Előző írásomban négy 20. századi diktátorfeleséggel ismerkedhettünk meg (Eva Braun, Rachele Mussolini, Nadezhda Alliluyeva, Jiang Quing), akik a világ legnagyobb szörnyetegeivel osztották  meg életüket. A diktátorfeleségek sorozat azonban itt nem zárul be! Rántsuk le a leplet és ismerkedjünk meg kicsit közelebbről Fidel Castro titokzatos nejével, Ceauşescu iskolázatlan ,,akadémikusnőjével“, a Fülöp-szigeteki Ferdinand Marcos ,,cipőmániás“ feleségével vagy éppenséggel  Franco tábornok erkölcsös és szépséges arájával.

Dalia Soto de Valle Jorge (életkora: ?) , Fidel Castro felesége

Pár éve maguknak a kubaiaknak a többsége sem tudta, hogyan hívják vezetőjük családtagjait, vagy hogy néznek ki. A legnagyobb homály azonban feleségét fedte, aki soha nem jelent meg állami vagy pártrendezvényeken férje oldalán, s mivel a Castro-rezidenciát lesifotósok meg sem közelíthették, a havannai First Lady-nek sem a hazai, sem a külföldi sajtóban még csak egy fotója sem jelent meg hosszú évtizedeken át.

Dalia Soto del Valle Jorge
Dalia Soto del Valle Jorge

Dalia és Castro kapcsolata a család körében nem lelt támogatásra. Tudniillik Dalia családja egyike volt azon kubai családoknak, akiktől a forradalom mindent elvett. A Soto del Valle Jorge család részvényes volt a trinidadi Fábrica de Cigarros dohánygyárban, ezen felül a forradalom előtt több értékes ingatlannal is rendelkeztek.

Daliát Fidel 1961-ben ismerte meg, amikor Dalia az Országos Agrárreform Intézet titkárnője volt. Az asszony egész életében háttérben élt, és még házasságot sem kötöttek Fidellel egészen addig, míg 1979-ben el nem hunyt a rejtélyes Celia Sánchez, Fidel harcostársnője.

Celia Sánchez – ő volt az a nő, aki a legnagyobb benyomást tette Castróra, akit soha senki nem tudott számára pótolni miután elveszítette.

 hirdetes_810x300  
Celia Sánchez
Celia Sánchez

Celia részt vett Castro oldalán a forradalomban, s a győzelem után a hatalomátvételben is.  23 éven át Castro hűséges társa, segítője, tanácsadója, lelkiismerete és alteregója volt egyben. Soha nem ment férjhez, 1979-ben halt meg tüdőrákban. Castro csak az ő halála után törvényesítette házasságát Deliával.

Celia Sánchez a forradalom és a kubaiak ,,primera dama“-ja volt. Valószínűleg ő volt az egyetlen személy Kubában, aki szemtől szembe merte bírálni Castro döntéseit, ha elhibázottnak tartotta azokat.

Fidel feleségét először akkor láthatták nyilvánosan férje oldalán, amikor 1999-ben Kuba és Venezuela baseball meccset játszott Havannában: Delia ott ült Castro és Hugo Chávez között.

A „titokzatos feleség“ öt gyermekkel ajándékozta meg az egykori ,,líder máximo“-t (Alexis, Alexander, Antonio, Alejandro, Ángel).

Dalia Soto & Fidel Castro
Dalia Soto & Fidel Castro

Dalia helyett az ország első számú hölgyének szerepét Raúl Castro, a mostani államfő neje, Vilma Espín (1930-2007) töltötte be.

Elena Petrescu Ceauşescu (1916-1989), Nicolae Ceauşescu felesége

Elena Ceauşescu
Elena Ceauşescu

Elena nem volt koronás uralkodó, de hatalma vetekedett egy királynőjével. A földműves családból származó Elena 1937-ben csatlakozott a Román Kommunista Párthoz, s itt találkozott 1939-ben Ceauşescuval, majd 47-ben feleségül is ment hozzá.

Elena gonoszságban és műveletlenségben is felülmúlta férjét. Az általános iskolában rendkívül rossz tanuló volt. Volt olyan év, amikor minden tantárgyból megbukott, végül tanulmányait a negyedik (!) osztály után be is fejezte.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Annak ellenére, hogy Elena nem IQ-járól volt híres, számtalanul kapta a tudományos címeket és kitüntetéseket. Maga köré csoportosította Románia legjobb szakembereit, akik a diktátorfeleség neve alatt vaskos kötetekben publikálták eredményeiket, tanulmányaikat.

És mégis hogyan jutott Elena ranghoz? ,,Az egyetem chartájában az szerepelt, hogy az a személy, aki  – függetlenül attól, milyen szakképesítésű, hol él – ajándékoz két teljesen felszerelt laboratóriumot az egyetemnek, az megkapja a díszdoktori címet, amely amúgy semmit sem ér.“

A ,,Kárpátok géniuszának“ felesége Románia kulturális életének teljhatalmú irányítója volt férje mellett. Naggyá kívánta tenni magát, ezért betiltotta a fogamzásgátló módszerek használatát. A rendelkezés eredményeként az árvaházak megteltek nem kívánt gyermekekkel, valamint sok gyermek AIDS-szel fertőződött.

