Ismered Pálfi György magyar filmrendezőt? Nem? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd.

A pénteken kezdődő Febiofest Pozsony tavaszi filmfesztiválja. De nemcsak Pozsonyé. A filmfesztivál vándorló életmődot folytat, és tovább „kocsizik“ további nyolc szlovák nagyvárosba. Hiszen nemcsak Pozsony Szlovákia.:)

A Febiofestben az a jó, hogy nemcsak a legújabb hazai és külföldi filmeket hozza el a mozikba, hanem rég elfeledett mozikat, sok-sok évvel ezelőtti klasszikusokat is. Különös tekintettel a V4–es országokra. Személyesen ellátogat a szlovák fővárosba Pálfi György, aki bemutatja az egész rendezői profilját: megnézhetjük tőle a Final Cut: Hölgyeim és Uraimon kívül a Taxidermiát, a Nem vagyok a barátod, Nem leszek a barátod, Hukkle című filmeket és az Ász póker és Az ember legjobb barátja kisfilmeket.

Nem Pálfi az egyetlen magyar rendező aki előtt tisztelegnek a szervezők. A Tisztelet (Pocta) szekcióban a január végén elhunyt Jancsó Miklós Fényes szelek című filmje is bemutatásra kerül. A Fényes szelek Jancsó első színesfilmje, 1969-ben rendezte. A háború utáni Magyaroroszágon játszódik, 1947-ben, amikor a szocializmus elkötelezett hívei és a mérsékeltek nézetei ütköznek egymással, nem éppen békés módon.

 hirdetes_810x300  

A filmfesztiválon a visegrái négyek országainak rövidfilmjei versengenek a zsűri kegyeiért, ebben a szekcióban azonban idén Ukrajna is helyet kap. Az utóbbi napok ukrán eseményeinek a tükrében ez is egy kiváló lehetőség, hogy megismerkedjünk a keleti szomszédunk kultúrájával, mindennapjaival. A magyar rendezzők közül Szirmai Márton, Tóth Barnabás, Zurbó Dorottya, Ferge Roland és Arányi Vanda-Oláh Judit rendezők filmjeiért szoríthatunk.

Az Új cseh és szlovák film kategóriában az elmúlt egy év legnagyobb cseh-szlovák alkotásai kapnak helyet. Ha már az elnökválasztás ilyen közel van hozzánk, természetesen nem hagyhatjuk ki a felsorolásunkból a Jelölt (Kandidát) című filmet, ami az utóbbi idő egyik legnagyobb szlovák kasszasikere lett. Májusra igérik a DVD-t aki addig nem bír várni, beülhet rá a moziba.

Az édes-kesernyés Bohócokért (Klauni) Arany Oroszlányt kapott Jiří Labus a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Milyen az, mikor a hatvanes évek ünnepelt bohócai 30 év után újra összetalálkoznak, s meglátják, hogy eljárt felettük az idő?

Dokumentumfilm kategóriában vetítésre kerül Oľga Záblacká: Arcibiskup Bezák Zbohom… című filmje is, amelyet azonban sokan bírálnak, hogy a kiváló témából a rendezőnek csak egy elszalasztott lehetőségre futotta. Döntsön a néző.

Az animált dokumentumfilm eleve érdekesen hangzik, hát még ha szlovák-cseh produkcióban készül és olyan címet visel: Felvidék-Horná Zem. Vladislava Plančíková diplomamunkája ez a film, aki a saját családja történetét kutatva jut el a 20. század tragédiáihoz, ahhoz, hogyan változnak a határok a nagyhatalmak tollvonásai nyomán. A zenei aláfestésként az egyik legelismertebb szlovák művész,  Jana Kirschner dalai szólnak. .

Ľudmila Cervanová medikuslány 1976-os meggyilkolása a szocialista csehszlovák rendőrség egyik legsötétebb esete. Megannyi összeesküvéselmélet létezik róla, s a Cervanová-ügy (Kauza Cervanová) most megpróbálkozik felgöngyölíteni az esetet. A rendősrség által soha ki nem hallgatot tanúk szólalnak meg, sokkoló tények derülnek ki. A film a SME által megkérdezett 300 művész szerint a 2013-as év legnagyobb filmes eseménye volt.

A Panoráma szekcióban a legújabb külföldi fesztiváldíjas filmjei kapnak teret: köztük a Szász János Nagy füzete is, mely Karlovy Varyban lett az év legjobb európai filmje.  A lengyel Szolidaritás legnagyobb alakjának életrajza a Walesa – A remény embere című mozi, mely egyben a fesztivál nyitófilmje is lesz.

Idén a fesztivál kiemelten foglalkozik az ukrán rendezőkkel. Külön blokkot kaptak azok a Szovjetunióban készült filmek, melyek rendezői ukrán nemzetiségűek voltak. A Tisztelet kategóriában a már említett Jancsó Miklóson kívül helyet kap Stanislav Barabáš, a szlovák filmkészítés egyik legnagyobb alakja, és a szintén nemrég elhunyt Phillip Seymour Hoffman is. Tőle a Jack csónakázni megy című alkotást láthatjuk, ahol nemcsak a színészi, de a rendezői  munkát is ő végezte.

A Febiofesten az is előfordulhat, hogy a néző diktálja mit vetítsenek. Így került be a vetítendő filmek sorába például A nagy Lebowski is többek közt, a közönség kívánságára. És ha már a klasszikus filmekről van szó, mindenképp meg kell említeni Arthur C. Clarke regénye nyomán forgatott 2001: Űrodüsszeiát is. A sci-fi még 1968-ban készült, amikor az embrek a kétezres évektől valamiféle csodát vártak, vagy legalábbis mesterséges intelligenciával bíró számítógépeket. HAL 9000 –ből, a meghibásodott számítógépből, aki sorra gyilkolja az űrhajó utasait és akit egy „vörös szemként” képzeltek el a készítők, igazi kultikus figura vált. Az Űrodüsszeiára rengeteg utalás található más filmekben is, több paródia is készült rá.

Az elmerülést a klasszikusokban pedig a westernekkel zárhatjuk. A Szlovák Filmintézet Értekezlet a westernről címen jelentet meg egy kiadványt, melynek keresztelője a Febiofest egyik kísérő programja. Ennek kapcsán öt, az 50-es, 60-as években forgatott alkotás is vetítésre kerül. Volt egyszer egy Vadnyugat, Shane vagy a Délidő Gary Cooperrel és Grace Kellyvel – a westernfilmek aranykorából.

Összesen 140 film, ebből 37 szlovák alkotás. Hogy a Febiofest mennyire fontos eseménye a szlovák filméletnek bizonyítja az is, hogy a nyolc szlovák filmnek a fesztivál során kerül sor a premierjére. Hagyományos hajnalig tartó filmezés, DVD keresztelő, publikáció keresztelő, fotókiállítás, a gyerekeknek mesefilmek – csakhogy a legjobb kísérőprogramokat említsük. Jó kis kulturális hét vár ránk.

Röviden:

Helyszín: Pozsony

Időpont: március 21.-27.

Weboldal: www.febiofest.sk

A program letölthető innen.

További helyszínek: Kassa (3.27.-30.), Túrócszentmárton (3.28.-4.1), Trencsén (3.28.-4.1), Nagyszombat (3.31-4.3.), Besztercebánya (3.31-4.3.), Privigye (4.8.-11.), Késmárk (4.11.-14.), Eperjes (4.13.-17.)

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!