Tájainkon az elektronikus zenét az emberek hajlamosak a diszkók tüc-tüc borzalmaival azonosítani. Pedig az elektronikus zene sokkal több, mint legális/illegális tudatmódosítószerek nélkül elviselhetetlen, órákig 4 dallamot ismétlő DJ-k műsora. 

Amikor a 40-es évek közepén elindult a zenének eme válfaja, az ezt képviselő előadók igyekeztek valami olyat létrehozni a technika segítségével, ami kitágítja az addig hangszerekkel alkotott zene határait. Az akkor még a klasszikus zene keretein belül mozgó műfaj térhódítása és popkultúrába való betörése a 70-es évekkel és a Kraftwerkkel kezdődött. Körülbelül ekkor indult be az elektronikára alapuló hangszerek fejlesztése is. Alakultak sorra a 80-as években a szintipop bandák, de ekkor született meg a techno és a house műfaja is. Napjainkban a technika fejlettségének hála, egyre több stílus bontakozik ki az elektronika műfaján belül és legtöbbjük kinőve underground jellegét rendeszeres résztvevője a legnagyobb fesztiváloknak. Sőt! Az elektronikus zene mára már külön csak erre berendezkedett fesztiválokat is el tud vinni a hátán.
 
 
Ez utóbbi kategóriába sorolható a T-Mobile által Európa több városában megrendezett Electronic Beats fesztivál, ami klasszikus értelemben nem fesztivál, hisz egy napig tart és helyszínéül különböző zenei klubbok szolgálnak. Pozsonyba a rendezvény harmadik alkalommal érkezik – először 2006-ban hozták el a Prodigyt, majd 2008-ban az Underworldöt.
 
Talán az első két széria sikere, vagy a remekre sikerült fellépőlista eredményezi, hogy idén már napokkal a fesztivál előtt megjelent a SOLD OUT felirat a rendezvény hivatalos oldalán.
 
Ami a fellépőlistát illeti: hivatalosan három fellépő van (Lamb, Apparat Band, WhoMadeWho), de akinek ez nem lenne elég, mehet tovább bulizni a szomszédos Randall és Hopkirk klubbokba, ahol a talpalávalót a Karlsson & Winneberg of Miike Snow DJ Set-je szolgáltatja (Britney Spears Toxikjának a feldolgozásáért egy Grammyt zsebeltek be).
 
 
A Lou Rhodes énekesnő és Andy Barlow alkotta, nemrég újraalakult Lamb másodszor lép fel kicsiny kis országunkban az idén. Júliusban a Pohodán egy fergeteges koncertről beszélt mindenki, aki látta. Szerintem az ő drum’n’base/triphop alapú zenéjük jobban illik egy meghitt kis klubba pár száz ember elé (az MMC kapacitása körülbelül 1000 fő), mint egy fesztiválszínpadra, ahova a közönség egy óra Pulp-féle britpop és ugyanennyi Madness-es boldog reggae után vonult át, így előreláthatóan ütős koncertre számíthatunk.
 
 
A WhoMadeWho nem csak egy AC/DC album címeként szerepel a poptörténelemben. Ezen a néven fut egy dán dance-punk banda is. Az erősen Klaxonsra emlékeztető trió Pozsonyba második, Knee Deep címet viselő albumával érkezik.
 
 
A jegyek sold out státusza nem csak a Lamb érdeme. Másik húzónév Sascha Ring, alias Apparat, aki szintén friss lemezével érkezik (annyira friss, hogy pár napja került csak a boltokba). Az erősen technó alapú zenét összeállító Apparat ezúttal egy sokkal popposabb lemezt jelentetett meg (némi Sigur Rós és Radiohead beütéssel). De nem is szaporítom tovább a szót, az album meghallgatható itt:
 
 
Ha valaki lecsúszott az EB-ről, annak sincs oka szomorkodásra. Az Apparat és a Lamb még az idén fellép Budapesten – ez előbbi az ottani Electronic Beats keretein belül október 28-án (de erről még a későbbiekben írunk), utóbbi pedig december 4-én az A38-as hajón.
 
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!