Elena és Nicolae Ceausescu
Elena és Nicolae Ceausescu

„Ceau“ rendelkezéseibe foglalta azt, hogy visszafizeti Románia teljes államadósságát, és nem érdekelte az sem, hogy ezzel a teljes csődbe taszítja országát. A diktátorné kijelentette, hogy akkor is kifizetik a tartozást, ,, ha a nép füvet fog enni.“

Elena & Nicolae nem tett különbséget a népe és az általuk oly erősen gyűlölt magyarság között. Egyformán hurcoltatták el, gyilkoltatták meg az ellenük szót emelőket.

Az 1989-es román forradalom napjaiban  a sebtében felállított rögtönítélő bíróság december 25-én a párt a román nép ellen elkövetett bűneiért és a nemzetgazdaság tönkretételéért halálra ítélte, és azonnal ki is végezte őket az épület udvarán.

Imelda Marcos (1929-), Ferdinand Marcos felesége

Imelda Marcos avagy a Fülöp-szigeteki Vaspillangó esztelen költekezése miatt vált ismertté. A luxus és a szépség iránti, már-már mániákus vonzalma minden bizonnyal onnan eredt, hogy szörnyűséges nyomorban nőtt fel. Elhatározta, hogy kitör a szegénységből, ezért keményen tanult, de nem mindennapi külsejét és báját is bevetette a boldoguláshoz: egy rangos szépségversenyen 2. helyezést ért el, valamint elnyerte a Manila múzsája címet.

Imelda Marcos
Imelda Marcos

Ferdinand Marcosszal 1954-ben kötöttek házasságot. Állítólag a férfit annyira lenyűgözte Imelda szépsége, bája és stílusa, hogy megismerkedésük után fél órával megkérte a hölgy kezét. Tíz nappal később egybekeltek, és egészen a férfi haláláig együtt maradtak.

Imelda lehengerlő jelenség volt, így jelentős szerepe volt abban, hogy férje 1965-ben elnök lett: végigkampányolta ugyanis az országot és szavazók tömegeit nyerte meg Marcosnak. 1972-től az összes hatalom a pár kezében összpontosult, és sokan házastársi diktatúrának nevezték a formációt.

Imelda és Ferdinand Marcos
Imelda és Ferdinand Marcos

A „Vaspillangó“ nevet kapta, ami jól utalt személyiségére: látszólag törékeny és kedves, valójában azonban céltudatos fúria volt. Imádott utazgatni és vásárolgatni, ami azonban meglehetősen sokba került a szigetország számára. A filippínók jelentős része a létminimum alatt élt, és egyre rosszabbul viselte az elnöki pár túlzott fényűzését.

Imelda végzetesen félreértelmezte saját szerepét: úgy vélte, hogy a népnek szüksége van egy kifinomult, csillogó sztárra, akit csodálhatnak, és aki példakép lehet számukra. A népnek azonban leginkább kenyérre lett volna szüksége, és elszabadultak az indulatok: 1985-ben egy választási csalás után lázadás tört ki és a Marcos házaspárnak menekülnie kellett.

A palotájukban állítólag Imelda 15 nercbundát, félezer estélyit, ezer elegáns retikült és háromezer pár  cipőt hagyott hátra.

Imelda cipői
Imelda cipői

Férje halála után Imelda visszatért hazájába, és furcsa módon soha nem sikerült felelősségre vonni tetteiért: az ellene indított 901 perből mindössze három állta meg a helyét, de sikerült megúsznia az elmarasztalást.

Carmen Polo Y Martínez Valdés (1900-1988), Francisco Franco felesége

 

Carmen Polo Y Martínez Valdés
Carmen Polo Y Martínez Valdés

A vidéki Ovido városából származó középosztálybeli Carmen Polo 1923 októberében kötött házasságot a későbbi spanyol diktátorral, Francóval.

A széles körben csodált Carmen már-már vallásos áhitattal és tisztelettel tekintett férjére, de ő még a nászútjukat is megszakította a harcok miatt.

Carmen és Franco tábornok
Carmen és Franco tábornok

1932-ben Francót ezredessé, majd tábornokká léptették elő, ami nagy változást okozott az asszony életében, hisz állandóan költözniük kellett. Egyik alkalommal meg is jegyzete: ,,Úgy érzem magam, mint egy nomád.“

Házasságuk alatt egyetlen leánygyermekük született. 1936-ban Carmen a lányukkal Franciaországba menekült, mivel féltek, hogy a polgárháborúban bajuk eshet. Még ugyanebben az évben Francót államfővé nevezték ki, így Carmen Polo Spanyolország első asszonyává lépett elő, akinek elbűvölő szépsége Franco imázsának elengedhetetlen részévé vált.

Az asszony az évek múlásával egyre inkább belemélyedt a spanyol államügyekbe. Gyakran férje árnyékából szólt bele a hivatali ügyekbe, valamint nagy nyomást gyakorolt Francóra a politikai döntések meghozatalában.

Carmen Polo
Carmen Polo

Gyakran kritizálták, amiért fényűző életmódja, márkás ruhái és pazarló kiadásai mellett a cenzúra és a szigorú erkölcsiség fő szószólója volt.

Férje 1975-ös halála után I. János Károly spanyol király a ,,Senora de Meirás“ örökös címet ajándkozta neki, majd az özvegy visszavonult a nyilvános közéletből.

Takács Henrietta

Forrás: Múlt-kor történelmi portál, femina.hu, mixonline.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

A sorozat első része: 

4 nő, aki szörnyeteget szeretett – diktátorfeleségek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!