Kezdődött talán a múzeumok éjszakájával. Aztán ma már van kutatók éjszakája, fürdők éjszakája, mozifanatikusok éjszakája, reklámzabálók éjszakája. Templomok éjszakája, tánciskolák éjszakája. Az európai irodalom éjszakája. És persze, színházak éjszakája is, amit a hivatalos meghatározás szerint nálunk minden évben november harmadik szombatján, vagyis idén november 17-én rendez meg a pozsonyi Színházi Intézet Szlovákia-szerte.

Az ötlet 2008-ban pattant ki francia művészek fejéből, először 2008 október 25-én rendezték meg Zágrábban az „Éjszakát”. Innen terjedt el elsősorban Közép-Kelet és Dél-Európába – a rendezvénybe bekapcsolódnak a magyarországi, szlovák, osztrák, szlovén, szerb, horvát, montenegrói, és bosznia-hercegovinai színházak (Magyarországon tavasszal került megrendezésre). Szlovákia idén harmadik alkalommal kapcsolódik be a színházak éjszakájába. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a színházak részéről, hogy szokatlan oldalukról is bemutatkozzanak a nézőiknek. Így idén már 11 város ( Pozsony, Besztercebánya, Bát, Nagyszombat, Nyitra, Túrócszentmárton, Eperjes, Kassa, Privigye, Zólyom és Zsolna) 39 színháza tart nyitva reggelig (vagy legalábbis a hosszú éjszakába nyúlóan), változatos programokkal.

A program hivatalosan szombat este hatkor kezdődik, amikor is a Regina rádió egyfajta audiohídként kapcsolja össze a színházakat – a résztvevő intézmények sorban élőben jelentkeznek be a műsorba.  Este hétkor pedig Szlovákia az éjszakához csatlakozó összes színházában egyszerre csattan fel a taps: a nézők és a színházi dolgozók közös tapsa, ami szimbolikusan összeköti a résztvevőket – hiszen a taps emberemlékezet óta a színház része, egyfajta jelképe.

Egy kis kedvcsináló

A Pozsonyi Bábszínház már délutántól nyitva tart a gyerekeknek, akik a színészekkel együtt begyakorolhatnak egy előadást, és amit bemutathatnak este hattól a „nagyoknak”. A Dezorz Marionettszínház  inkább a felnőttekre összpontosít: ők a Taps nélküli éjszaka nevet adták a programjuknak, és csak 18 éven felülieknek ajánlott műsorral készülnek este nyolctól. A GONG színházban Hasfelmetsző Jack történetét dolgozzák fel (ezt már a fiatalabbak is megnézhetik, 15 éves kortól). A diákok a LAB Színházban egy színházi előadás előkészületeibe invitálnak, majd este 11 órkor adják elő a Gázlámpák című darabjukat. A Pavol Országh-Hviezdoslav Városi Színházban Wilton Manhoff darabjával ünnepelnek, majd a rajongók Lukáš Vaculík és Katarína Hrachovcová színészekkel találkozhatnak.

 hirdetes_400x285  

A kulisszák mögé a Színház Fantomja vezeti a kíváncsiskodókat. A Szlovák Nemzeti Színház Balettje egy bemutatóesttel készül, amely alatt a Hattyúk tavából adnak elő részleteket. Kvízshow és beszélgetőest is várja a látogatókat, ahol azt boncolgatják majd, hogyan állnak hozzá a mai fiatalok az operához, illetve  Quo vadis, Szlovák Nemzeti Színház Operája?

A nagyszombati Ján Palárik Színházban vendégszerepel a DISK színháztársulás, majd az Irodalmi Klub ad legújabb műveiből egyfajta „őszi válogatást”. Rendhagyó időpontban, vagyis este tíztől pedig A jövő építői darabot nézhetik meg a látogatók.

Nyitrán az Andrej Bagara Színházban könnyűzenei koncertekkel készülnek az éjszakába nyúló bulira. Fellépnek a Desmod és a Cigánski diabli együttesek, és a színház  foyerében pedig kiállítás lesz látható különféle színházi kosztümökből és fotókból. Este kilenctől az  Adam Šangala című musicalt játszák.

A Kassai Bábszínházban este kilenckor kezdődik a móka a Varázsgyűrű című bábjátékkal, majd a látogatók fotózkodhatnak a bábokkal és a kosztümös színészekkel, és kiderül, mi minden marad rejtve a bábszínházakban a látogatók szeme elől. A Thália Színház filmvetítéssel indítja az estet (Szlovákmagyarok), majd a Causaus bonasus vígjátékot láthatja a közönség. Az este Semi Holsen koncertjével zárul „Európa legészakibb magyar színházában” (bővebben lásd keretes rész).

Czajlik Józsefet, a Thália igazgatóját kérdezte a Körkép, mit gondol az ilyesfajta rendezvényekről, illetve pontosan milyen programokkal várják a látogatókat a Tháliában:

-Igazgató úr, mi a véleménye a színházak éjszakája kezdeményezésről?

-Annyi mindennek van már saját „éjszakája”, lassan már az éjszakának is éjszakája lesz, miért ne ünnepelhetnénk egy este magunkat, a színházi dolgozókat? Ez összességében egy hatalmas buli, tavaly nagyon jól sikerült. A tavalyi évben például az esti programok zárása képpen kosztümökben vonultunk színházból színházba, és a látogatóknak hajnalban forralt bort mértünk.

-Milyen lesz a Thália idei programja?

-Idén kétnaposra terveztük a programot, ami a szlovákiai magyarságra összpontosít elsősorban. A pénteki nap egyfajta előeste lesz, ekkor lép fel az Ifjú Szívek Táncszínház a Szlovákiai és magyar című műsorával. Szombaton levetítjük Galán Angéla Szlovákmagyarok című filmjét, majd egy szlovák nyelvű előadással készülünk, ami félig  humorosan, félig komolyan mutatja be, milyenek is a magyarok az idegenek szemszögéből (szerk. megj.: ez a Színház a Peronon társulat Causaus bonasus című előadása lesz), majd az estét a Semi Holsen koncertje zárja, ami ugye Nádasdi Péter, a társulatunk egy színészének a zenekara. És persze lesznek idén is önkénteseink, akiket a híres drámai karakterek – Hamlet, Rómeó és Júlia – kosztümeibe öltöztetünk be.

Eperjesen közönségtalálkozóval, Zólyomban interatív színházi maratonnal készülnek, Privigyén pedig az előadások után hajnal háromig discózhat a nagyérdemű.

A belépés a legtöbb helyre díjtalan, vagy szimbolikus összegű, szóval igazán érdemes lesz késő éjjelig fennmaradni a színházrajongóknak.

A teljes program megtalálható itt.

Lengyel Diana

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

 

Kapcsolódó cikkek:

Színház az egész Nyitra

Színházak éjszakája

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!