Már nőnek a napraforgók a trencséni reptéren – így ha minden jól megy július  11-én teljes, virágzó pompájukban várják a fesztiválozókat. A legutóbbi cikkünkben a trencséni Pohoda fesztivál leg-leg fellépőit mutattuk be, azonban a három nap lazulás programjában bőven akad még mazsolázni való, amelyet szégyen lenne kihagyni a felsorolásból.

A Pohodán az indie mellett mindig nagy számban képviselteti magát az elektronikus zene krémje, a drum and bass, és a sokszínű alkategoriák különleges előadói. Közülük a szervezők a legextravagánsabbként mindenképp a kanadai Merrill Beth Nisker, vagyis művésznevén Peaches-t emelik ki. A zenész-előadó showjai mindig tele vannak kétértelmű szexuális utalásokkal, kosztümökkel és táncokkal, tehát a koncert alatt nem csak a fülönket, de a szemünket is érdemes jól kinyitni. Peaches egyébként előszeretettel provokál a szövegeivel – dalaiban felrúgja a szexualitás és a nemi identitás klasszikus értelmezését, elmossa a határokat férfi és nő között, talán ezért is olyan kedvelt előadó a LGBT közösségekben. 2010-ben az Independent Music Awardon az Év elektronikus előadója címet vívta ki.

A D´n´b legjobb DJ-i közül jelen lesz a francia Robin LeClaire alias Naibu, valamint az angol DJ és producer Paul Bondy ismertebb nevén Inside Info. Ő már nem először jár Szlovákiában, sőt, annyira megszerette ezt az országot, hogy még a barátnőjét is innen választotta. Igazi kemény, táncolós-megmozgatós ritmusokra számíthat a közönség.

Nem hagy majd az ülőgumóinkon lazulni Amon Tobin sem. A zenész beskatulyázhatatlan zenéiről híres, amely a jazz, a drum and bass, IDM és a szamba fúziója… A érdekesség, hogy a Taxidermia című magyar film zenéjét is ő szerezte. A fesztiválra Two Fingers elnevezésű show-jával érkezik. Nem hagyhatjuk ki, francia Grammy-díjas elektro produkciót, Justice-t sem, ha már a fellépőket soroljuk. Xavier de Rosnay és Gaspard Augé duó alkotta zenekar különlegessége, hogy ha akarnak tudnak „fülbemászó slágergyárosok“ is lenni, kivéve ha nem akarnak, és akkor kemény, agresszív „tuc-tuc“ zenével tarolják le a közönséget.

 hirdetes_810x300  

A világ zenéje, a zene világa

Vegyítsünk most egy kis jazzt is a drum&bass-be, majd, adjunk hozzá breakbeatet, az egészet pedig spékeljük meg világzenével. Az eredmény? Noise Of Human Art Projekt, vagyis a N.O.H. A. együttes.  A zenekat vezetője a prágai Philip Noha, és ők már nem először járnak a Pohodán. Négy éve a koncertjükön majdnem „szétszedték a színpadot“, ahogy emlékeznek vissza a szervezők. Igazi koncert együttes. A tagok többféle országból érkeztek, így a spanyol flamenco pont ugyanakkora hatással volt zenejükre, mint a szláv dallamok, vagy az orient muzsikája.

A igazi balkáni rezesbanda hírében áll a Lemon Bucket Orchestra is. Senkit ne tévesszen meg, hogy Kanadából jöttek. Északi hűvösség és mértéktartásnak nyoma sincs a zenéjükben. Csupa indulat, szenvedély, hihetetlen energiával. A világzenei színpadra pedig a koronát Orquesta Buena Vista Social Club teszi majd fel, az eredeti felállásból Eliades Ochoaval és Omara Portuondoval.

Általában minden évben egy-két magyar együttes is helyet kap a fesztivál programjában. Idén a magyar fellépő nem más, mint a Ghymes, és már csak azért is érdemes elnézni az ő koncertjükre, mert a felvidéki magyar együttesnek 2013-ban mindössze két fellépése van Szlovákiában – egy a Kassán, az EKF 2013 projekt kapcsán, a másik pedig éppen a Pohodán.

A zenei ajánlatot a Django Django együttessel zárjuk. A 2009-ben alakult brit rockegyüttes igazán „friss husi“ a piacon, első albumukat 2012 januárjában adták ki, és rögtön nagy figyelmet kaptak. A The Guardian 5-ből 5 pontra, a zenei NME lap 10-ből 8 pontra értékelte a korongjukat, és a magazin az év legjobb 50 albumát összegző listáján a 10. helyik kúsztak fel. Igazán ígéretes karrier kezdés.

Trécseljünk!

Egy fesztiválona  zenéé a főszerep, de a beszélgetős összeröffenéseknek járnak a kulcsfontosságú mellékszerepek. Járt már Trencsénben Václav Havel, Richard Sulík, Štefan Hríb, Jaroslav Spišiak, Iveta Radičová pedig szinte évente elnéz, így nem meglepő, hogy a szervezők idén is neves előadókat hívtak, sőt tovább bővítették a beszélgetős sátrak számat. Az Aliancia fair play szervezésében az év egyik legnagyobb botránya, a Čentéš-ügy lesz darabjaira szedve, egy volt alkotmánybíró Peter Kresák és Marián Leško politikai komentátor társaságában.  Tom Nicholson elmondja a Gorillából leszűrt tapasztalatait Szlovákiáról, Rado Ondřejíček pedig a Cynická obluda fenomént mutatja be, de megtudhatjuk azt is, milyen befolyásos volt ŠTB-sek járnak közöttünk.

Járt már a Szlovák Nemzeti Balett a Pohodán, járt már a Szlovák Nemzeti Színház zenekara is a Pohodán, idén a színház maga vonul ki a  fesztválozók közé. Két darabbal is készülnek – a Hollyroth című zenés számmal, illetve Pavol Dobšinský klasszikus meséjével, a Mechúrik a Koščúrikkal.

De lesz még: napfény, napraforgók a nagyszínpad közvetlen közelében, forróság, locsoló tűzoltóskocsi, a napfelkelte közös üdvözlése, tiszta környezet, műanyagpoharakért járó ingyen sör. Ha ezek után sem érzünk kedvet kivonulni a legsikeresebb szlovákiai fesztiválra, amely 3 évben egymás után került Európa legjobb fesztiváljai közé, akkor tényleg menthetetlenek vagyunk.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

A fesztivál hivatalos honlapja 

Kapcsolódó cikkek:

Az első alkalom

Napfény a hóalagút végén

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!