Melinda, Vivien
 • HUF: 356.56
 • USD: 1.21
 • -1 °C
 • 4 °C
Kultúra

Gombajó a buli

A világ vége után kettővel, nyugatról kb. 6 órás úttal lehet eljutni Gömör csücskébe. Hogy miért is éri meg mégis a lelket is kirázatni magunkból? A legendás gombaszögi nyári táborért. Ami, hogy csavar is legyen a sztoriban, nem is Gombaszögön van.

De ez már régi poén, lépjünk is gyorsan túl rajta. Szóval, miután mindenki sikeresen eljutott Krasznahorkára, elkezdődhet a keleti végek legnagyobb egyetemista összeröffenése gazdag kulturális programmal. Olyannyira hogy hirtelen nem is tudjuk, a két sör+rumbót hova is passzintsuk bele.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Kezdjük talán azzal, amire a szervezők a legbüszkébbek. Pár hétnyi huzavona után mégis leül egymással vitázni Berényi és Bugár. Természetesen a közönség is lehetőséget kap kérdezni, bár szerintünk, aki azért megy csak Krasznahorkaváraljára, hogy két politikust megnézzen, amint ugyanazokat a mondataikat puffogtatják körbe, az nagyon gyorsan kezeltesse magát.

Fussunk is át a programon. A Komáromi Szalon szervezésében a futballbundáról tudhatunk meg többet, kiderülnek majd titkok, pletykák, sztorik érdekességek James Joyce-ről és az Ulysses-ről is.

gombaszog

A szlovákiai magyarok identitás-alakzatait Galán Angéla filmrendező, György András református lelkész, Ravasz Ábel szociológus, Sánta Szilárd irodalomtörténész és Gazdag József sportújságíró boncolja szét elemeire. A bennünket érintő kérdésekből lesz bőven még ezenkívül. Kiderül, merre tart a honi felsőoktatás, mikor kapcsolja le majd az utolsó szlovákiai magyar a lámpát, Surján László és František Mikloško pedig kölcsönösen bocsánatot kérnek egymástól szlovákként és magyarként. Végül, de nem utolsó sorban kiderül az is, vajon mikor kap Dél-Szlovákia autópályát. A Most-Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala gazdasági szakembereit ez ügyben Rajkovics Péter, gazdasági újságíró faggatja.

Kollár Lajos, a tragikus kimenetelű Kancsendzönga expedíció  vezetője elmeséli a táborban, miért olyan vonzó a nyolcezresek világa, hogy egyesek még az életüket is rááldozzák..

A Körkép sátor programja

A Körkép a Gombaszögi Nyári tábort sem hagyja ki, igazi nehéztüzérséggel készül. A Körkép-sátorban Nógrádi György külpolitikai szakértő tart előadást korunk terrorizmusáról a világban, kelet-nyugat harcáról és a civilizációk háborújáról. Lampl Zsuzsanna szociológus pedig bemutatja a Körképet is működtető Vox Juventae társulás felmérését, mely a csehországban élő és tanuló szlovákiai magyar fiatalokról, diákokról készült. Olyan részleteit is, mely eddig nem kapott helyet a sajtóban.

2014-ben államfőt választanunk. Bár a baloldal még titkolódzik, a jobboldalról máris jelentkezett legalább 4 jelölt. Radoslav Prochádzkával, Peter Osuskýval jobboldal esélyeit latolgatjuk majd. Igazi államfő-jelölti csúcs várható, ahol azok a jelöltek is beköszönnnek, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a táborban.

gombaszog2

Az autósport szerelmesei megtudhatják, hogyan készül a TotalCar, Magyarország vezető netes autós magazinja.

Gazdag lesz az irodalmi program is, Slam poetry, Pechakucha, kiselőadás képregényekről, szóba kerül a Nők és az irodalom viszonya (ez utóbbi előadásra megéri jó nagy adag treszkával készülni.)

A zenei programban idén nagyobb hangsúlyt kaptak a hazai fellépők, de persze a magyarországi kedvencek sem maradnak el. Igaz, a párkányi Jóvilágvan és a Magashegyi underground már lassan olyan fellépők a Gombaszögi Nyári Táborban, mint a Szigeten vagy a Volt-on a Prodigy. Nem is rendes év az, amikor nem jönnek el. Kiss Tibi és a Quimby is szinte úgy jár Krasznahorkaváraljára mint haza, de azért van más is a kalapban. Vagy inkább sapkában, mivel ByeAlexról tuti nem fog hiányozni ez a kiegészítő.

Aztán ha elvitatkoztunk azon, mennyire hipszter vagy sem a Malmöben tizedikként végzett énekes, megnézhetjük a Hot Jazz Bandet is. Hogy a nulladik napra is érdemes elmenni, arra az Expired passport és Hundzsa Tamás a garancia. Fellép még a The Butchers, az Unisex, a Semi Holsen és a Subscribe. Ráadásként pedig az Intim Torna Illegál vág lyukat a kádba.

gombaszog3

De van másik! Mármint másik színpad is. Szabad muzsika, rövid koncertek, laza elektronika, dj szettek, spontán jam a CitySoul előadókkal, a táborlakók feltétel nélküli ráhangolása az esti koncertekre, igazi chill out – ez mind a City Soul színpad jellemzője. Ha sok volt a dumából, jó lehetőség itt lehemperedni a szalmabálák közé.

Nem marad ki a kopjafafaragás és csapatjáték sem, valamint végre kiderül, mi is a jó szex titka.

