Az alábbi szórólap annyira abszurd, hogy nem igényel különösebb kommentárt. Bátorkeszin a szlovák alapiskola magyar nyelven tájékoztat arról, miért jó a magyar gyereknek, ha szlovák iskolába iratják. Megmagyarázza azt is, „miért a mi iskolánkat választani.”

A helyiek szerint a szlovák iskola igazgatónője, Tímea Szegiová levelet is küldött minden gyereknek, aki idén lesz iskolaköteles.

batorkeszi
Kép: Dolník Attila (facebook)

Bátorkeszi a komáromi járásban fekvő település. 3415 lakosából 2671 magyar, 614 szlovák. Ennek kapcsán eszembe jutott az egyik októberi élményem, amely után a következőket fogalmaztam meg a Facebookon:

A legjobb kampány a magyar iskolai beiratkozások mellett, ha levetítünk egy tetszőleges magyar falu kisiskolájának szlovák osztályában az oda járó magyar gyerekekkel szlovákul készült beszélgetést, riportot (ma láttam egy ilyet egy meg nem nevezett falu falutévéjében.) Valami szörnyű volt, mint egy kisegítő iskolában: azok a gyerekek egy rendes mondatot nem tudtak kimondani szlovákul oltári nagy hibák, félreragozások nélkül. Nem tanulnak meg se magyarul, se szlovákul. Egyébként a tanárjaik is elgondokozhatnának magukon, hogy mi értelme egyáltalán annak, amit munka címén művelnek. Kiábrándító volt. Szerencsére mára az egész falu erről beszél. Remélem a szülők is elmerengnek azon, mi a jó csemetéiknek...”

A szórólap nyelvezete csak erősíti mindezt.

Király Zsolt

 hirdetes_300x300  

u.i. az iskolai beiratkozásokkal a héten még bővebben is foglalkozunk.

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!