Két út van, fehér és fekete, a jó és a rossz útja. Ahogy az élet játékában, úgy a sakkban is csak irányt változtathatsz, de vissza nem léphetsz. Most eljött a Te döntésed ideje…”, áll a Crux együttes második lemezének borítóján. Azóta már a harmadik lemezük is meglátta a napvilágot Sötét helyett fény címmel. Ennek apropóján beszélgettem a zenekar énekesével Marosi Péterrel játékról, utakról, döntésekről és irányokról.

Mikor alakult a Crux zenekar és Te hogyan kerültél bele?

Öt évvel ezelőtt, 2007 augusztusában alakult a zenekar. 2008 tavaszán hívott fel a Gábriel Pali, aki a Cruxot vezeti, hogy a zenekaruk szívesen énekelné a dalaimat. Pár hónap elteltével a zenekar akkori formációja felbomlott. Ekkor jött a felkérés, hogy nem szeretnék-e csatlakozni, mint a zenekar énekese.

Mennyire volt egyértelmű számodra, hogy csatlakozz a zenekarhoz?

A csatlakozás egyértelmű volt. Mindig is vágytam arra, hogy zenéljek és énekeljek. Ezek a dalok már a Crux előtt is megvoltak és nagyon jó volt az, hogy ezt hallhatja más is. Voltak pillanatok, amikor nem voltam biztos abban, hogy ebben a formában akarom ezt csinálni, hogy ennyire fesztivál -, meg nagyzenekari stílusban. Olykor szerettem volna csak egy gitárral, személyesebb formában énekelni ezeket a dalokat. De úgy érzem, hogy a Crux is egy ilyen irányt vett.

Volt egy kimondott vagy kimondatlan célja annak, hogy meghívott a Pali a zenekarba? Esetleg egy új, sajátos arculat kialakítása a te dalaid segítségével?

 hirdetes_810x300  

Nem tudom, erről még soha nem beszéltünk. Az arculat pedig kialakult magától. Az első lemez a Gável Testvérek dalainak feldolgozásával jött létre, de azzal, hogy mi elkezdtünk saját dalokat játszani megmutattuk, hogy nem egy Gável koppintás vagyunk, hanem egy saját létjogosultsággal rendelkező keresztény zenekar. Szlovákiában nagyon kevés ilyen zenekar van, magyarul éneklő konkrétan a kelet-szlovákiai Emmanuel és mi.

Crux

Hogyan nyitottatok a mai Cruxszal és hogyan találtak meg benneteket a felkérések?

Az előző évek alatt szerzett kapcsolatokon keresztül, amik még a Gável-féle repertoárral épültek ki. Ezeket a kapcsolatokat továbbra is tudtuk használni. Olyan plébániákra mentünk, ahol ismertük a papot és a Crux már zenélt az előző formációban is.

Kik segítenek ma a szervezésben?

Főleg Magyarországon kezd a Crux elterjedni és oda hívnak nagyon sokszor minket és persze vannak emberek, akiknek ez fontos és rajtuk keresztül juthatunk el több helyre. Ma már ez van túlsúlyban. Utóljára egy évvel ezelőtt szerveztünk úgy koncertet, hogy mi hívtunk fel valakit, hogy nem mehetnénk-e koncertezni.

Szívesen mentek bárhová, vagy azért odafigyeltek arra, hogy csak olyan felkéréseket fogadjatok el, amik mellett meg tudjátok őrizni a zenekar arculatát?

Nyitottak vagyunk, persze extrémekbe nem megyünk bele, de nem is kapunk ilyen felkéréseket. Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy csak katolikus rendezvényen zenéljünk. Idén nagyon sok református rendezvényen vettünk részt, ami nagyon jó dolog. Nem igazán teheti meg egy keresztény zenekar, hogy nagyon szelektálja ezeket a meghívásokat.

Jól értem, hogy leginkább a magyarországi meghívások dominálnak?

Nem akarok nagyon kritikus lenni az itteni katolikus egyházzal szemben, de úgy látom, hogy Magyarországon sokkal nagyobb az igény és a keretek is megvannak erre. Ha nem lenne az a négy, öt ismerős pap, plébánia, ahová mondhatom azt, hogy bármikor mehetünk koncertezni, akkor nagyon nem hívnak itthon. Olyan, hogy minket megkeres egy itthoni magyar pap, hogy menjünk oda koncertezni, az nagyon régen volt.

A lemezek esetében vannak elvárások, akár saját magatok, akár a közönség részéről, hogy milyen időközönkénk szeretnétek kiadni őket?

A kétéves időtartam az, amit szeretnénk tartani, de ez nagyon sok mindentol függ, de eddig mindig sikerült. Igény van rá.

Crux

Nem vagytok egy tucat hangzás, van egy védjegyetek, amit sajátosnak, ‘Cruxosnak’ lehet mondani. Igyekeztek zenei trendeket is belevinni a zenétekbe?

