34 év után ismét Oscart nyert egy magyar film, A Saul fiának a A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia filmet sikerült maga mögé utasítania. 34 év után ismét Oscart nyert egy magyar film, utoljára 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést.

 

 

 

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely Szabó István Mephisto című drámája óta elnyerte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését. A Saul fia a A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia filmmel volt versenyben.

 hirdetes_810x300  

 

 

saul
Nemes Jeles László, Röhring Géza, Sipos Gábor és Rajna Gábor a 88. Oscar Gálán. Kép: MTI/EPA

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. „Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film” – fogalmazott.

 

 
A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét.
A Saul fia stábja mellett, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes és Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos is részt vett a gálán.

 

 

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: MTI/EPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!