Idén több emberből is feltörhet a „ha én pozsonyi lehetnék!” sóhaj, ugyanis két régió, Pozsony és a nagymihályi járás lakói is ingyenes belépőt kapnak a Gombaszögi Nyári Táborba.

A maradéknak marad az online jegyvásárlás nyújtotta kényelem.

Jegyek: hetijegy 25 € elővételben, 29 € a helyszínen, napijegy 10 €

Bővebb infók után érdemes a tábor honlapját, a Facebook oldalon és a Facebook eseményen kutakodni.

/x/

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Madari
2013. Júl. 03. 09:04

Gombaszög az év legnagyobb akciója. Aki volt, tudja miről beszélek, aki nem, az csak irigykedhet :) Talákozunk ott! :)

  Joko
  2013. Júl. 03. 10:05

  Hajrá! Ott találkozunnk :) A fél szakcsoportunk jön:)

Kal-El
2013. Júl. 03. 09:55

Azért jó lett volna ha nem Kamu Pista írja Gombaszögről a postot, vagy ha nem ő akkor olyan aki életében legalább egy normális cikket összekalapált.

  Untitled.bmp
  2013. Júl. 03. 14:30

  Madonnám, mi ez? Járt már Gombaszögön az, aki ezeket leírta? Vagy legalább látta a programot?

Blogportal
2013. Júl. 03. 10:02

Ahogy így elnézem, a Körkép csapata az egyetlen műhely, mely korrektul áll mindkét rendezvényhez. Elismerésem.

  Eke Máté
  2013. Júl. 03. 10:43

  Blogportal, ezek szerint nem olvastad ezt a cikket: https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2013/05/14/gombaszogi-tabor-az-mkp-tol-lopjuk-az-ihletet

   Blogportal
   2013. Júl. 03. 10:48

   Azt hiszem olvastam. Véleményük van, mint másról is. Ellenben mindkét tábor megkapja ugyanazt a reklámfelületet. Ráadásul ott is lesznek mindkét helyen. Tudsz még egy ilyenről?

   Eke Máté
   2013. Júl. 03. 13:44

   Úgy tűnik nem egyformán értelmezünk bizonyos szavakat. Nálam abba, hogy korrekt, a linkelt cikk nem fér bele. Egy írás vagy blog nem attól lesz korrekt, hogy egyforma reklámfelületet ad a két tábornak. Attól sem, hogy ott lesz mindkét helyen. Vannak bizonyos széleskörben elfogadott etikai standardok, melyet ha egy ujságíró, vagy ebben az esetben egy blogger nem tart be, akkor nagyon a valóságot eltorzítva kell látni ahhoz, hogy korreknek tűnjön. Bár ezek az alapelvek egy olyan ember számára, aki lelkiismeretes és etikusan gondolkodik, teljesen magától érthetődőnek tűnhetnek, de az ujságírószövetségek, így például az IFJ hivatalosan is deklarálják őket. Nem sok, talán pár mondat az egész, de a lényeg ott van. Számomra a korrekt újságírás ott kezdődik, hogy valaki legalább ezeket betartja, nem a két egyforma reklámfelületnél. Ha érdekel a téma, kezd itt: http://www.ifj.org/en/articles/ifj-declaration-of-principles-on-the-conduct-of-journalists

Wookie
2013. Júl. 03. 10:08

Úgy látom Király Zsolt meghasadt személyisége megint öntömjénező kommentekben végez virtuális önkielégítést: Zsolti, nyugodtan írhatsz saját neveddel is, viszont ha te írtad ezt a postot, azt hiszem ne csak nevet de nemet is váltanod kéne.

filip
2013. Júl. 03. 15:48

Elég kevés a cikk megosztása, lájkja és a kommentek is egy fészekaljából származónak tűnnek. Dühös gombaszögiek, ilyen szűk csak a stábotok?

  Gombaszögi
  2013. Júl. 03. 17:13

  Nem a stáb szük, hanem a cikk szar.

  Untitled.png
  2013. Júl. 03. 17:15

  Arról nem a gombaszögiek tehetnek, hogy ilyen szar a Körkép olvasottsága :D

  Untitled.jpg
  2013. Júl. 03. 17:21

  De azért álljunk meg egy kicsit. Hogy egy fészekaljból származnak a kommentek, csak egy adminisztrátor látja. Innentől kezdve viszont érdekes, hogy a Körkép és munkatársai miképp áll hozzá a Gombaszögi Táborhoz és a szervezőkhöz, hogyan beszélnek róluk. Pedig elvileg partnerek. Így érthető az is, hogy miért lett ilyen anyámkínja ez a poszt is.

filip
2013. Júl. 03. 18:02

Láthatóan egy szűk, dühös, hisztis kis csapat homokozója ez az egész történet!

  Lajos
  2013. Júl. 03. 18:10

  Én is néha elámulok, micsoda dolgok történnek manapság a Körképpel. Régen olyan jó portál volt, az utóbbi évben, kettőben agresszív, hisztis sefülefarka posztok és kommentek sora jelenik meg a szűkülő szerzői gárda műhelyéből.

rapid
2013. Júl. 03. 20:02

Gyerekek,tegyetek már fel vmi más cikket, légyszi. Köszi!

Levente
2013. Júl. 09. 13:36

Végül is rengetegen írkáltak hozzá nagy semmit, persze totál korrektül, meg etyikásan meg úgy AHOGYAN KELL! Mert valakik mindent tudnak, mert kiskorukban korrektül ültek a bilin.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket