Oroszország a Nyugat „száműzötteinek” mekkája. Mindannyiuknak persze más a története, de egy közös bennük: az orosz-szál. Edward Snowden és Gerard Depardieu után most John Gallianonak is Moszkva ad egy második esélyt.

Galliano felemelkedése és bukása

A gibraltári származású divattervező 1988 óta van jelen saját márkájával a divatban, 1995-től egy évig a Givenchy divatház élén állt, majd 1997-ben került a Diorhoz. Itt nemcsak a fantasztikus kollekcióival de az extravagáns öltözködésével is kivívta a figyelmet magának.

dior2
Galliano-féle Dior ruhák 2011-ből.  (kép: ourfashion.blog.hu)

Galliano darabjai extravagánsak voltak, eklektikusak, csipkében és fodrokban bővelkedőek. Ahogy a szakértők is jegyzik, „a Galliano-féle Dior haute couture-kollekciókat jellemezte a részletgazdag drámaiság, a divattörténeti utalásoktól hemzsegő, burjánzó pop-rokokó bizarr teátralitása”.

dior1
A Christian Dior-féle derékhangsúlyos vonalak Gallianónál is megmaradtak (2011). (kép: ourfashion.blog.hu)

A végzet 2011-ben érte utol a tehetséges terrvezőt, amikoris az év elején letartóztatták, miután antiszemita megjegyzéseket tett egy párra részegen (és valószinűleg drogok hatása alatt) a párizsi La Perle szórakozóhelyen. A The Sun honlapján került ki a netre az incidensről szóló videó, ahol is Galliano kijelenti, hogy szereti Hitlert, majdpedig a párt és felmenőiket kezdi ócsárolni: „people like you would be dead today. Your mothers, your forefathers, would be f*cking gassed and f*cking dead.” ( szabad fordításban :Az olyan emberek, mint ti, halottak lennének. Az anyáitokat, az elődeiteket mindet b*szottul elgázosították volna és mind kib*szott halottak lennének.”

A Dior viszont nem tolerál semmiféle botrányos, antiszemita és rasszista viselkedést (annak idején Yves Saint Laurent-nek sem tolerálták a drogproblémáit) és március elején, a botrány kipattanása után azonnal hatállyal elbocsájtották.

 hirdetes_810x300  
dior6
Fodrok, aprólékos kidolgozás, ezernyi hajtás. Galliano-féle Dior ruhák 2011-ből. (kép: ourfashion.blog.hu)

Számomra különösen elgondolkodtató és érthetetlen egyébként, hogyan lehet valaki ekkora Hitler-rajongó, miközben ő maga is egy, a Hitler által megvetett kisebbséghez tartozik.

A vezeklés

Galliano elvonókúrára jelentkezett, és teljesen visszavonult a médiafigyelemből. A divatvilág ítélkezett és felháborodott, Galliano-féle darabokban alig páran mertek megjelenni a nagy sztárok közül nyilvános eseményeken.

Persze, „a bajban ismerszik meg a jó barát”-elv itt is érvényesült. Kate Moss például nem restelte alig fél évvel a botrány után felkérni a divattervezőt, hogy készítsen neki esküvői ruhát. Fontos momentum ez, egyfajta főhajtás, hogy az egyik legismertebb modell így tiszteleg a zsenije előtt, botrány ide vagy oda.

tumblr_m4e7f8yrSU1rvu3h7o1_1280
Galliano és Kate Moss az általa tervezett esküvői ruhában. A topmodell üzent a világ számára: a zseninek ő elnézi a botrányait.

Érdekes volt egyébként a John Galliano saját márkájának sorsa is, hiszen annak 91 %-a a Christian Dior SA tulajdonában van, aki így a szerződésbontással gyakorlatilag kirúgta John Gallianot a John Galliano márkától. Ettől nagyobb és abszurabb pofoncsapást valószinűleg nem adhatott volna senki sem a tervezőnek.

A nélküle készült Dior kollekciókat előbb Bill Gaytten vezetette. De az első kollekció sok kritikus szerint olyan volt, „mint egy jól bemagolt házi feladat, amire azért ötöst ad a tanár, de tudja, hogy nem érti a diák, amit mond”.

Végül 2012-ben Raf Simons került a Dior élére, aki gyökeresen szakított az extravagáns fodrokkal és díszítésekkel, és inkább a Christian Dior féle klasszikus, letisztult formákhoz tért vissza.

20120411-raf-simons-belga-es-john3
Balra a konzervatív Raf Simons, jobbra az extravagáns Galliano. (forrás: origo.hu)
20120411-raf-simons-es-galliano-munkainak1
A férfidivat Simons (baloldalt) és Galliano (jobbra) szerint. (kép: origo.hu)

Gallianot pedig a francia bíróság hatezer euró pénzbírságra ítélte, valamint megvonták tőle a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetését is.

Visszatérés

Két évnyi médiális csend után 2013-ban Oscar de la Renta hívta meg magához, hogy közreműködjön a 2013-as őszi ready-to-wear kollekció elkészítésében. Galliano számos nyilatkozatban kért bocsánatot és ítélte el a viselkedését.

Idén májusban pedig úgy néz ki, a divatvilág visszafogadja:  az orosz kozmetikai cég, a L’Etoile kreatív igazgatójává nevezték ki. Ez az első hivatalos szerződése 2011 márciusa óta. Akit a Nyugat kivet magából, azt Oroszország befogadja.

A történetnek persze még mindig nincs vége, Galliano nagyobb és pompásabb kollekciót is ígér, mint eddig bármelyik más műve volt. Nyilatkozatai szerint tele van alkotókedvvel és tenni akarással.

Viszont az eset kapcsán felmerülhet bennünk jónéhány etikai kérdés. Vajon mennyi idő kell a társadalomnak, hogy felejtsen? És vajon a zseninek megbocsájtható-e minden, csak azért mert zseni?

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

A divattal már foglalkoztunk itt is:

Good bye, Mr. Jacobs!

Két év a legnagyobb nélkül

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!