünn

A Kafedik már tudja, hol leszünk szeptember 28-án. Az FBI és KGB-s ügynökeik ugyanis kiderítették, hogy piknikjüknek és az azt követő városnézésnek, majd Jóvilágvan és Undermind koncertnek senki nem tud majd ellenállni. Aki arra fele vetődik, biztos ne hagyja ki, ahogy a brünniek ünneplik, hogy hurrá, újra suliban lehetünk.

 

 

 

A cseh és a magyar fővárossal az a gond, hogy hasonló előadók jönnek, mint a már fentebb említett Bécsnél. Tehát itt is lesz George Michael, Lenny Kravitz, Rammstein, Hurts ésatöbbi. Viszont, hogy ne csak önmagamat ismételgessem körbe-körbe, maradt még egy-két érdekességet, amit nem említettünk. Lássuk csak:

Prága

A prágai ősz klasszikusan kezd. Szeptember 8-ától ugyanis már fut a Dvořak Prague festival – amely büszkén hirdeti, nem kell félni a klasszikusoktól. Szeptember 24-ig a Rudolfinumban minden este világhírű szólisták és zenekarok lépnek fel, tessék csak leporolni az öltönyt és a nyakkendőt, mert a fiúkon remekül mutat, a lányok meg szépek, ha egyszer nem farmert húznak, és irány a koncertterem! Dh táborban szerettük meg őket, interjúztunk is velük, egyszerűek, szeretnivalóak, minden flancos körítés nélkül. Október 5 – Longital. Balkán, Balkán, és még egyszer Balkán. Soha meg nem unható. Október 27-én Boban Marković és Marko Marković hozza az egész „bandáját” a cseh fővárosba. Ami még ugyanitt megemlítendő, az a Struny Podzimu (String of Autumn) elnevezésű fesztivál, ami egy nagyon érdekes kísérlet keresztezni a jazzt a klasszikussal és a világzenével, megismertetni a prágai közönséget valami újjal, mással, igényessel, eddig nem elcsépelttel. Megmutatni a zenei élet sokszínűségét. Az idei meghívottak közül kiemelném a Charles Lloyd mesteri tenorszaxofonost, aki 72 éves kora ellenére is fiatalos lendülettel csinál végig egy-egy koncertet, nemhiába tartozik a világ jazz-zenészeinek élvonalába. A névmemóriám már-már legendásan rossz, így egy-egy előadó, együttes nevét nagyon sokáig kell ismételgetnem, mire megjegyzem kiről is van szó. Viszont ha filmekkel, képi világgal tudom összekapcsolni máris sokkal jobb a helyzet. Így voltam Yann Tiersennel is – első ránézésre: „ezmegki”?? Másodikra is. Majd kicsit jobban utána kerestem… „francia zeneszerző, előadómüvész, minimalita stílus…hmmm… Az Amélie csodálatos élete és a Good bye Lenin! filmek zeneszerzője”, na így már persze hogy tudom! Őt pedig nov. 3-án lehet megnézni/meghallgatni.

 

 

Budapest

Déli szomszédainknál sajnálatos eseményre kerül sor szeptember végén – „Magyarország leghosszabb szabadtéri fesztiválját“, vagyis a Zöld Pardont valószínűleg bezárják. A mostani városvezetés valamiért lábbal próbálja taposni a kulturális központokat, gondoljunk csak a Tűzraktér bezárására… politizálás helyett viszont most inkább vissza a koncertekhez. A következőkben pedig főleg a hölgyeké a terep. Verjetek meg, de a szeptember 30-i Britney Spears koncertet nem hagyhatom ki a megemlítendők listájáról. Csak úgy poénból, meg hát a kultúra amúgy is relatív, és kitudja hány körkép olvasó titkon rajongója a pophercegnőnek. Elvégre mindannyian voltunk fiatalok 😉 Nemzeti ünnepünket október 22-23-án a tradicionális felvonulással, tankfoglalással, macskakőfelszedéssel nem kell bemutatni. Gloria Victis, (nem) csak a diákoknak. 🙂 A bécsi felsorolásból kihagytunk két nevet, akik szintén Pestre is ellátogatnak. Az egyik a Sade Adu (nov. 23.), félig nigériai származású jazz- és popénekesnő, „füstös”, érzéki hanggal, a másik pedig Rihanna. Az ő december 8-i koncertjén a várható hó ellen az esernyője (ela-ela-e-e-e) nem igazán fog védeni. Továbbá reméljük, hogy az aktuális pasija nem veri éppen kékre-zöldre, és egyetlen színfoltja a koncertjének az égővörös haja lesz. És végül egy kivételes hölgyeménnyel zárnám a kultúrajánlót. Palya Beáról először egy vele készült interjúban olvastam. Már akkor nagyon szimpatikus volt, és tavaly végre sikerült eljutnom egy koncertjére is, mikor is Marko Marković-csékkal lépett fel. Ő bebizonyította nekem, hogy a népdalnak, a népdaléneklésnek és a nemzeti kultúrának igenis van jövője, van rá igény, és ez is képes nagy tömegeket megmozgatni.

 

 

Mindenkinek kúúúl-túrában gazdag, nagy, romantikus sétákkal teli, vidám őszt kívánunk. 🙂

 

És ahol bővebb infót találtok mindenről (és még többről, ami kimaradt):

last.fm

JAIK

ticketportal

Pozsonyi Jazz Napok

Nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál

Kafedik

Struny Podzimu

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!