Székely himnusz, címer és zászló után az első székely bélyeg is kibocsátásra került. Limitált 5000-es példányszámban.  A világ bélyegei nem csupán postai értékcikkek, hanem a kibocsátó ország vagy nemzeti közösség kulturális névjegyei is.  Az első székely bélyeg üzenete  a nemzeti közösség önrendelkezési vágyát fejezi ki –„ Székelyföld Európa részeként akar autonómiát: önrendelkezést saját ügyeikben ugyanúgy, mint a dél-tiroliak, a Katalánok vagy az Aland-szigeteken élő svédek,“ olvasható a leírásban.

1
Székelyföld első bélyegéből 5000 darabot nyomtattak. Kép: Körkép.sk

A bélyegen a csíksomlyói templomban őrzött Mária-szobor, a székely címer és a Székelyföld felirat jelenik meg magyarul és rovásírással. Mindezt a Székelyudvarhelyért Alapítvány megbízásából Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. Levelet értékesíteni nem lehet vele, de korlátozott példányszáma miatt is értékes szerzemény lehet nem csak a bélyeggyűjtők számára. A levélzárót 25 darabos ívben lehet megvásárolni. A Körképnek sikerült beszerezni az utolsó táblákból néhányat.

2
Az első székely bélyeg 4984. számú emlékíve. Kép: Körkép.sk
3
Az első székely bélyeg igazi filatéliai különlegesség. Kép: Körkép.sk
4
A székely himnusz. Kép: Körkép.sk
5
Székelyföld autonómiájáért. Kép: Körkép.sk

Az első székely bélyeg igazi filateliai különlegesség, amely azért jelent meg, hogy támogatókat szerezzen egy több mint hétszázezres nemezti közösség 21. századi jogos elvárásainak. Románia ma még elutasítja, hogy nyelvük, történelmi, vallási és kulturális hagyományaik megőrzése érdekében autonómiában élhessenek.

Tóth Lívia

További ajánlott írások:

1. Kisasszony, megmutathatom a bélyeggyűjteményem?

 hirdetes_300x300  

2. Ahol az ötfilléres ára 10 ezer eurónál kezdődik

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!