Péntektől egy hétig újra Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál. A kultura.sme internetes szavazása szerint a legtöbben a dél-korei Pietára kíváncsiak. Az igazi ínyenceknek pedig lehetőségük lesz akár a brazil filmipar „termékeibe” is betekinteni.

A filmszemlét idén rendezik meg 14-szer, s az elmúlt tizenhárom év alatt, Szlovákia legnagyobb filmfesztiváljává nőtte ki magát: több mint száz filmet vetítenek le összesen 11 szekcióban, és Pozsonyba látogat több mint hatvan vendég is – a filmszakma legnagyobb nevein kívül jelentős kritikusok, külföldi újságírók. Az idei évad november 9-től 15-ig tart a szlovák fővárosban, majd a filmek tovább utaznak Besztercebányára, ahol november 16. és 17. között folytatódik a fesztivál.

A 11 szekció közül négy versenykategória, a nemzetközi nagyjátékfilmek, a dokumentumfilmek, és a rövidfilmek, illetve a Made In Slovakia részlegben hét szlovák film versenyez a zsűri kegyeiért.

Ismerkedjünk meg a filmekkel bővebben!

A nagyjátékfilmek kategóriájában Európától kezdve Izreaelen keresztül egész Latin-Amerikáig és Kínáig találkozhatunk kiváló filmes csemegékkel. Érdekesek a női sorsokat bemutató filmek, mint a  török Belmin Söylemeza Jelen idő (Şimdiki Zaman) főhőse, aki komoly problémákkal szembesül, miután a férje a válás után kidobja őt lakásukból. Az Add meg magad (RengaineRachid Djaïdani rendezése) moszlim hősnője pedig beleszeret egy keresztény férfiba, így családja elfordul tőle.

 hirdetes_300x300  

Jóval könnyedebb hangvételű a szerb  Bojan Vuletić rendezte romantikus vígjáték, a Útikalauz Belgrádon keresztül, énekelve és sírva (Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem) , amelyik a Párizs, szeretlek és New York, szeretlek című filmekre reflektál – négy más-más országból érkezett külföldi Belgrádban keresi a szerelmet különféle módszerekkel. Ennek a filmnek az ellentéteként lehetne emlegetni talán a Szarajevó gyermekei (Dječji,  Aida Begić rendezése) című bosnyák alkotást, amely két árva életét dolgozza fel. A háború utáni Szarajevóban nem könnyű az élet, s ezzel egyben tragikus képet fest az összes háborús árváról, bárhol is éljenek a Földön.

A rövidfilm kiváló lehetőség a kezdő rendezőknek a kísérletezésre, ezért a filmszemle e szekciójában is különösen nagy teret kapnak az újítások, kísérletezések. Különféle formákat láthatunk, mint a experimentális és az animációs filmek, komédiák, játékfilmek, valmint ezek különféle kombinációi. Helyett kapott itt például az amerikai Don Hertzfeldt rendezte Ez egy gyönyörű nap (It’s Such a Beautiful Day) amelyik különleges egyvelege az animációnak illetve homemovie technikának, és egy idősödő és leépülő elmébe vezeti a nézőt.

Szintén ebben a kategóriában versenyez a brazil A fiú az ötödik utcáról  (Menino do Cinco), című ironikus és egyben tragikus történet, mely a egész fiatal gyerekek közti rivalizálást dolgozza fel.

A dokumentumfilmek az egyik kedvenc kategóriánkhirtelen nem is tudjuk melyiket mutassuk be. De talán a legérdekesebben Ilian Metev Az utolsó mentőautó Szofiában (Poslednata lineika na Sofia) története hangzik, amely azokkal problémakkal ismertet meg, amelyekkel a mentősök találkoznak mindennapi munkájuk során. A film Karlovy Varyban elnyerte a legjobb dokumentum film díját.

Nagy közönségsikernek örvend és futballrajongóknak melegen ajánlott a cseh Pavel Abrahám (aki személyesen is ott lesz a fesztiválon) Kettő-null (Dva nula) című alkotása. A film egy vicces kollázson keresztül figyeli a Sparta és a Slávia, két örök rivális futballcsap meccsén a nézők legkülönbözőbb típusait – a biztonsági őröket, a bukmékereket, híres színészeket, vagy az elveszet olasz turistákat. Mindenki másképp éli át a meccset.

A Panoráma szekció minden évben nagy tömegeket vonzz, itt a legismertebb nemzetközi filmfesztiválokon, például Cannes-ban, Velencében és Berlinben jól szerepelt alkotások kerülnek bemutatásra. Látható lesz a Berlinalén a zsűri nagydíjával jutalmazott Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása, és Kim Ki-duk legújabb mozija, a Velencében Arany Oroszlánt nyert Pieta. A kóreai rendezőt már jól ismeri a közönség az olyan alkotásokból, mint a Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz, vagy Az irgalmas lány, aki a nem ritkán brutális stílusával híresült el.

Legújabb filmje, a Pieta egy könyörtelen gyilkos történetét mondja el, akinek az életében hirtelen megjelenik egy titokzatos nő, és azt állítja, ő az anyja. Ezzel olyan érzéseket ébreszt a főhősben, amelyekkel addig soha nem találkozott. Sokkoló kegyetlenséggel ábrázolja a pénz világát, a mindenhol jelenlevő gonoszt, a szexualitást, de a sajnálatot és az újrafelfedezett érzéseket is.

Szintén ebben a szekcióban kapott helyett Robert Redford új filmje, A bűn nem évül el (The Company You Keep). Az Oscar-díjas rendező és színész úgy néz ki nem tud elszakadni Bob Woodwart szerepétől, a legújabb politikai thrillerjében újra az oknyomozó újságírás bűvös szakmája a főszereplő. A filmben parádés szereplosztással dolgozik – Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Nick Nolte, Julie Christie, Chris Cooper és Anna Kendrick mind-mind feltűnik a filmvásznon.

Idén a szervezők külön szekcióval a szerb Goran Paskaljević rendező előtt tisztelegnek, látható három filmje is lesz a Puskaporos hordó (Bure baruta), A téli nap álma  (San zimske noći) és A nap születésekor (Kad svane dan), sőt, maga a rendező is személyesen jön el a fesztiválra.

A Menedék szekcióban bemutatott rövidfilmek érdekessége, hogy valóban rövidek. 1 és 5 perces alkotások. Mint a Csak egy kicsit más LSD (Just Another LSD Giacomo Quinti rendezése)

Szlovák filmfesztiválon nem hiányozhatnak a szlovák filmek. Amelyek idén először versenyezhetnek külön kategóriában. Múltkor egy ismerősöm panaszkodta – vannak egyáltalán jó szlovák filmek? Hát, ebben a kategóriában minden hozzá hasonló kétkedő összefuthat egy-két érdekes alkotással. Akár a viccesebb hangvételű Jaro Vojtek A cigányok választanak (Cigáni idú do volieb) című mozival, amely dokumentarista módon figyelte az ismert roma zenész, Vlado Sendrei és az ő kampánystábjának munkáját a beszetercebányai megyei választásokon. A kampány alatt átéltek sok tragikomikus szituáció, melyek fő forrásai a mentalitásbeli különbségek voltak.

Szintén megnézhetjük a most olyan sokat ragozott Zuzana Piussi legújabb filmjét a Törékeny identitás (Krehká identita) című alkotást. A rendező szokása szerint újra érzékeny témát boncolgat, méghozzá most a szlovák nemzeti identitást. A szlovák hazafias érzelmek nagyon ingatag alapokon nyugszanak, amelyeket aztán könnyű politikai célokra felhasználni (ki tudná ezt jobban, mint mi, szlovákiai magyarok?) Az egyes hősökkel készült riportok arra keresik  a választ, hogyan látják a szlovákok a saját identitásukat.

Szintén érdekesen hangzik még Tomáš Krupa Végzősök (Absolventi) című mozija, mely a rendező debütáló alkotása. A film azt boncolgatja, mi lesz a fiatal végzősökkel, mikor kikerülve az iskolapadokból az ideálok helyett  a valóság várja őket.

Pár szó a vendégekről

60 szakmabeli vendég nagyon sok, így lehet válogatni igazán. Közülük az egyik legérdekesebb név az ismert francia színészé-rendezőé  Jean-Marc Barré, aki a világhírnevét Luc Besson A nagy kékség című filmjének köszönheti. A fesztiválon mint rendező és mint színész is bemutatkozik, az előbbiként az Egy mai család szexuális krónikája (Chroniques sexuelles d’une famille d’aujourd’hui) című filmben, az utóbbiként a már említett Útikalauz Belgrádon keresztül, énekelve és sírva filmmel.

Barr mint rendező arról híres, hogy nem kerüli a tabukat és a provokatív témákat. Sokszor bélyegezték már brutálisan obszcénnek, amit persze őmaga tagad. Az Egy mai család szexuális krónikájában egy család szexuális élményeit dolgozza fel, és mindenki eldöntheti, mégis mennyire obszcén módon.

A másik igazi sztár, a már csak a kora miatt is érdekes Jiří Krejčík. Az ismert cseh rendező 1918-ban született (!), és ma ő a világ 4. legöregebb, a filmszakmában még mindig aktív rendezője. A fesztiválon bemutatja az Éjféli mise (Polnočná omša)  című filmjét, amelyet pontosan 50 évvel ezelőtt forgatott. Saját bevallása szerint pedig esze ágában sincs abbahagyni a forgatást, hiszen: „A múltban elvesztegettem majdnem 28 alkotói évet. Kár azért, amit meg lehetett volna csinálni. Nem jött létre, és már senki sem pótolja. Azt a kis időt, amíg van lehetőségem, szívesen kihasználnám.“

De szinte az összes versenykategóriában szereplő film rendezője megjelenik a fesztiválon, aki szemtől szembe is találkozni akar velük, a fesztiválon a helye.

El ne felejtsük, hol is van az a fesztivál „helye“. Elsősorban maradt a móka az Euroveában a Duna-parton, a Lumière és a Mladosť mozikban (ugye, hol vannak azok a régi szép idők, mikor minden egyben volt az Auparkban, és nem kellett császkálni?). Újdonság, az Eurovea bevasárlóközpontban berendezett Fesztivál centrum – 7-es számú raktár, ahol a mozitermek közelében, de egyben kissé távolabb a bevásárlóközpont zajától, el lehet bújni két vetítés között. Egy kis chill out zóna, és a kísérőprogramok színtere, illetve a közönségtalálkozókra is itt kerül sor.

A felhozatal pazar. Szóval, ti hány bérletet vesztek? 🙂

Lengyel Diana

 Ajánlott link:

A fesztivál honlapja (a teljes programmal)

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket aTumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!