Ha az új lemezt említjük, azt meghallgatta egy világi zenész ember, aki a mai modern zenében mozog, s abszolút korhűnek, modernnek tartotta, s ha esetleg megtöltenénk nem vallásos szöveggel, szerinte bármilyen kereskedelmi rádió leadná.

Milyen arányban elfogadható számotokra amit a hangmérnök ad hozzá?

Amíg a dal megőrzi az eredeti üzenetét, addig ezzel nincs baj. Sőt azzal sem, ha egy dalban az öt hangszerből négyet a hangmérnök talál ki, amíg a Crux feláll a színpadra és ott eljátsza.

Tudatosan epítetek arra, hogy a zenétek mögött legyenek arcok?

Persze. Azért is felelősség, mert a hallgató tudja, hogy a Cruxban ott vannak azok, akikkel talalkozik a civil életben is és ezért elvár tőle valamit. Lehet, hogy kimondatlanul ugyan, de mint katolikus fiatallal szemben ez egy elvárás, ami minket kötelez, néha még jobban. Ha oda merek állni az emberek elé énekelni arról, hogy Isten jó és szeret, s mennyivel jobb az Ő útján járni, akkor ezt mutassam is meg. Ha beszélni tudok róla, akkor igenis tudjak úgy élni vagy legalábbis törekedjek rá.

A szövegeid élmény alapján íródnak. Minden szövegedet megosztod az együttessel?

Tudni kell rólam, hogy nem csak vallásos dalokat írok. Ezeket nem osztom meg senkivel. Az Istenes dalaimat viszont mindig megosztom, mert olyan érzéseket közvetítenek, amikhez azért kaptam tehetséget, hogy átadjam őket.

Formálódnak még a dalaid a zenekar által?

Szövegileg már nem, zeneileg még fomáljuk őket.

Crux

Nehezen viseled, ha hozzányúlnak a dalaidhoz?

Eleinte nagyon nehéz volt, de én a dalt annyira tudom megírni, hogy egy gitárral feljátszom, de kell az is, hogy a sajátjukat hozzáadják. A hangszereiket, ötleteiket, mert ezek nélkül nem lenne belőle egy teljes dal. De azt gondolom, hogy valahogy ők is mindig elkapják azt a hangulatot, amire én a dalt kigondoltam.

Idén már másodszor voltatok az egerszalóki ifjúsági találkozó koncertező zenekara. Mit tudtok egy ilyen hatalmas rendezvényről elhozni útravalóként?

Elsősorban a megerősítést, hogy szükség van ránk és a zenénkre. Azt, hogy szeretik és ez nem túl sok a katolikus egyházon belül, mert kaptunk már olyat is, hogy talán nem kellene ennyire rockosan, vagy ennyire ugribugrin, viszont ott volt az élő példa, hogy a fiataloknak igényük van erre. S ha mi egy mélyebb tartalmú üzenetről reppelünk, rockosabb csomagolásban, az azért fontos, mert ezzel tudjuk megszólítani őket. De már ezek a hangok is kezdenek elhalni, és mondhatom azt, hogy a zenekar már felépített valamit, és ha elhívnak, tudják mit várjanak.

Azokban a körökben ahol, mozogtok lehet mondani, hogy már egy ‘márkanév’ vagytok, ami jár egy bizonyos elvárással is veletek szemben?

Igen jár, mert Magyarországon sem sok az ilyen zenekar, és amit egy kedves barátom mondott legutóbb, hogy a Gável Testvérek után megürült egy hely a katolikus ifjúsági zene berkein belül, amit lehet, hogy mi töltünk be. Ők voltak fiatalabb koruban ilyen energikusan rockosak.

Van célcsoport? Ugyanis én azt látom, hogy a fiatalokon kívül van egy idősebb korosztály is, aki jön a koncertjeitekre. Célotok korfüggetlenné tenni a zenéteket?

Ez a friss, keleti élmény megerősítő volt abban, hogy voltak idősebb emberek is és a ‘Cruxosság’, az üzenet ott volt, még akusztikus formában is.  December közepén Budapestre megyünk, ahol szintén egy akusztikus alkalom lesz, ahol az emberek, mivel kicsit visszafogottabbak a hangszerek, jobban meg  tudják  hallani az üzenetet, amit át akarunk adni.

Ezek szerint univerzálisak vagytok?

Most már igen.

Lehet az mondani, hogy ez egy életforma és már nehezen tudnád letenni a lantot?

Letenni nagyon nehezen tudnám. Viszont hívnak sokfelé, elkészült az új lemezünk, mennek a dolgok és addig fogjuk ezt csinálni, amig az Isten nem mondja azt, hogy elég. Amikor én mondom azt, hogy lusta vagyok, nincs kedvem, vagy inkább a pénz, a vállalkozásom, vagy a karrierem fontosabb, addig az fájni fog. Amíg ez így működik, hogy szinte mindannyian dolgozunk már, és valahogy mégis belefér az időnkbe, akkor ezt csinálni kell.

Mi  a Krédód?

Kapcsolodni Istenhez mindig, minden helyzetben. Bárhol is vagyok és bármit is csinálok.

Hajdók Katinka

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!