A füstös kiskocsmákból a Zeneakadémiára vitte a dixieland muzsikát.

 

Benkó Sándor volt az, aki a „Klasszicizálta a dixieland muzsikát, a füstös kiskocsmákból a Zeneakadémia színpadára emelte. Ötletgazdag volt, gondolkodása előrevivő, munkabírása elképesztő, szervezőkészsége kiváló, életszemlélete optimista, magatartása példamutató” – emlékezett rá temetésén Nagy Jenő, aki több mint ötven éven át zenélt együtt a kiváló klarinétossal.

 

A jazz őshazájában is elismerték

 

 hirdetes_400x285  

Több száz ember kísérte el a budapesti farkasréti temetőben utolsó útjára Benkó Sándort, a Kossuth- és Liszt-díjas zeneművészt, a Benkó Dixieland Band alapítóját és vezetőjét. A zenekarnak több mint 1800 professzionális felvétele van, köztük legalább 500 örökzöld dallam, és túl vannak a tízezredik koncertjükön!

 

Amerikában, a jazz őshazájában is elismerték a Benkó Dixieland Bandet!

 

benko4
Benkó Sándor. Kép: demokrata.hu

 

A nyolcvanas évektől Amerikában is megszerették a zenekart: 1982-ben a Sacramentói Jazz Fesztiválon Grand Prix-t nyertek. Egy hónapig turnéztak a műfaj szülőföldjétől, New Orleanstól New Yorkig, az útról készült kétszer egyórás filmet világszerte sugározták a televízióállomások. 1983-ban Az Év nemzetközi dzsesszzenekara lettek Kaliforniában, 1987-ben maga Ronald Reagan elnök tolmácsolta az amerikai nép elismerését és háláját az amerikai dzsessz magas színvonalú műveléséért. 2007-ben George W. Bush az Amerikai Egyesült Államok elnökének kitüntető elismerésében részesítette őket.

 

Utolsó pillanatáig oktatott

 

Benkó Sándor villamosmérnökként a Zipernowsky-emlékérem kitüntetettje volt, kutatási területe a villamos gépek számítógépes tervezése volt, doktori címét az elektromágneses terek numerikus szimulációja témakörben szerezte. A Magyar Mérnök Akadémia és Kamara tiszteletbeli tagja volt. Utolsó pillanatáig oktatott az Óbudai Egyetemen, a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumban a Jazz kultúrtörténete online kurzust a határon túli magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények diákjai is hallgatták szép számban.

 

A kurzus indításánál, melynek teljes anyagát ő állította össze, azt mondta, hogy valami olyasmit szeretne létrehozni a jazz területén ezzel a kurzussal, mint amilyen Simonyi Károlynak a Fizika kultúrtörténete című könyve.

 

November 23-án tartott koncertet az Óbudai Egyetem Napján a Benkó Dixieland Band. Reggel felhívott Sándor, és szomorú hangon, de viccesen közölte, hogy ő most nem tud zenélni a koncerten, mert az előző nap kórházba került, és az orvosok nem engedik ki, pizsamában van, még a civil ruháját is eldugták előle!

 

Életében összesen egyszer hiányzott a zenekar koncertjéről

 

Zenésztársai is úgy exkuzálták őt a koncertkezdésnél, hogy most tényleg valami lehet vele, mert életében addig összesen egyszer hiányzott a zenekar koncertjéről.

 

Most már állandó hiányzója lesz a Benkó Dixieland Bandnak, és mindenkinek hiányozni fog! De most ott fent nagyot játszhatnak együtt Louis Armstronggal  például…

 

benko

 

Benkó Sándort sírjához mintegy húsz zenész kísérte New Orleans-i szertartás szerint, végső nyughelyénél Benkó Sándor klarinétszólamai szóltak…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: blikk.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!