Áttörés a kisebbségi kulturális pénzek átláthatósága terén. A Körkép kérésének eleget téve a Kormányhivatal közzétette a nemzetiségi pályázatok teljes leírását és azok tételes költségvetését.

Közérdekű tájékoztatás – A. Nagy László 1:0

Folytatva sorozatunkat a kisebbségi kultúrák finanszírozása körüli idei pénzosztásról, újabb fejleményekről tudunk beszámolni. Ennek lényege, hogy ez év október 17-től a Kormányhivatal pályázati döntéseket tartalmazó honlapján immár a benyújtott kérvények teljes projektdokumentációja is elérhető. Mindenki számára szabadon vizsgálhatóvá téve, ki mire kért, és kapott támogatást az állami költségvetésből. Csökkentve ezzel az esetleges visszaélések esélyét, egyben növelve az átláthatóságot.

A Körképet is működtető Vox Juventae polgári társulás szeptember 27-én fordult kérvénnyel a Kormányhivatalhoz, mely alá A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos hivatala is tartozik. Ebben kértük a beadott pályázatok teljes közzétételét. Mégpedig a következő struktúrában: kérvényező, projekt címe, projekt leírása, eredeti költségvetés, eredeti magyarázat, strukturált költségvetés és korábbi támogatások. A Kisebbségi kultúra támogatására kiirt összes idei programra vonatkozóan.

A kormányhivatal a mai nap válaszolt levelünkre, melyben a következő szerepel:

A Kormányhivatal rendelkezik az Önök által kért információkkal, melyek közzététele az Önök által kért elektronikus formában kapacitási problémák miatt kivitelezhetetlen. A Kormányhivatal ezért 2012. október 17-től kibővítette az interneten eddig elérhető információkat az önök által kért adatokkal. A kért információk immár megtalálhatók a tájékoztatásul szolgáló statisztika menüpont alatt, ezen a linken.

A Kormányhivatal eredeti válaszlevele alább olvasható.

 hirdetes_810x300  

192-2012

Kis lépés egy szervezetnek, nagy lépés a szlovákiai magyarságnak

A Körkép az elért eredményt mindenképp előrelépésnek tekinti, melynek hozadéka csak a következő évben, években mutatkozhat meg. Kérvényünknek köszönhetően ugyanis a Kormányhivatal válasza értelmében kisebbségügyi kormánybiztos hivatala kénytelen volt megnyitni a páncélszekrényt. Az eddig szerényen csordogáló információk közzététele komoly lökést kapott.

Innentől kezdve nemcsak azt tudjuk összevetni, hogyan döntöttek az illetékes bizottságok és hol mindenhol nyúlt bele a döntésekbe A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos, hanem azt is megnézhetjük, pontosan mire is kért és kapott támogatást az adott szervezet, mennyire jogos, esetleg mennyire lehet túlszámlázott az adott pályázat.

Magyarázat: a dotációk honlapján a pályázó nevére kattintva nyílik meg a plusz információ, ily módon:

Innentől kezdve csakis rajtunk, Önökön, a közvélemény hozzáállásán múlik, miként tudjuk nyomon követni és ellenőrizni a megítélt támogatások transzparens felhasználását.

Kultúránk a jövőnk. A kisebbségi kultúrára szánt pénzek transzparens elosztása és felhasználása mindannyiunk közös érdeke.

Király Zsolt

Ajánlott linkek:

1. A dotációk honlapja

2. A szerződések központi regisztere

3. Első cikkünk a témában

4. Második cikkünk a témában

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!