Két hét múlva már javában fog tombolni a „lazulás“ Trencsénben. Immár 16. alkalommal rendezi Michal Kaščák és csapata a Pohoda fesztivált július 5. és 7. között a város repülőterén, s a tavalyi hagyományoknak megfelelően mi sem hagyhatjuk ki Európa egyik legjobb közepes méretű fesztiválját.

És ez nem csak újságíró túlzás vagy amolyan közhelyes szófordulat. Ezt mondják a profik is. A Pohoda az Európa legjobb fesztiváljait versenyeztető European Festival Awards díjátadón, amely a legnagyobb presztízsű fesztivál elismerés a kontinensen, az öt legjobb közepes méretű fesztiválok egyike lett (ugyanezen a szavazáson ítélték oda az Európa legjobb nagyfesztiválja címet a Sziget fesztiválnak). A CNN pedig szintén úgy gondolja, a Pohodának igenis van mit keresnie a világ legjobb 50 fesztiválja közt, olyan nevek mellett, mint a Glastonbury, vagy a Roskilde. Szóval van miért rá büszkének lennünk. A tavalyi teltház pedig hűen bizonyítja, Szlovákiában is van igény a minőségi zenére.

 

 

Az idei nemzetközi felhozatal ismét gazdag lesz, hiszen húsz országból jön el több mint 120 fellépő, a kikapcsolódni vágyók a klasszikustól kezdve a népzenén keresztül a legkeményebb műfajokig válogathatnak, ízlésük szerint. Lássuk csak:

 hirdetes_300x300  

A csütörtöki napon a Bažant stage fő fellépője a legendás amerikai énekes-gitáros, Lou Reed. Reed és a decemberben elhunyt Václav Havel barátok voltak, s az amerikai előadó fellépésével a szervezők a volt cseh köztársasági elnök és író emléke előtt is tisztelegnek.

De aki a 21. század aktualitásait jobban szereti, annak a dán The Asteroids Galaxy Tour koncertjén a helye aznap – az alternatív pop muzsikájuk ismert lehet az első iPod Touch reklámjából, és zenekar nem kisebb sztár előzenekaraként is játszott már Koppenhágában, mint  Amy Winehouse.

 

 

HörPINTÖK – izlandi reggae, brit indie , cseh rap 

Pénteken rendesen a húrok közé csap mindenki, hiszen a koncertek déltől egészen másnap reggel hétig tartanak. Az idei év egyértelmű húzónevei közé tartozik az indie rockot játszó brit Kasabian (beléjük tavaly Szigeten szerettünk), a White Lies, és illetve a francia Yann Tiersen, az Amélie csodálatos élete vagy a Good Bye, Lenin! című filmek zseniális zeneszerzője, vagy az elektronikus zene képviselői közül pedig a brit Orbital, amely idén nyolc év után tért vissza új albummal. Ők mind-mind a pénteki nap programjában szerepelnek, így majd komoly logisztikai szervezés kell ahhoz, hogy a maximálisat hozhassuk ki a napból.

 

 

Hogy ne csak a legismertebbekről beszéljünk, érdemes experimentálnia kevésbe nagynevű zenekarok koncertjeivel is. Pénteken lép fel még például a cseh rappelő lányduó, a Čoko-voko – őket a tavalyi Beseda u bigbítu fesztiválon lenyomott fergeteges produkciójuk után, tudjuk, hogy őket nem hagyjuk ki Pohodán se. A hölgyemények komoly rajongótáborral dicsekedhetnek, akik készülnek mindegyik koncertjükre – virágcsokrokat dobálnak a lányoknak a színpadra. Az hölgyek pedig a közönségbe hajított bugyival jutalmazzak meg a bájos gesztust. Aki kapja marja!

Emellett a táncházban az argentin tangón kívül ruszin táncokkal vagy akár a szvinggel is ismerkedhetünk. Már akinek lesz energiája. Ugyanitt fog fellépni a nagyon különlegesen hangzó, izlandi reggea zenekar  (?!?), a Hjálmar,  és reggel újra koncertek közben üdvözölhetik a napfelkeltét a legelvetemültebbeknek.

 

 

Péntek után – vombat – amerikai hip-hop, ukrán alternatív, angol rock

A nagyszínpad másnapi programjában is hangsúlyt kap az izlandi muzsika, az elbűvölő Emiliana Torrini személyében. A fesztivál hip-hop vonalát az amerikai Public Enemy képviseli, Angliából pedig a gitárzene legjava érkezik a The Horrors személyében. A  lágyabb dallamok kedvelői pedig örülhetnek az ír Gemma Hayes fellépésének. Nem marad ki a szlovák zenei szféra egyik legelismertebb a formációja, a Longital és a tavalyi koncertsorozatukon előzenekarként fellépő ukrán Zapaska sem, akik lazulós, alternatív zenéje egy csapásra a fülébe mászik minden hallgatónak.

 

 

 

 

Vasárnap ökumenikus istentisztelettel zárul a fesztivál.

Egy szeletke a marketing

A fesztiválnak több mint 10 éve Szlovákia egyik legismertebb söre a szponzora. Az Arany Fácán idén is készül jópár akcióval, például sört sms-ért árulni, vagy a környezetvédő sörivóknak szóló kezdeményezés, miszerint fél méternyi üres műanyag poharat becserélnek egy nagy sörre és hasonló vidámságok. A másik nagy szponzor, a mobilóriás Orange, aki nemcsak Pohoda 2012-es aplikációval készült az okostelefonokra, ingyenes wi-fi elérhetőséget is biztosít az internetfüggőknek, sőt  lesz interaktív zuhany és görkoris diszkó is a szervezésükben.

Persze, ez csak egy elenyésző szelete az egész programnak, melyet még számtalan beszélgetés, előadás, workshop, gyerekprogramok és ki tudja még mennyi érdekes dolog kísér. A pontos részletekért mindenképp ajánlatos felkeresni a fesztivál honlapját, ahol nemcsak a részletes programot lehet megtalálni, de mazsolázni is lehet az érdekességekből az egyes előadókról.

Mit lehet ehhez még hozzátenni? Talán csak annyit, hogy aki még nem vett jegyet, az soványmalac-vágtában siessen a legközelebbi jegyirodába, vagy rendelje meg online, mert a tavalyi példa azt mutatja, az a pár ezer jegy pillanatok alatt el tud fogyni. 🙂

Lengyel Diana

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Ha a tavalyi kimaradt, vagy olyan jó volt, hogy szívesen nosztalgiáznál, ajánljuk a 2011-es írásainkat:

Pohoda fesztivál 2011 – helyzetjelentés

Pop, POHODA, satöbbi – első fejezet

Pop, POHODA, satöbbi – második fejezet

Pohoda 2011: Zene, zene… és sok más!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!