Valószínűleg sokaknak a „Mikulás“ szó hallatán a kövérkés, mosolygós, nagy szakállú, piros ruhás apóka jut eszébe, akinek érkezésére nagy gonddal kifényesített csizmákat rakunk ki az ablakba, hogy aztán azokat valami finomsággal megtöltse.  Vajon tudjuk-e, hogy honnan is ered a Mikulás? Ki volt az a Szent Miklós püspök, akinek nyomán a gyermekfolklór alakja, a néphit ajándékozó lénye, a Mikulás alakult ki?  Ismerkedjünk meg tehát Szent Miklós történetével!

 

Szent Miklós története

 

Miklós (Nikolausz) egy gazdag család gyermekeként látta meg a napvilágot Kr. u. 245-ben (?) Patara városában (Kis-Ázsia). Még kisgyermekként árvaságra jutott, ezért szüleitől örökölt hatalmas vagyonával érsek nagybátyjához költözött Patara város kolostorába. Iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta. Életét az emberiségnek és a gyermekek tanításának szentelte. Emberszeretetének és segítőkészségének híre messze földre eljutott.

 

 hirdetes_810x300  
Szt Miklós
Szent Miklós püspök (Nikolausz)

 

Myra városa (mai Törökország területe) pedig legendás körülmények közt (égi jel hatására) püspökké választotta. 52 esztendeig tartó püspöksége alatt vagyonát az emberek megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Minden este órákig sétált a város utcáin, beszélgetett az emberekkel, meghallgatta gondjaikat. Így történt a legendáját alkotót eset is:

 

 

A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemesember, aki annyira nyomorúságos sorsra jutott, hogy betevő falatra is alig volt pénze. Három, férjhezmenés előtt álló lánya éppen azon vitatkozott este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni.  Miklós mindezt meghallotta és a segítségükre sietett.

 

Az éj leple alatt egy arannyal telt erszényt dobott be az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt, s a csoda a következő évben sem maradt el. Egy év elteltével ugyanabban az időben Miklós püspök újabb arannyal telt erszényt dobott be az ablakon a második lánynak. A lányok lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben.

 

A harmadik évben rendkívül hideg volt, csukva voltak az ablakok, ezért Miklós püspök a nyitott kéményen át dobta be az erszény aranyat. A legkisebb lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá, s a keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Az idő folyamán persze kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök volt.

 

m45
A gyermekek megjutalmazója: Noel Baba azaz Ajándékozó Apa

December 5-én, névnapja előestéjén, a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte „ Noel Baba“-nak, azaz „Ajándékozó Apának“.

 

Miklós püspök hosszú betegség után halt meg 343-ban vagy 350-ben (pontosan nem tudni), angyalok fogadták és vezették be a Paradicsomba.

 

Ereklyéinek 1087-ben Bari városába (Dél-Olaszország) történő átvitele Európa-szerte felvirágoztatta a Miklós-tiszteletet.

 

Szent Miklós püspök emléknapja (december 6.) hazánkban Oláh Miklós érsek alatt 1560-ban tartott zsinat döntése szerint parancsolt ünnep volt. A kötelező ünnepek sorából az 1611. évi nagyszombati zsinat törölte.

 

Napjaink Mikulása

 

A monder magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás (Szent Miklós nyomán) meglátogatja a gyerekeket, s amennyiben az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett, kifényesített csizmába ajándékot helyező titokzatos Mikulás-járás kb. egy évszázadra tekint vissza.

 

A „Mikulás“ elnevezés 1856-tól eredeztethető és maga a „Mikulás“ a Miklós név szlovák (Mikuláš) változata.

 

mikulás-430x286
Napjaink Mikulása…

 

A mai Mikulás-alak kialakulása

 

Az amerikai Mikulás-imázs (Santa Claus) egy vers illusztrációjának a nyomán született meg. Clement Clarke Moore 1823-ban íródott „Szent Miklós látogatása“ című verséhez Thomas Nast készített rajzokat a Harper´s magazinba 1860 és 1880 között. Nast fantáziájának köszönhetően olyan részletek kerültek a köztudatba a Mikulás életéről, mint például az, hogy az Északi-sarkon található a műhelye. Moore verséből pedig az ajándékszállításban segédkező rénszarvasok is ismertté váltak.

 

santa_claus_thomas nast-3
A Thomas Nast-féle rajz a Harper´s magazinban

 

Manapság pedig a gyerekek sokkal jobban ismerik azt a „legendát“, miszerint a Mikulás a Lappföldön él rénszarvasaival, akik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok…

 

00e-christmas-julenisse-lapland-santa-claus-25-12-12
Santa Claus/ Father Christmas/ JouluPukki/ Gyed Moroz

Nikolausz legendája számos országot bejárt, és az idő sokat változtatott rajta. Neve ma egy tucatnyinál is több változatban létezik, és más-más napokon, különbözőképpen ünneplik a világ egyes tájain.

 

Ám függetlenül attól, hogy Santa Calusnak, Gyed Moroznak, Joulupukkinak, Pére Noëlnek, Cristkindnek, Mikulásnak, Télapónak, Father Christmas-nek nevezik, hogy milyen „járművel“ (lovon, szamárháton, rénszarvassal vagy szánon), és hogy angyal, krampusz vagy valaki más társaságában érkezik, ajándékait mindenhol december 6-a (Szent Miklós ünnepe) és január 6-a (Vízkereszt) között osztja szét a gyerekek között.

 

Takács Henrietta

 

Forrás: mikulás.lap.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!