Indul a fesztiválszezon! 🙂 De ezúttal rendhagyó módon a Körkép nem a füleknek kínál remek szórakozást, helyette az ízlelőbimbóinkat és az orrunkat fogjuk kényzetetni.

Az ember akkor lehet boldog, ha az evés számára nem csupán szükség, hanem élvezet. Mi is imádunk enni (amit aztán persze futással becsületesen kompenzálunk) – ezért is leszünk ott május 30-tól június 2-ig Budapesten, a Millenáris parkban megrendezett Gourmet Fesztiválon.

gourmet2_550

Több, mint „nagy zabálás”

Először is, tisztázzuk: nem mindegy, hogy gourmand (gurman) vagy gourmet (gurmé)! Lehet a kiejtésben csak kis különbség van, a jelentésben viszont nagyon is távol állnak egymástól. Míg a gourmand a falánk, a nagyevő, aki sokat eszik, addig a gourmet a válogatós evő, aki szintén jó étvággyal étkezik, de inkább az ételek minőségében és elkészítésében leli örömét.

Tehát csupa ínyenc falat vár minket, a „Kóstold meg Magyarországot!” szlogen jegyében. A rendezvény igyekszik átfogó képet adni a magyarországi csúcsgasztronómiáról, bemutatva a legjobb éttermeket, borászatokat, gourmet üzleteket, cukrászdákat. Persze nem maradhatnak ki a kistermelők, a sajtkészítők, méhészek, fűszerészek és a pékek, sőt a levendulaolaj forgalmazók sem.

 hirdetes_810x300  

Húsrajongók ne hagyják ki az etyeki Sonkamester főtt-sült szarvasgombás sonkája, vagy a 24 hónapig érlelt Prosciutto Sauris-t Olaszországból. Mi biztos megkóstoljuk végre-valahára a világhíres, szintén 24 hónapig érlelt Jamon Iberico belotta sonkát Andalúziából. De kanyarodjunk vissza a hungarikumokhoz – azért a mi mangalicánk sonkáinak sem kell szégyenkeznie (komoly konkurenciát is jelent Spanyolországban az export mangalicasonka). Borok, sajtok, pástétomokat, zöldségkrémek, szárazkolbászok, fajtamézek, disznósajt, véres hurka, konfitált pofa, minőségi sörök, kávék, a húsok kaviárjának nevezett Wagyu-, Charolais-, és Omaha- steakek, a világ legjobb sonkájának választott Joselitó, fűszerek, olajok, tészták, mártások, francia bagettek, croissontok, angol bagelek és osztrák magos kenyércsodák színes kavalkádja. A felsorolásba is beleszédül az ember feje, és csak az elképzelésre is megkordul a gyomrunk. Négy nap, amikor minden csak az ízekről szól.

9295457

Az éttermek fókuszában a gulyás

Persze érdemes a szemünket is kinyitni a fesztiválon, ugyanis a Gourmet-ra eljönnek a magyar gasztronómiai leg-leg arcai. A csúcséttermek teljes magyar mezőnye bemutatkozik, séfestül: a vidéki Magyarország gyöngyszemeitől a budapesti sztárséfekig. Így láthajuk élőben nemcsak a „tengerészszájú gasztrokalandort”, a magyar bisztrókonyha fenegyerekét, Bíró Lajost, de a Bocuse D´Or csillagát, Széll Tamást is. Az Onyx séfjén kívül az ország másik Michelin-csillagos étterme, a Costes is képviselteti magát Miguel Rocha Vieira-val. Ha pedig magyar gasztroarcokról van szó, súlyos mulasztás lenne kihagyni Molnár B. Tamást, és Segal Viktort is. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel folytatódik Bíró Lajos és Segal Viktor gasztroharca, a főzőpárbaj idei témája a padlizsán lesz.

segal_biro
Bíró Lajos (a bal oldalon) és Segal Viktor (jobbra) a tavalyi gasztropárbajon

A gasztrofesztivál kitüntetett figyelmet szentel a gulyásnak. Lehet, mert Széll Tamás is aratott vele a Bocuse d´Oron. A szervezők elmondása szerint azért is, mivel így szeretnék közelebb hozni a csúcsgasztronómiát az otthoni konyhához. És hogy ki mit kezd vele? Nyíri Szása, az Aranykaviár étteremből kucsmagombával teszi nem mindennapossá, alapanyagnak pedig vaddisznót használ. Jahni László a Kistücsök étterem szakácsa esküszik a régi jól bevált ízekre, hagyományos alapanyagokra. Mivel pedig az étterem a Balaton mellett található, mi másból is készítene gulyást, mint halból? Bíró Lajos édesanyja gulyáslevelesét főzi meg sertéslapockával és oldalassal, a  csavar az benne, hogy az össze alapanyagot külön készítik el, és csak a végén „rottyantják össze”. Bérczi Róbert, a METRO Vevőakadémia szakácsa pedig egy teljesen új módszerre esküszik, ő szétbontotta a gulyáslevest alkotóelemeire. Külön kerül bele az alaplé, és külön a paprika extrakt, sült paprikával, majd végül a vendég tányérján keveredik össze az egész. A módszer nagyon látványos, ajánljuk mindenképp megnézni!

Aki attól fél, hogy ő maga meghízva, viszont a pénztárcája jócskán lesoványodva tér haza, megnyugtatjuk, a legjobb magyar éttermek kínálatát 500 és 1000 forint között/adag áron kóstolhatja mindenki. Az ételek mellé szakemberek által összeállított bor ajánlatot is kapnak majd a látogatók, akik a párosított borokat a helyszínen szintén megízlelhetik.

Mi már most készítjük a gyomrunkat. És ti? 🙂

Lengyel Diana

Belépőjegy: 2900 Ft/nap (amely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, és egy tokaji furmint kóstoló)

A fesztivál honlapja

Képek forrása: a Gourmet fesztivál hivatalos oldala

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Ajánlott linkek:

Konyhaművészet mesterfokon – Rubik-kockával a világhírnévig

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!