Hogy kissé közelebb hozzuk a szlovák zenei életet a magyar közönséghez, illetve a szlovák zenei életet a magyar zenei élethez, az idei Pohodán interjúztunk a 25. születésnapját ünneplő Polemic együttessel. Az interjú közben azonban kiderült, hogy egyáltalán nem kell a két ország zenészeit közelebb hozni, hiszen évek óta kéz a kézben együttműködnek. Peter „Petko“ Opettel, az együttes trombitás-énekesével beszélgettünk. Az interjú, mellyel még tartoztunk olvasóinknak alább olvasható:

Hogyan változott meg az együttes az elmúlt 25 évben?

Totálisan. J Kezdők bandájából, akik szinte alig tudtak játszani a hangszereiken zenei fesztiválok headlinereivé váltunk. Olyan gyakorlatot szereztünk, hogy már nem szégyellünk több ezer ember előtt sem koncertet adni. Nagyon sok ember ki is cserélődött az együttesben. Az egyetlen dolog, amihez hűek maradtunk az a ska, a reggae, a rocksteady, és más jamaicai stílusok zenéje, amelyek továbbra is örömet szereznek nekünk. Mégha egyéb dolgokat is hozzákeverünk, hogy színes legyen, ez a stílus, amihez hűek maradtunk.

avatars-000038241504-1qk6oq-crop

Hogyan értékelné a szlovák zenét?

Nem tudom, hogy most neveket kéne-e sorolnom, de azt elmondhatom, hogy egy rakás érdekes zenekar és előadó található itt. Amikor fesztiválokon járunk, és látjuk a külföldi fellépőket – ami a felszerelésüket, a művészi játékukat és a zenéjük prezentálását illeti, akkor a szlovák együttesek teljesen a külföldivel összehasonlítható színvonalat nyújtanak. Semmivel sem vagyunk rosszabb zenészek. Az a faktor, ami egy együttest híressé teheti, az az talán, hogy a brit, az amerikai vagy más olyan piacokról jönnek, ahol könnyebb kitörni. De nem látok más különbséget. És mely együtteseket szeretünk itthon? Ha a saját, ska-reggae műfajunkban maradok, akkor végre van itt egy zenekar, amely hosszú-hosszú éveken keresztül hiányzott Szlovákiában, és ez pedig a Medial Banana. Idén kiváló új albumot is kiadtak. Azok a ska együttesek, akik korábban velünk együtt léteztek, már nem játszanak, ilyen volt például a Ska-pra šupina is. Mi maradtunk a szlovák ska „utolsó mohikánjai“. Jó, hogy ez most már változik.

 hirdetes_300x300  

És természetesen elismerjük azokat a kollégáinkat is, akik rapet, hiphopot vagy mást játszanak. A legfontosabb, hogy a zenét örömmel csinálják, és most teljesen mindegy, hogy Zuza Smatanovát, az I.M.T Smile-t, vagy a Desmodot, Gladiátort, esetleg Majk Spiritet említem. A lényeg, hogy mikor felmennek a színpadra, örömöt osztanak az embereknek.

Tehát van potenciál a szlovák zenében, hogy külföldön is sikeressé váljon?

Van, és mégha egy bizonyos nyelvi akadálya is van az egésznek, a zene tényleg meg tudja szólítani az embereket. Eszembe jut például a Ghymes, egy szlovákiai együttes, mely magyarul énekel, de a nyelv egyáltalán nem akadály, mert olyan típusú világzenét játszanak, ahol ez érdekesen hangzik. De persze, ha valaki hiphopot vagy popzenét játszik, ott már nem biztos, hogy átjön az üzenet.

Már többször felléptek külföldön, Angliában, Németországban, Svájcban vagy Hollandiában. Van-e a különböző országok közönsége közt különbség?

Sok külföldi koncertet cseh és szlovák közönség előtt játszottunk, vagyis olyan embereknek, akik ott élnek, dolgoznak az adott országban. Magyarországon például kiváló a kapcsolatunk két együttessel, a Ladánybene 27-tel és a Pannonia Allstars Ska Orchestrával, és világos, ha az emberek már ráhangolódtak az adott zenére, és már egy kicsit ismernek bennünket, akkor sokkal könnyebb nekünk, mint mikor olyan helyre érkezünk, ahol teljesen ismeretlenek vagyunk. A visszajelzések messze nem olyanok, mint a hazai közönségnél, ahol az emberek velünk éneklik a szöveget. Ott az embereket a zenénkkel és a belőle áradó energiával kell meggyőzni. Ez sokkal több munkát igényel.

Idén kiadtak új albumot, ami elérhető a weboldalukról is. Meg lehet hallgatni és az emberek maguk döntik el mennyit fizetnek érte. Ez a zeneipar jövője?

A zaneipar jövőjét abban látjuk, hogy az emberek egyre kevésbé fognak fizetni a zenéért. Mi ezt trendnek vettük, amely ellen nincs értelme harcolni. Szélmalomharc lenne, és mi ezt respektáljuk. Szerencsére olyan együttes vagyunk, amely gyakran koncertezik, és a fő bevételi forrásunk is ez.

A tavalyi évben hihetetlennek tűnő 120 koncertet adott a Polemic. Mit kedvelnek jobban, a kis klubkoncerteket, vagy olyan nagy fesztiválokon fellépni, mint amilyen a Pohoda is?

Télen a klubokat mindenképp, mert szabadtéren nem lehet játszani J. Nyáron megint a fesztiválok a kellemesebbek, ahol megszólíthatunk olyan közönséget is, amely nem jött volna el a klubkoncertek. Ezzel mi is építjük a rajongótáborunkat. Ez a kettő tökéltesen kiegészíti egymást, nem lehet mondani, hogy egyik vagy másik a jobb.

És mely fesztiválok az önök kedvencei?

Jó fesztivált sokat megértünk a karrierünk alatt. A Pohoda mindenképp a kedvencek közé tartozik. Fantasztikus a zsánerfesztiválunk, a Mighty Sounds is a csehországi Táborban. Ott csak a hasonló zenei stílust játszó zenekarok lépnek fel, olyanok, akik skat, reggae-t, punkot játszanak. Sok jó élményünk van a legendás cseh trútnovi fesztiválról is. Szlovákiából megemlíteném még a ma már nem létező Hodokvas fesztivált is, ahol egyszer DVD-t is felvettünk a koncertünkről. De még lehetne tovább sorolni.

Mely külföldi együttesek inspirálják önöket?

Én mindenekelőtt skat hallgatok, megemlíteném Gentlemant, Alborosie-t vagy bármelyik Marley fiút is, ők szintén kiváló albumokat adtak ki. Mi olyan együttes vagyunk, ahol mindenki teljesen más zenéket hallgat. Ami összeköt minket, az a ska.

Amint említette, közeli kapcsolatuk van a magyar zenészekkel is.

Igen, együttműködünk a Ladánybenével és a P.A.S.O-val is, többször felléptünk már Budapesten, de más városokban is, Debrecenben, Dél-Komáromban. A Ladánybene saját nemzetközi reggae tábort szervez, ahol mi is vendégeskedtünk már párszor. A magyar zenészek közül még eszembe jut a CsizmáSKAndúr is, bár lehet ők már nem zenélnek együtt… és a kiváló magyar együttesek közé sorolnám még a Ghymest is.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Több zenekarinterjút az alábbi linkeken találsz:

Mélyebb tartalmú üzenet rockosabb csomagolásban

„Klicsko jobban lázba hoz, mint a futball világbajnokság”

SZÁNDÉK VAN! – Lovasi András a Körképnek

„Tradicionális ska magyar ködmönben“

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!