Bogányi Gergely zongoraművész koncertje, az ExperiDance táncegyüttes fellépése, könnyűzenei és népzenei koncertek, néptáncbemutatók, kiállítások, filmbemutatók és gasztronómiai fesztivál várja a látogatókat idén júniusban Pozsonyban. A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét rendezvénysorozat programját kedden ismertették a szervezők a szlovák fővárosban.

 

A magyar kulturális hetet a Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából tartott magyar-szlovák-latin nyelvű ünnepi szentmise nyitja meg június 6-án a Szent Márton-dómban. A szombathelyi egyházmegye püspöke, Veres András és Stanislav Zvolensky, a pozsonyi főegyházmegye érseke által együtt bemutatott szentmise után Pozsony legnagyobb templomában a szombathelyi Capella Cantorum Énekegyüttes ad reneszánsz kórushangversenyt.

 

A rendzevényre június 6. – 13- között kerül sor

 

 hirdetes_300x300  

A június 13-ig tartó programsorozatot több pozsonyi helyszínen, köztük a Hviezdoslav téren rendezik. A hiánypótló és hagyományteremtő céllal létrehozott fesztivált – amelyet először 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként rendeztek meg – Magyarország pozsonyi külképviselete és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezi, több más szervezet, köztük a pozsonyi önkormányzat támogatásával.

 

Nagyon jók voltak a visszajelzések és ez is igazolta, hogy szükség van a rendezvényre – hangsúlyozta a magyar hét programjának bemutatóján Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete.

 

Hozzátette: a rendezvény minden évada egy új kihívást jelent, mivel a programmal a szlovákoknak és a magyaroknak egyaránt kedvezni akarnak, illetve a Pozsonyba látogató turisták igényeit is ki szeretnék elégíteni.

 

ezeregyev
A hét kiemelt eseményei között említették a szervezők az ExperiDance fellépését. Kép: elmenybirtok.hu

 

A hét kiemelt eseményei között említették a szervezők az ExperiDance fellépését: a táncegyüttes június 8-án a pozsonyi Istropolisban Ezeregyév című produkciójával lép fel. Ugyancsak reprezentatív programnak számít Bogányi Gergely zongoraművész koncertje a Szlovák Rádió Hangversenytermében június 13-án.

 

Közép-európai konferenciát is tartanak

 

A Visegrádi Együttműködés 25. évfordulója alkalmából idén – némileg rendhagyó módon – a lengyel és a cseh nagykövetség, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap közreműködésével június 9-én egy konferenciát is szerveznek, amelyen a tagállamok egykori politikusai és szakértői a közép-európai országok sikeres együttműködéséről beszélnek majd.

 

A hétvégét a központi helyszínen a gasztrofesztivál és a könnyűzene uralja majd, ennek keretében lesz V4-es jazzkoncert, fellép a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió, a Tzomet klezmer együttes, Peter Srámek és zenekara,  valamint az Esszencia zenekar is.

 

MTI/Körkép.sk

 

Nyitókép: Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!