November elsején kerül a szlovák mozikba Jiří Chlumský cseh rendező új filmje, A bűn hét napja (7 dní hříchů) történelmi dráma. A cseh film azon kívül, hogy egy roppant érzékeny történelmi időszakot boncolgat, még egy különlegességgel rendelkezik – nem is egy, de rögtön két szlovákiai magyar színész is játszik benne. Kerekes Vica a női főszerepet, Mokos Attila pedig az egyik legellenségesebb mellékszerepet játsza. A szlovák premieren elkaptuk mindkét színészt egy-egy villáminterjúra, lássuk csak, mit is mondanak a szerepükről és a filmről.

Kerekes Vica

Meséljen, kérem, a filmről!

Kerekes Vica: Ez a történet 1945-ben játszódik a 2. világháború  után a Szudéta-vidéken – amikor már a németek és a csehek is visszajöttek a frontról. A történet 7 napban játszódik – fő motívuma egy német lány és egy cseh férfi szerelme, házassága, amely a két család körében is nagy port kavar. Egy film a szerelemről, az árulásról, és a barátságról.

A sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a filmet nagyon rossz körülmények közt vették fel…

K.V.: Fantasztikus egy színésznek, hogy játszat egy ilyen történelmi filmben, csodálatos helyeken forgattunk, erdők mélyen, hegyekben. Nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is erősnek kellett lennünk, hiszen nem egy meleg helyen, kávézás közben kellett tenni a dolgunkat. Nagyon esős időszakban forgattunk, és hiába volt nyár, rettenetes hideg volt, mindenki körülöttünk bundát hordott, és az én partnereim is mindig arról beszélnek, hogy milyen nehéz volt nekik. Miközben ők fel voltak öltözve! Míg én már a történet elején leveszem a cipőmet, és a kardigánomat, és egy kis lenge ruhában szaladgálok jobbra-balra…  Néha fájdalmas volt, viszont szerintem ennyi kellett ahhoz, hogy még jobban át tudjuk élni a szerepet.

A bűn hét napja (7 dní hříchů)

Hogyan kapta meg a film főszerepét?

 hirdetes_810x300  

K.V.: Én Szlovákiában végeztem a színművészeti főiskolát, és működik ez a kapocs a szlovák és a cseh filmvilágban. Csehországban forgattam már három filmet, Jiří Chlumský rendezővel forgattam a legelső játékfilmemet, a Végállomást (Konečná stanica – 2004), és a Megszegett ígéretet (Nedodržaný sl’ub – 2009) is együtt csináltuk, így számára evidens volt, hogy újra együtt forgatunk.

A film érdekessége, hogy nem Ön az egyedüli felvidéki magyar benne, Mokos Attila is feltűnik Brachtl  szerepében. Milyen volt vele együttjátszani? Előfordult, hogy néha „klikkesedtek”?

K.V.: Ez nagyon szépen hangzik – de ez nem így működött köztünk. Attilának van színháza, állandóan utazott, eljött a forgatásra és volt, hogy már éjszaka ment is haza. Vagy hajnalban jött és már forgatott is. Szóval ez nem volt egy ideális körülmény arra, hogy mi el tudjunk bújni a világ elől és meg tudjuk beszélni a mi kis dolgainkat. Nem volt erre lehetőség, általában csak a jelenetek közben találkoztunk.

Forgatott már több filmet Magyarországon is. Magyarokkal vagy csehekkel jobb forgatni?

K.V.: Erre a kérdésre azért nem tudok válaszolni, mert nekem felüdülés, ha már elég az egyik nemzetből, akkor átmehetek a „másik oldalra”(nevet). A csehekben nagyon imádom azt a mentalitást, hogy „ha egyszer már forgatunk, akkor örüljünk annak, hogy forgatunk”. Szeretem bennük ezt a lazaságot. A magyaroknál meg azt szeretem, hogy nagyon koncentrált a munka a felvételekkor. Nagyon fantasztikusak a magyar emberek és a magyar alkotók, és nem tudnám azt mondani, hogy az egyik nemzettel jobb együtt dolgozni vagy a másikkal.

