Az Electronic Beats Festival programsorozatról, azon belül is a pozsonyi eseményről már írtunk korábban (tessék szépen visszaolvasni), most nézzük, mi várható Budapesten péntek éjszaka.

A T-Mobile neve alatt futó rendezvényekre láthatóan kellő odafigyeléssel válogatták össze a fellépőket, elkerülve azt, hogy egysíkú legyen a felhozatal, van tehát bólogatós trip-hop, electro-rock fúzió és éneklős hipster-disco. Na jó, felejtsük le az értelmetlen stílus meghatározásokat, a lényeg, hogy mindenki megtalálhatja a neki megfelelő zenei irányzatot, kivéve azokat, akik lakossági trance-re vágynak.

 
Húzónévnek egyértelműen az Apparat Band-et szánták a szervezők, ők nem csak Budapesten, hanem Prágában és Pozsonyban is felléptek, de ne szaladjunk előre, nézzük a fellépőket időrendi sorrendben.
 
A fesztivált a magyar Realistic Crew fogja kezdeni, ők képviselik a melankóliát ezen az estén. A számos tagcserén átesett zenekar (legutóbbi infók alapján Vranik Krisztián mellett már csak Polgár Odett énekesnő tekinthető állandó tagnak) zenéjében keveredik a kísérleti elektronika, a borús trip-hop ütemek és a jazz. A végeredmény lassan hömpölygő, filmzeneszerű hangzás és bár több figyelmet érdemelne, az első néhány ital elfogyasztásához pont megfelelő aláfestést fog biztosítani.
 
 
Izland. Sokunknak csak ennyi kell, hogy máris a pénztárhoz fáradjunk és megvegyünk a belépőnket. Az FM Belfast remélhetőleg nem is okoz majd csalódást, a négytagú zenekar (élőben Borko-val egészülnek ki, ő szintén ismert zenész Izlandon) igazi felhőtlen electro-popot játszik, ami néhol leginkább a Scissor Sisters-re hasonlít. Az öt színpadon lévőből három az énekléssel és a közönség felpörgetésével lesz elfoglalva, úgyhogy minden adott lesz ahhoz, hogy az este legvidámabb pillanatait ők okozzák.
 
 
Az FM Belfast után lép fel a Does It Offend You, Yeah? nevű brit banda, akiket mindenhol electronic rock, vagy dance punk jelzőkkel illetnek, ami lényegében annyiból áll, hogy a Justice-szerű, reszelős electro alapokat némi gitárral és dobbal vegyítik, így teremtve meg a rock zenekar illúziót. Tehát nem tőlük kell várni ezen az estén a kifinomult zenei megoldásokat, cserébe viszont lesz lendület és fejrázás.
 
 
Itt érkezünk el a fesztivál húzónevéhez, az Apparat Band-hez. Apparat név alatt a berlini Sascha Ring rejtőzik, aki a korai techno-s kezdet után egyre inkább a lassabb ambient felé fordult. Legfrissebb albuma ebben az évben jelent meg The Devil’ Walk címmel, nagyrészt erre a hanganyagra épül az Apparat Band, amiben élő hangszerekkel kiegészülve igyekeznek előadni Sascha lassan építkezős, néhol post-rockra emlékeztető dalait. 
 
 
Utolsóként a portugál Buraka Som Sistema lép fel, akik egy már ezerszer bevált módszert alkalmazzák: végy egy viszonylag ismeretlen, egy népcsoportra jellemző tradicionális zenét és turbózd fel aktuálisan menő elektronikus alapokkal. Esetükben a tradicionalitást a kuduro, az 1980-as években elterjedt angolai zenei stílus adja, ami a karneválok hangulatát igyekszik felidézni. Erre tesz rá még egy lapáttal a Buraka Som Sistema a break-es, technos alapokkal és a néhol már dubstep-et idéző basszusokkal. Szóval levezetésként lesz itt bőven ugrálás és seggrázás.
 
 
 
Az Electronic Beats Festival budapesti rendezvényét a Millenáris Teátrumban rendezik október 28-án, a hivatalos kezdés pedig 20:00. Aki egyik előadót sem szeretné lekésni, annak érdemes időben érkezni, a sok fellépő miatt elég szoros lesz az ütemterv.

/hvítabjörninn/

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!