A színház lehet politikai manifesztum, lehet egy művész naplója, lehet a mai életstílus kigúnyolása, lehet a jelenkor tükre, de jelenthet csak tisztán szórakozást is. Ezt igyekszik bemutatni a szeptember 26-tól október 1-ig tartó Nyitrai Színházfesztivál, melynek fő témája a „Mire van a művészet?“ kérdés köré épül.

A program legfőbb részét összesen 10 előadás alkotja, melyek fele külföldi (belga, cseh, magyar, német és szlovén) társulatok, rendezők produkciói, másik fele pedig a legnevesebb szlovák színházak repertoárjából kerülnek elő.

Ilyenkor egész Nyitra a színházzal él. A városban szerteszét programok vannak, a művészet különböző formái megjelennek a kirakatokban, szökőkútban, parkolókon, a színház előtti téren és másutt is. Ha nem is sikerül eljutnunk egy előadásra sem, de Nyitrán járunk, mégis részesei lehetünk a fesztiválnak.

„El akarunk gondolkodni a művészet szerepéről, arról, hogy mennyire képes befolyásolni az ember jellemét, és a társadalom állapotát. Ki akarjuk emelni a művészet jelentőségét a személyiségfejlődésben, annak kreatív oldalát és gazdasági potenciálját. A művészetről akarunk beszélni, amely örömöt, ismereteket, tanulságot nyújt, amely fejleszi a gondolkodást és segít megérteni a világ összetettségét.“ – nyilatkozta Darina Kárová a fesztivál igazgatója a sajtónak.

De persze nemcsak ezért jó a Nyitrai Színházfesztivál. Hanem mert olyan nyugat- és közép-európai produkciókat tekinthetünk meg, amelyekre nem mindennap van lehetőség. Közülük is kiemelkedik az idei húzónév, a német Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin társulat, akik Herbert Fritsch vezetésével Cím nélkül 1. // Herbert Fritsch operája nevű darabukkal nyitják meg holnap hivatalosan a rendezvényt.

Komikus opera, néma groteszk – nincs szöveg, nincs történet, nincs cím se rendes. Csak a művészet van, ami lehet hogy bájosan felesleges és értelmetlen, de mégis szükséges. Az extravagáns Herbert Fritsch rendezésében egy különleges darabban állnak össze különböző elemek – Charlie Chaplin groteszk humorától a francia pantominon keresztül egészen a német expresszionizmusig és a kabaréig. A színészi játékot szavak híján a zene teszi teljessé, de már ez is eltér a megszokottól, hiszen a három zenész nem mindennapi hangszereken játszik: a klasszikus szintetizátort, dobot és gitárokat gyerekhangszerek, dobozok, kereplők, sőt fafűrész egészíti ki. A cél pedig, hogy kinevessük saját magunk rutinját.

 hirdetes_810x300  

Különleges lesz maga a kulissza is, az egészet semmi más, csak egy darab 1,9 méter magas és 5,3 métter széles kanapé alkotja, amin a színészek ülnek vagy éppen beleesnek. Ezt speciálisan Berlinből hozta a társulat. De Németországból érkezik a 22 fős műszaki személyzet is, így ez az előadás a fesztivál 23 éves történelmében műszakilag a legigényesebb produkció.

A magyar vonalat Pintér Béla rendező képviseli, aki már harmadszor tér vissza Nyitrára, ezúttal politikai bohózattal. A Kaisers TV, Ungarn című játékban egy fiatal nő hipnózis segítségével visszatér 1881-be, majd 1848-ba és véletlenül átírja azt. Mi lett volna, ha a 1848/49-es szabadságharcból győztesen kerülünk ki? Egyáltalán mi lett volna, ha akkor van tévé? Hogyan közvetített volna mondjuk a pákozdi csatáról? Pintér egyébként maga Petőfi Sándor szerepében játszik el az alternatív múlttal és állítja pellengérre a nacionalizmust, de a keresztény dogmatizmust is.

Pieter De Buysser belga drámaíró és Hans Op de Beeck képzőművész közös alkotása, a Könyvégetés nagyon is aktuális mozaikokat visz a színpadra a Könyvégetés című darabban: mint az ellenőrizhetetlen információáradatot, a kapitalizmus krízisét, a WikiLeaks-botrányt, a növekvő munkanélküliséget, a fiatalok elégedetlenségét,  mindezt egy macska szemszögéből. Minimális színpadi kellékek, csak maga az író a színpadon, és a varázsládája, amelynek a fiókjaiból kerülnek elő a „kincsek“.

Az öt nemzetközi darabot öt hazai egészíti ki, ezek közül érdemes megemlíteni az Astorka Színház Tőke kabaréját, ahol négy ismert szlovák színész (Braňo Deák, Martin Hronský, Tomáš Palonder a Marián Prevendarčík) egy DJ kíséretében teszik fel a nézők számára a kérdéseieket a csődött mondott a kapitalizmusról, a gazdasági válság felelőseiről, a szegények és gazdagok közt egyre inkább szétnyíló ollóról. A felháborodott fiatalembereket Marx inspirálta, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a jelenlegi helyzetre. Művészet, ami gondolkodásra ösztönöz.

A nyitrai Andrej Bagar Színház az irodalmi Nobel-díjas Gerhart Hauptmann Patkányok című drámáját adja elő. Egy ház története, ahol több család él: gazdagabbak, szegényebbek, a nyomor határán tengődők. A ház lelke egy harminc feletti asszony, aki nagyon vágyik már egy gyermekre, s az áhított boldogságért nem riad vissza semmitől. Mély szociális dráma, Bárdos Judit szereplésével.

A festivált idén először kíséri a Festival Plus szekció is, mely sokkal alternatívabb műveket vonultat fel. Célja a szórakoztatáson túl, hogy a fiataloknak, de az idősebb korosztálynak is megmutassák, a kortárs művészet nem unalmas. Hogy nem csak a kötelező iskolai látogatások emléke maradjon meg a fiatalokban, hanem meg is kedveljék azt. Hiszen a művészet lehet különleges élmény is, amely leköt, segít megérteni bizonyos dolgokat, felhívja a figyelmet másokra, meglep és szórakoztat.

Pont ilyen lesz például a 2´ 16” és fél: Űrodusszeia, ami arról győzi meg a fiatalabbakat, hogy az opera nem is elérhetetelen és érthetetlen „magas“ művészet. Profi zenészekkel gyerekek dolgoznak együtt ebben az operában, miközben a „kicsik“ nagyon is egyenlő partnerei a Szlovák Filharmónia művészeinek.

Aki pedig nemcsak mint néző szeretne részt venni az eseményekben, a kísérőprogramok között érdemes keresgélnie: különböző beszélgetések a szakemberekkel, reggeli az alkotókkal, prezentációk, workshopok, koncertek  is várják a nagyérdeműt.

Ahogy írtuk két éve: most öt napig színház az egész Nyitra.

Lengyel Diana

 ¨Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

A teljes program elérhető a fesztivál honlapján

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!