Jó nekünk, mert közel van Bécs, Budapest, Prága – logisztikailag. Rossz nekünk, mert közel van Bécs, Budapest, Prága – zeneileg. Így a nagy neveket Szlovákiába csábítani nehéz feledat a koncertszervezőknek- s bizony megesik, hogy egy-egy nagyobb név koncertjére a jegyek árusítását pont olyan tömeghisztéria kíséri, mint azt Beyoncé esetében láttuk. Van azonban egy fesztivál, ahová évek óta olyan előadók is eljönnek, akik előtte talán még azt sem tudták, hol is van Szlovákia.

Természetesen az alig 65 nap múlva kezdődő Pohodáról és a zenei felhozatáról beszélünk. Ha még mindig vacilálunk a „menni vagy nem menni?“ dilemma felett, nem árt, ha motivációképpen gyorsan átismételjük a leg-leg fellépők listáját:

A Kaiser Chiefs karrierje 2005 óta, vagyis az Employment korongjuk megjelenése óta töretlenül ível felfelé. Még az elején besöpörtek három Brit Awards, és NME Award díjat, meg egy jelölést a presztízses Mercury Prize-ra. A következő albummal is taroltak,  a dalaik, pont mint a zenekar a koncertjeiken, csak úgy árasztják magukból a sok-sok energiát.  „Tökéletes koncert zenekar” – mondta róluk Michal Kaščák, és ezt mi is alá tudjuk támasztani. 2011-ben a Szigeten Ricky Wilson a szemünk láttára futott le koncert közben egy lazább félmaratont, és még csak meg sem látszott rajta. Ha még erre a zenére sem kezd el önálló életet élni a lábunk, hát akkor menthetetlenek vagyunk… 🙂

The Smashig Pumpkins igaz, nem Seattle-ből jött, de a 90-es évek elején ők is a grunge meghatározó arcai közé tartoztak. Aztán a grunge megmaradt egy nyári szerelemnek, és az alternatív pop mindinkább begyűrűzött a zenéjükbe. Az énekes, Billy Corgan igazi vezéregyéniség, és nehezen tűri, ha nem csinálhat mindent egymaga. Egy együttesben azonban ez inkább hátrány, mint pozitívum, így 2000-ben a Smashing Pumpkins feloszlott. Hét évvel később jött a nagy comeback, amikor új albummal rukkolt elő Corgan és csapata,  visszatértek rajta a régi, keményebb dallamokhoz.

55 éves, és még mindig ugyanúgy nyomja mint pár évtizeddel korábban. Sőt, még csak alkotói válságba sem került, egyik projektből a másikba veti bele magát. A Pohoda egyértelműen az egyik legnagyobb húzóneve a világ másik végről érkező Nick Cave és a The Bad Seeds. Az együttes 1983 óta folyamatosan adta ki a jobbnál jobb albumokat, majd 2008-ban a Dig, Lazarus, Dig!!!  című korong után kisebb szünet következett. Cave a pihenés kedvéért két albummal jelentkezett a Grinderman nevű projektjével. Mikor már egyre többen temették a The Bad Seeds-t, akkor a zenészek úgy döntöttek, megmutatják, hogy nem kell itt aggódni. Összeszedték magukat és februárban kijött a Push the Sky Away című vadiúj lemez.

  hirdetes_300x300   

Valószinűleg maguk a szervezők sem hitték el, hogy ez igaz lehet, mikor az Atoms for Peace rábólintott a pohodás fellépésre. Thom Yorke, a Radiohead énekesének  projektjét szuperzenekarként is jellemzik, hiszen olyan nevek állnak a tökéletes akkordok mögött, mint a basszusgitáros Flea a Red Hot Chili Peppers-ből. Gitáron Nigel Godrich, a Radiohead producere játszik, a dobokat pedig Joey Waronker veri, aki többek közt az R. E. M.-ben is megfordult. Ez előtt a csapat Amerikán kívül csak Japánban lépett fel egyszer, szóval tényleg nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a jegyvásárlást.

Kate Nash 2007-ben a debütáló albumával a Brit Awards legjobb énekesnői címét nyerte el. Az aranyos  pophercegnő korszaknak azonban vége, hat év után Kate már nem „kellemes popot játszik, hanem kőkemény indie-t“ állítják Kaščákék. Girl Talk című, sorrendben harmadik stúdióalbuma februárban jelent meg, így rögtön le is ellenőrizhetjük ezt a „kőkemény indie-t“. Az énekesnőt egy lánybanda kíséri Trencsénbe – nos uraim, azt hiszem jobb program nem is kell július második hétvégéjére.

Azt pedig ne feledjük el, hogy idén a fesztiválózók munkába járó részének bizony egy nappal több szabadnapot kell kérnie, ha a Pohoda összes napját végig szeretnék élvezni. A csütörtöki nap ugyanis már nem lesz olyan „lazulós nulladik“ – hanem nagyon is komoly koncertes este. Semmiféle bemelegítés, a szervezők bizony a Kasiers Chieffel és a Smashing Pumpkins-szal csütörtökön rendesen a lovak közé csapnak.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

A fesztivál hivatalos honlapja 

Kapcsolódó cikkek:

Napfény a hóalagút végén

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!