Kultúra

Hol a pénz, Laci? – szlovákiai magyar valóság III.

Áttörés a kisebbségi kulturális pénzek átláthatósága terén. A Körkép kérésének eleget téve a Kormányhivatal közzétette a nemzetiségi pályázatok teljes leírását és azok tételes költségvetését.

Közérdekű tájékoztatás – A. Nagy László 1:0

Folytatva sorozatunkat a kisebbségi kultúrák finanszírozása körüli idei pénzosztásról, újabb fejleményekről tudunk beszámolni. Ennek lényege, hogy ez év október 17-től a Kormányhivatal pályázati döntéseket tartalmazó honlapján immár a benyújtott kérvények teljes projektdokumentációja is elérhető. Mindenki számára szabadon vizsgálhatóvá téve, ki mire kért, és kapott támogatást az állami költségvetésből. Csökkentve ezzel az esetleges visszaélések esélyét, egyben növelve az átláthatóságot.

Hirdetés(x)

A Körképet is működtető Vox Juventae polgári társulás szeptember 27-én fordult kérvénnyel a Kormányhivatalhoz, mely alá A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos hivatala is tartozik. Ebben kértük a beadott pályázatok teljes közzétételét. Mégpedig a következő struktúrában: kérvényező, projekt címe, projekt leírása, eredeti költségvetés, eredeti magyarázat, strukturált költségvetés és korábbi támogatások. A Kisebbségi kultúra támogatására kiirt összes idei programra vonatkozóan.

A kormányhivatal a mai nap válaszolt levelünkre, melyben a következő szerepel:

A Kormányhivatal rendelkezik az Önök által kért információkkal, melyek közzététele az Önök által kért elektronikus formában kapacitási problémák miatt kivitelezhetetlen. A Kormányhivatal ezért 2012. október 17-től kibővítette az interneten eddig elérhető információkat az önök által kért adatokkal. A kért információk immár megtalálhatók a tájékoztatásul szolgáló statisztika menüpont alatt, ezen a linken.

A Kormányhivatal eredeti válaszlevele alább olvasható.

192-2012

Kis lépés egy szervezetnek, nagy lépés a szlovákiai magyarságnak

A Körkép az elért eredményt mindenképp előrelépésnek tekinti, melynek hozadéka csak a következő évben, években mutatkozhat meg. Kérvényünknek köszönhetően ugyanis a Kormányhivatal válasza értelmében kisebbségügyi kormánybiztos hivatala kénytelen volt megnyitni a páncélszekrényt. Az eddig szerényen csordogáló információk közzététele komoly lökést kapott.

Innentől kezdve nemcsak azt tudjuk összevetni, hogyan döntöttek az illetékes bizottságok és hol mindenhol nyúlt bele a döntésekbe A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos, hanem azt is megnézhetjük, pontosan mire is kért és kapott támogatást az adott szervezet, mennyire jogos, esetleg mennyire lehet túlszámlázott az adott pályázat.

Hirdetés(x)

Magyarázat: a dotációk honlapján a pályázó nevére kattintva nyílik meg a plusz információ, ily módon:

Innentől kezdve csakis rajtunk, Önökön, a közvélemény hozzáállásán múlik, miként tudjuk nyomon követni és ellenőrizni a megítélt támogatások transzparens felhasználását.

Kultúránk a jövőnk. A kisebbségi kultúrára szánt pénzek transzparens elosztása és felhasználása mindannyiunk közös érdeke.

Király Zsolt

Ajánlott linkek:

1. A dotációk honlapja

2. A szerződések központi regisztere

3. Első cikkünk a témában

4. Második cikkünk a témában

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Reality Bites
2012. okt. 19. 20:17

Örülök, hogy a Körkép végre ezeknek a dolgoknak utána jár. Remélem lesz néhány hasznos táblázat. Mondjuk, hogy kit rövidített meg személyesen A. Nagy László és csapata a szakmai döntés után. Ugye arról tudunk, hogy a Szabad Újságot és a Körképet megrövidítette, de ki van még a listán, akiket a Hid nem szeret??? Aztán nagyon örülnék, ha egy ugyanilyen listát összehozna a Körkép a magyarországi pénzosztásokról is, mivel ott ugyanilyen pofátlanságok vannak, csak ott az MKP osztja a lapot. Ha a Körkép egy független blogportál, és nem Krály Zsolt MKP-s tanácsadó megmondófelületet, akkor ezt is megteszi. Én bízom a Körképben! Hajrá!

nagyvagy
2012. okt. 20. 01:00

Az azért magában megér egy "misét", hogy A.Nagy hivatala nem ismeri a 211-es törvényt. Csak példaként: az információ kiadásának elutasitását vagy részleges elutasitását határozattel és nem levéllel kell a kérelmezővel közölni. Idézem: 18. paragrafus (2) Ha a köteles személy a kérvénynek akár csak egy részkérdésben nem tesz eleget, a meghatározott törvényi határidőn belül köteles erről írásos határozatot kiadni. Határozatot abban az esetben nem ad ki, ha a kérvényt ad acta tette. Amennyiben a kérelmező továbbra is fenntartja kérlemét - azaz visszair, hogy kéri, a hivatal köteles eljárni és kiadni. Mi az, hogy nincs rá kapacitás, meg nem releváns????? Én újra kérném, mert nem tartották be a törvényt. Határozotan úgy tűnik itt az ideje helyrerakni a legfelsőbb kormányzati hivataloka. Más b@szogatása helyett járjanak el a törény értelmében. Legyünk már benelux tipusu állam, ahol a hivatal van a polgárért és nem forditva.

aje
2012. okt. 20. 07:24

ideje lenne már hogy A.Nagy László megszívja a disznóságait, már maga az a tény hogy egy korrupciógyanúba keveredett politikus dont pályázati pénzek odaítélésérol-kifizetésérol vérlázító ! Csak a naív ember nem hitte el a figyelmeztetésket amikor nem Pfundtner Editet hanem az Idojós A.Nagy Lászlót jelolte erre a posztra a MOST !!! Tobben megmondtuk-megírtuk hogy újabb pénzugyi visszaélésekre lehet számítani A.Nagy részérol ! Fico rohog a markában, újabb pontokat szerezhet mondva hogy o jót akart hisz egy "kisebbségire" bízta a posztot o nem tehet róla hogy az visszaélt a pozíciójával ! TUDSZ MÉG MÉLYEBBRE SULLYEDNI a.nagy.lászló ????????????????

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket