Ez a fesztivál kicsit olyan a Körkép számára, mint a .Týždennek a Pohoda. A sajátunknak érezzük, mert valahol olyan, mint mi magunk is vagyunk. Közép-európai, négy országra figyel leginkább oda, a saját útját járja, nem alkalmazkodik, hanem diktál. A Beseda u Bigbítu idén huszadik, jubileumi alkalommal várja visegrádi országok művészeivel a fesztiválozókat.

Hét ország negyven zenekara és zenei formációja szerepel a kerek huszasát ünneplő Beseda u Bigbítu fesztivál zenei kínálatában, külön hangsúlyt fektetve a visegrádi országok előadóira. A 2012 augusztus 3. és 4.-én Tasovban megrendezésre kerülő fesztivál nem véletlenül viseli a "kultúra más világból" alcímet. Nem csak gazdag zenei programmal várja közönségét, hanem Apollón is ide látogatat, vagyis workshopok, felolvasások és kiállítások is helyet kapnak a programban.

beseda.jpg

Értékes és  változatos  élményben lehet részük a Fehér Kárpátok lábainál fekvő falucskába látogatóknak. A fesztivál húzónevei között ne keressünk világsztárokat, akik egymásnak adják a nagyfesztiválok kilincseit. Helyettük az európai zenei élet kiemelkedő figurái, mint a brit Hidden Orchestra vagy a Three Trapped Tigers, és a cseh, lengyel, magyar és szlovák zenei élet képviselteti magát értékes fellépőkkel.

 hirdetes_810x300  

A legnépesebb képviselete a szlovák zenének lesz. Az ismert nevek közül érdemes megemlíteni a post-new vawe stílusú Vidiek-et, a Karpatské Chrbáty-t, a bluesos ZVA 12-28-at vagy a Sto Múch-ot. Az új kezdeményezéseket támogatandó, meghívást kapott a Korben Dallas, Mojo&Blues Band, Psychic és Kamil Grebeň.  A közvetlen, gyakran PJ Harvey-hez hasonlított Olivia Anna Livky képviseli majd Lengyelországot, a magyarokat pedig a kitűnő hangulatú koncerteket adó RasaSound pszichedelikus zenéje.

 

 

"Elsősorban a minőség érdekel minket, ezért nem a nagy tömegeket, kommersz igényeket szeretnék kielégíteni. Nagyra értékeljük a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatását, hiszen e nélkül nem sikerült volna a fesztivált az elképzeléseink szerint megvalósítani. "- mondja Kateřina Janotová, a fesztivál művészeti vezetője.

 

 

Brünn és Pozsony között majdnem félúton, a cseh-szlovák határ mentén megrendezésre kerülő fesztiválra mindenképp érdemes ellátogatni. Garantáltan az első sorból hallgatható majd a Hidden Orchestra, koncert után sörözhetünk a Zapaska-val (akivel hamarosan a Körképen interjúzunk). Ott a helyünk!

/x/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!