Komáromtól 12-km-re, a Nyitra és a Zsitva ölelésében, közvetlen a két folyó torkolatában húzódik meg Martos. Lakóira hosszú évszázadokon keresztül az elzártság volt jellemző, mivel az út innen nem vezetett tovább más községek felé. Ez az elzártság jött kapóra Feszty Árpádnak, aki a martosiakról mintázta meg a híres Feszty-körkép alakjait. Úgy találta ugyanis, hogy a falu sziget maradt a Kárpát-medencei nagy olvasztótégelyben, az itt élők őrizték meg legjobban az ősmagyar vonásokat. A leghíresebb az újkori „ősmagyarok” közül a martosi Bazsó Lidi, akiről Feszty a fejedelemasszonyt formálta.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

A történetnek már több mint 120 éve. Azóta egy csoport fiatal és Martos községe úgy döntött, a 21. század hajnalán ők lesznek az olvasztótégely. Ahol teret kap a színes, sokrétű gondolkodás, a különböző kultúrák és szubkultúrák, a zene, szórakozás, és fiatalok (és kevésbé fiatalok) tömegei találkozhatnak, ismerkedhetnek, cserélhetik ki gondolataitat. Kultúráltan vitázva és orrvérzésig bulizva. az I. Martosi Szabadegyetemen, amelyre július 18. -21. között kerül sor Martoson, a Feszty-emlékparkban.

MART_plakat_final01

Nugat-Szlovákia valószínűleg legnagyobb akciója körül sok volt a felhajtás, de ezzel most nem foglalkoznánk. Az egész tábor-háborús hangulatot szerintünk csak a felvidéki magyar sajtó bénábbik fele kreálta az uborkaszezonban. Részünkről ehhez csak annyit tennénk hozzá: az élet választások hosszú sora.

Választásokból a Martosi Szabadegyetemen, vagy röviden mART-on sem lesz hiány. A program roppant zsúfolt, így az embernek kétszer is meg kell majd gondolnia, melyik pillanatot választja ki arra, hogy elsétáljon egy sörért. A napi programok reggel 10-kor indulnak, egy-egy tájegység bemutatkozásával (Mátyusföld, Ipoly-mente, Zoboralja) Mészáros Alajos  EP képviselő csütörtökön megnyitja a Márai Sándor kiállítást, illetve aznap megtudhatjuk, hogy a magyarországi és határon túli ifjúsági szervezetek milyen gondokkal küzdenek, illetve, hogyan látják szerepüket az értelmiség és a magyarság megmaradásában.

MART_plakat_final02

 hirdetes_810x300  

Lomnici Zoltán művészekkel járja körül az emberi méltóság tárgykörét, és a nap folyamán olyan „celebek” is feltűnnek, mint Kövér László és Berényi József. Este a P. Mobil énekli el, hogy infláció ide vagy oda, az a bizonyos dal még mindig két forint, a Tankcsapda nosztalgikus hangulatot teremt a „sweet 16”-es éveink után. Amikor még mindenkinek hosszú haja volt, és úgy gondolta, hogy bakancsban és feketében járni a nyári 30 fokban menő.

Pénteken Lukács Csaba újságíró mesél hihetetlen kalandjairól a világ olyan országaiból, ahová az átlagember nem jut el. Majd szlovákiai magyar és magyarországi újságírók beszélgetnek arról, mennyire hiteles határon innen és túl a média, és miért (nem) baj, ha egy lapra rá lehet sütni, hogy jobb vagy baloldali-e. Londoni olimpikonok is feltűnnek a programban, majd Hernádi Zsolt MOL vezérigazgató és Világi Oszkár boncolgat energiaügyi kérdéseket.. A Körkép sátor pénteki programjában Lampl Zsuzsannak szociológus asszonnyal elemezzük ki, miért vonzó a felvidéki magyaroknak Csehország. Az esti programban Rúzsa Magdi, a Ghymes, és a Kor-Zár zenél, és egy nagy kedvenc teszi fel a pontot az „i”-re, a Táncház.

MART_plakat_finalbonita

A szombati nap fő témája a nemzetpolitikai kerekasztal. Berényi József mellett Kelemen Hunor, az erdélyi RMDSZ vezetője, és Pásztor István a vajdasági VMSZ elnöke is beszámol, náluk milyen az élet.  Majd Szili Katalin, Gulyás Gergely és Schiffer András magyarországi politikusok fejtik ki, szerintük mi a baj a magyar országimázzsal Nyugaton. Olyan kényes témák is sorra kerülnek, mint a szlovákiai magyar cigányság jövője, felzárkózási lehetőségei. A Körkép-sátorban pedig kiderül, hogy valóban az újságírás-e a „negyedik hatalom”? Amikor Amerikában kitört a Watergate-botrány, az elnök lemondott. Szlovákiában, amikor kitört a Gorilla-ügy, az egyik legsimlisebb alakja választásokat nyert parlamenti többséggel. Akkor hogy is van ez? Este Vastag Csaba énekel, aztán pedig a Hooligans küldi üdvözletét a Királylányoknak.

Mart-szorolap-print-1

Vasárnap ökumenikus istentisztelere invitálnak a szervezők, majd az erdélyi autonómia kérdése kerül  terítékre. Miután jól megéheztünk közben, érdemes lesz átballagni a felvidéki magyar konyhát bemutató Körkép-sátorhoz, ahol garantáltan nemcsak beszélni fognak a finom falatokról.  Éhesen amúgy sem lenne érdekes beülni a magyar foci jelene és jövőjét kitárgyaló élőadásra, mert ez garantáltan az a téma, amiről mindenkinek van véleménye. Tényleg, van még olyan, hogy magyar foci? A programot a Muzsikás együttes, a Kormorán és az Ismerős Arcok zárják. S bár ezt követően véget vetnek a zenének és hazamennek a legények, a szervezők reményei szerint mindenki szellemileg, barátilag, ismerősileg jóval gazdagabban tér haza, mint ahogy eljött.

Belépő – elővételben négy napra – 15 €

Mart-szorolap-print2

A részletes programot, a szálláslehetőségeket, és azt ami ebből a cikkből kimaradt a fesztivál hivatalos honlapján, a Facebook csoportban és eseményben megtaláljátok. Jegyek pedig itt vásárolhatók.

/x/

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!