A világ vége után kettővel, nyugatról kb. 6 órás úttal lehet eljutni Gömör csücskébe. Hogy miért is éri meg mégis a lelket is kirázatni magunkból? A legendás gombaszögi nyári táborért. Ami, hogy csavar is legyen a sztoriban, nem is Gombaszögön van.

De ez már régi poén, lépjünk is gyorsan túl rajta. Szóval, miután mindenki sikeresen eljutott Krasznahorkára, elkezdődhet a keleti végek legnagyobb egyetemista összeröffenése gazdag kulturális programmal. Olyannyira hogy hirtelen nem is tudjuk, a két sör+rumbót hova is passzintsuk bele.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Kezdjük talán azzal, amire a szervezők a legbüszkébbek. Pár hétnyi huzavona után mégis leül egymással vitázni Berényi és Bugár. Természetesen a közönség is lehetőséget kap kérdezni, bár szerintünk, aki azért megy csak Krasznahorkaváraljára, hogy két politikust megnézzen, amint ugyanazokat a mondataikat puffogtatják körbe, az nagyon gyorsan kezeltesse magát.

Fussunk is át a programon. A Komáromi Szalon szervezésében a futballbundáról tudhatunk meg többet, kiderülnek majd titkok, pletykák, sztorik érdekességek James Joyce-ről és az Ulysses-ről is.

gombaszog

A szlovákiai magyarok identitás-alakzatait Galán Angéla filmrendező, György András református lelkész, Ravasz Ábel szociológus, Sánta Szilárd irodalomtörténész és Gazdag József sportújságíró boncolja szét elemeire. A bennünket érintő kérdésekből lesz bőven még ezenkívül. Kiderül, merre tart a honi felsőoktatás, mikor kapcsolja le majd az utolsó szlovákiai magyar a lámpát, Surján László és František Mikloško pedig kölcsönösen bocsánatot kérnek egymástól szlovákként és magyarként. Végül, de nem utolsó sorban kiderül az is, vajon mikor kap Dél-Szlovákia autópályát. A Most-Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala gazdasági szakembereit ez ügyben Rajkovics Péter, gazdasági újságíró faggatja.

 hirdetes_300x300  

Kollár Lajos, a tragikus kimenetelű Kancsendzönga expedíció  vezetője elmeséli a táborban, miért olyan vonzó a nyolcezresek világa, hogy egyesek még az életüket is rááldozzák..

A Körkép sátor programja

A Körkép a Gombaszögi Nyári tábort sem hagyja ki, igazi nehéztüzérséggel készül. A Körkép-sátorban Nógrádi György külpolitikai szakértő tart előadást korunk terrorizmusáról a világban, kelet-nyugat harcáról és a civilizációk háborújáról. Lampl Zsuzsanna szociológus pedig bemutatja a Körképet is működtető Vox Juventae társulás felmérését, mely a csehországban élő és tanuló szlovákiai magyar fiatalokról, diákokról készült. Olyan részleteit is, mely eddig nem kapott helyet a sajtóban.

2014-ben államfőt választanunk. Bár a baloldal még titkolódzik, a jobboldalról máris jelentkezett legalább 4 jelölt. Radoslav Prochádzkával, Peter Osuskýval jobboldal esélyeit latolgatjuk majd. Igazi államfő-jelölti csúcs várható, ahol azok a jelöltek is beköszönnnek, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a táborban.

gombaszog2

Az autósport szerelmesei megtudhatják, hogyan készül a TotalCar, Magyarország vezető netes autós magazinja.

Gazdag lesz az irodalmi program is, Slam poetry, Pechakucha, kiselőadás képregényekről, szóba kerül a Nők és az irodalom viszonya (ez utóbbi előadásra megéri jó nagy adag treszkával készülni.)

A zenei programban idén nagyobb hangsúlyt kaptak a hazai fellépők, de persze a magyarországi kedvencek sem maradnak el. Igaz, a párkányi Jóvilágvan és a Magashegyi underground már lassan olyan fellépők a Gombaszögi Nyári Táborban, mint a Szigeten vagy a Volt-on a Prodigy. Nem is rendes év az, amikor nem jönnek el. Kiss Tibi és a Quimby is szinte úgy jár Krasznahorkaváraljára mint haza, de azért van más is a kalapban. Vagy inkább sapkában, mivel ByeAlexról tuti nem fog hiányozni ez a kiegészítő.

Aztán ha elvitatkoztunk azon, mennyire hipszter vagy sem a Malmöben tizedikként végzett énekes, megnézhetjük a Hot Jazz Bandet is. Hogy a nulladik napra is érdemes elmenni, arra az Expired passport és Hundzsa Tamás a garancia. Fellép még a The Butchers, az Unisex, a Semi Holsen és a Subscribe. Ráadásként pedig az Intim Torna Illegál vág lyukat a kádba.

gombaszog3

De van másik! Mármint másik színpad is. Szabad muzsika, rövid koncertek, laza elektronika, dj szettek, spontán jam a CitySoul előadókkal, a táborlakók feltétel nélküli ráhangolása az esti koncertekre, igazi chill out – ez mind a City Soul színpad jellemzője. Ha sok volt a dumából, jó lehetőség itt lehemperedni a szalmabálák közé.

Nem marad ki a kopjafafaragás és csapatjáték sem, valamint végre kiderül, mi is a jó szex titka.

Idén több emberből is feltörhet a „ha én pozsonyi lehetnék!” sóhaj, ugyanis két régió, Pozsony és a nagymihályi járás lakói is ingyenes belépőt kapnak a Gombaszögi Nyári Táborba.

A maradéknak marad az online jegyvásárlás nyújtotta kényelem.

Jegyek: hetijegy 25 € elővételben, 29 € a helyszínen, napijegy 10 €

Bővebb infók után érdemes a tábor honlapját, a Facebook oldalon és a Facebook eseményen kutakodni.

/x/

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!