Kerekes Vica 1981-ben született Füleken. Pozsonyban tanult a Színművészeti Egyetemen. A főiskola után Magyarországon játszott Budapesten és Szolnokon, majd szabadúszó színész lett. Elsősorban filmezéssel foglalkozik. Szerepelt több cseh és magyar filmben is, például a fent említett Végállomásban és a Megszegett ígéretben, a sajátos humorú magyar Bakkermanben és a Mázliban, illetve ő alakította az igazi bombanőt a Férfiremény (Muži v nádeji) című nagysikerű vígjátékben. Idén ősszel két filmje is a mozikba került: A bűn hét napja és a Holnap, örökké (Zejtra naporad) című akció vígjáték. Vica pedig továbbra sem tart szünetet – a napokban fejezte be az Isteni műszak című magyar film forgatását, amely az 1992-es horvát-szerb háborúról szól, illetve decemberben újra cseh földön játszik a Křídlavá noc című filmben.

 

A bűn hét napja (7 dní hříchů) - Mokos Attila

Milyen élményei vannak a forgatásról?

Mokos Attila: Kicsit elhúzódott – majdnem két évig forgattuk, autentikus helyen a szudétanémet vidéken, igaz történet alapján. Nagyon izgalmas volt, újszerű dolog számomra, hiszen cseh színészekkel ez volt az első ilyen jellegű találkozásom. Minden színészi iskolának van jellegzetessége, a cseh színészet kicsit másabb mint a szlovák. Külön élmény volt pedig Fjodor Bondarcsuk orosz színésszel együtt dolgozni. Magáról a történetről nem tudok igazán mit mondani, mert még nem láttam, nem tudom mi került a vászonra. Most először fogom teljesen szűz szemmel megnézni a filmet.

Milyen volt Kerekes Vicával, egy másik szlovákiai magyarral pont egy cseh filmben együtt forgatni?

M.A.: Érdekes volt, hiszen nem szokásos, hogy egy cseh filmbe két magyar is szerepeljen. Volt egy jelenetünk, egy agresszív, erőszakos jelenet, amire annyit mondott csak a rendező, „bízzuk csak a magyarokra, ők majd megoldják”. Elég extrém jelenet volt, és ezt próba és mindenféle koreográfia nélkül, elsőre megcsináltuk, és a rendező számára teljes mértékben megfelelt. Fél mondatokból megértettük egymást, tudtuk mit akarunk, és megoldottuk.

Mokos Attila az egyik legismertebb szlovákiai magyar színész, számtalan filmben láthattuk már, köztük a Lelki béke vagy a Cigány című sok-sok díjat bezsebelt filmekben. 1964-ben született Zselízen, Zsolnán tanult a Közlekedési és Távközlési Főiskolán, innen vezetett az útja a színházhoz – előbb a Kassai Thália Színházban játszott, majd 1993-ban elvégezte a Pozsonyi Színművészeti Egyetemet, és került a Komáromi Jókai Színházba, ahol mind a mai napig játszik. Főszerepet játszott a Lelki béke című filmben és a Barackligetben. Alakításaiért kapott már Igric-díjat, 2009-ben a közép-európai filmek pécsi fesztiválján a legjobb férfialakítás díjával jutalmazták, 2010-ben pedig a Nap a hálóban díj legjobb férfiszínésze lett. Jelenleg a színházban nagy feladat vár rá – III. Richárd szerepébe bújik hamarosan, illetve nemrég kezdett el újra forgatni – a közeljövőben egy, az 50-es években játszódó szlovák filmben láthatjuk viszont, melynek címét úgy fordította „Lépés a sötétbe”.

 

A film megtörtént esetet dolgoz fel, története hét nap alatt játszódik. Egy cseh erdész, Jan Olšan (akit Ondřej Vetchý cseh színész játszik) keresi német feleségét, Agnes-t (Kerekes Vica), aki eltűnt a háború utáni napokban. Bemutatja a csehek és németek közti kapcsolatok alakulását a második világháború után: a két nép, mely a cseh határon évszázadokig békésen élt együtt, a háború után egymás ellenségei lesz.
A háború után a németeket erőszakosan kitelepítik, helyükre cseh telepesek érkeznek. A régi kapcsolatok megszűnnek, újak jönnek létre. A bűn hét napja a cseh történelem azt a részét mutatja be az emberi sorsokon keresztül, amely kevésbé ismert a mai nézőknek, s mindezt a Szudéta-vidék festői környezetében.

A bűn hét napja (7 dní hříchů)

 

Lengyel Diana

Az interjúk az MTI számára készültek, teljes átiratuk a Körképen olvasható.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!